Chakra 
- kroppens energicentre

Vi har mere end 300 forskellige chakra i kroppen. Chakraerne er ligesom hjul, som alle er forbundet. 
Hvert chakra har sit eget lille univers, som styre forskellige dele af vores fysiske, mentale og spirituelle krop.

Ud af de mange chakraer vi har i kroppen, er der 7 større chakraer som er de mest dominerende i kroppen.
Vi kigger på de 7 store chakra's betydning for os. .

 

Chakraerne og regnbue-broen

Chakraerne er kroppens energicentre eller energi-hjulp der opsamler og fordeler energi rundt i kroppen. 
Vi har mere end 300 chakraer i kroppen, hvor af syv af dem er større, og dermed også har større betydning for os. Disse syv chakraer er placeret fra bunden af halebenet og op til toppen af vores kranium.
Chakraerne er ligesom hjul, som alle er forbundet. Hvis én begynder at dreje langsommere, vil de andre starte med at dreje hurtigere. Det er hjul der drejer prana, livsenergien ud igennem nadierne (energibanerne). Hvis chakraerne ikke drejer som de skal, så kommer der mindre prana og blod rundt i kroppen.
Hvert chakra har sit eget lille univers, som styre forskellige dele af vores fysiske, mentale og spirituelle krop.

Når vi oplever stress, traumer eller misbrug af et specifikt chakra kan vi reagere på to måder; den ene er at vi går i en tilstand af at undgå at kigge på traumet, hvilket fører til en mangel tilstand i chakraet. Den anden måde er at vi overkompensere, hvilket fører til en overdreven tilstand i chakraet.

De tre nederste chakraer hører mere til de fysiske aspekter af vores væren, hvor de tre øverste chakraer er forbundet mere til de mentale og spirituelle lag. Det minderste chakra, hjerte chakraet forbinder det fysiske med det psykiske, jorden med himlen. 

Lad os kigge lidt nærmere på de syv store chakraer, nedefra op.  

 

Rodchakraet – det 1. chakra

Element; Jord
Sanskrit navn: Muladhrara Chakra
Formål: Fundament
Problematikker: Rødder, jordforbindelse, næring, tillid,
sundhed, hjem, familie, velstand, passende grænser. 
Farve: Rød
Placering:Ved halebenet
Identitet: Fysisk
Orientering: Selvopholdelsesdrift
Demon: Frygt
Udviklingsstadie: 2. trimester til 12 måneder gammelt.
Udviklingsopgaver: Fysisk udvikling, bevægelses, objektets varighed.
Grundlæggende rettighed:  Retten til at være her og have.
Mantra: LAM
       Det er sikkert for mig at være her.
       Jorden støtter mig og møder mine behov.

  Jeg elsker min krop og stoler på dens visdom.
 

Rodchakraet er vores fundament for hele vores udvikling. Det er den første af de store chakraer til at blive udviklet. Rodchakraet er dét der kan sikre os et godt fundament i vores egen krop, vores tempel for vores sjæl. Uden et stærkt, solidt fundament meget lidt kan blive udført.
I rodchakraet bliver vores overlevelses instinkt udviklet. Når vi føler vores overlevelses er truet vil vi føle frygt. Når vi føler frygt kan vi ikke slappe af og finde ro, det er som om vi er ved at hoppe ud af vores egen hud. Vi kan blive overvagtsomme, rastløse, ængstelige.

Når rodchakraet er i balance, så har vi en god sundhed og vitalitet. Vi er jordnære og føler os komfortable i vores egne kroppe. Der er en generel tillid til verdenen omkring os. Vi føler os sikre og har stabilitet i livet. Vi har velstand og et godt hjem. 

Rodchakraet går i ubalance ved følgende traumer og misbrug:
Fødselstraume, fysisk forsømmelse, dårlig forbindelse til ens mor, fejlernæring, større sygdomme eller operationer, fysisk misbrug eller et voldig miljø, arvet traumer (forældres overlevelsesfrygt)

Ved ubalance i rodchakraet mangeltilstand vil man føle en mangel på forbindelse til sin fysiske krop, være undervægtig, føle sig frygtfuld, ængstelig, rastløs; have svært ved at fokusere, have finansielle problematikker, svært ved at sætte grænser, være uorganiseret.

Ved ubalance i rodchakraet i en overdreven tilstand vil man have tildens til overvægt og overspisning, hamstring og grådighed, føle sig sluggish, doven og træt; frygt for forandring og afhængighed af tryghed, have rigide grænser.

Ved et rodchakra i ubalance vil man se følgende fysiske fejlfunktioner:
lidelse med fordøjelse og tarmsystemet, problematikker ved knogle og tænder; problematikker med ben, fødder, knæ, bunden af rygsøjlen og balder. Spiseforstyrrelse, og hyppige sygdomsforløb.

Hvordan kan vi så heale et rodchakra i ubalance? 

 • Genforbind dig til din krop

 • Fysiske aktiviteter (aerobics, vægtløftning, løb, dans…)

 • Berøring, massage

 • Grounding; langsom gang, fokus på fødderne, aktivitet i benene.

 • Hatha Yoga; Stående yoga stillinger, længe hold i stillinger

 • Stabilitet

 • Ved at arbejde med tidlige barndomsminder, forhold til ens mor.

 • Genvinde retten til at være her.

 

Harachakraet – det 2. chakra

Element: Vand
Sanskrit navn: Svadhisthana (sweetness)
Formål: Bevægelse og forbindelse.
Problematikker: Bevægelse, følelse, følelser,
seksualitet, begær, behov, fornøjelse
Farve: Orange
Placering: 2 cm. under navlen
Identitet: Følelsesmæssig
Orientering: Selvtilfredsstillelse
Demon: Skyld
Udviklingsstadie: 6 måneder – 2 år.
Udviklingsopgaver: Sensationel udforskning af verdenen, bevægelse
Grundlæggende rettighed:   Retten til at føle og have fornøjelse
Mantra: VAM
Jeg fortjener nydelse i mit liv.
Jeg omfavner og fejre min seksualitet
Jeg bevægelser mig nemt, frit og ubesværet.

Når vi har arbejdet på at finde fundamentet og jordforbindelsen i det første chakra, begynder vi i det andet chakra at udvikle følelser og seksualitet. Hvor vi i det første chakra fokuserede på overlevelse og struktur, begynder vi nu at fokusere på fornøjelse og nydelse. Vi har flyttet os fra jord elementet til vand elementet, fra det solide til det flydende. Vores sanseopfattelse er også tilknyttet til det andet chakra.

Når Harachakraet er balanceret har vi en let bevægelighed og er følelsesmæssige intelligente. Vi er i stand til at opleve nydelse og fornøjelse. Vi er i stand til at tage omsorg for os selv og andre. Vi tager forandringer naturligt og vi har sunde grænser.

Harachakraet går i ubalance ved følgende traumer og misbrug:
Seksuel misbrug; følelsesmæssigt misbrug; forsømmelse og afvisning; afslag af barn følelser og manglende spejling; overinvolvering; følelsesmæssigt manipulation; for meget tid i en kravlegård og begrænset bevægelse; fysisk misbrug; alkoholisk familie; familie traumer (forældre der ikke har arbejdet med deres egne problematikker omkring seksualitet.

Ved Harachakraet i ubalance med en mangel tilstand kan vises som stivhed i kroppen og attituden, frygt for sex, dårlige sociale engskaber og overdreven grænser. Afvisning af fornøjelse og nydelse, manglende begær, passion, spænding og en frygt for forandringer.

Ved Harachakraet i ubalance med overdreven tilstand kan det vises som seksuel afhængighed og en (mis)brug af seksualitet. Ved en afhængighed af nydelse. Overdreven store følelser og ved at være styret af ens følelser (hysteri, bipolare humørsvingninger, ”krise junkie”). Ved at være oversensitiv, have dårlige grænser og tildens til at invadere andre. Forførende manipulation, følelsesmæssig uafhængighed.

Ved et harachakra i ubalance vil man se følgende fysiske fejlfunktioner:
Problematikker eller sygdomme ved de reproduktive organer, milten, urinsystemet. Menstruations besværligheder. Seksuelle dysfunktioner (importens, for tidlig sædafgang, nonorgasmic)
Ondt i lænden, knæ problemer, manglende fleksibilitet. Dæmpende sanser, manglende appetit for mad, sex, livet.

Hvordan kan vi heale harachakra i ubalance?

 • Bevægelses terapi

 • Følelsesmæssigt frigivelse

 • Indre barn arbejdet

 • Arbejde med afgrænsning

 • Arbejde med sanserne

 • Finde sunde måde at dyrke fornøjelse og nydelse på.

Bevægelse

 • Mobilitet i femur knoglen

 • Hofteåbning

 • Yoga med kreative udtryk og bevægelse

 • Flow

 • Udviddet udåndinger.

 

Solar Plexus - det 3. chakra

Element: Ild 
Sanskrit navn: Manipura
Formål: Transformation
Problematikker: Energi, aktivitet, autonomi, Individualisering, vilje,
selvværd, proaktivitet, styrke 
Farve: Gul
Placering: Solar Plexus
Identitet: Egoets identitet
Orientering: Selv orientering
Demon: Skam
Udviklingsstadie: 18 måneder til 4 år.
Udviklingsopgaver: Realisering af adskilthed, Etableringen af autonomi
Grundlæggende rettighed: Til at handle og til at være et individ.
Mantra: RAM
Jeg ærer styrken inden i mit.
Ilden inden i mig brænder gennem alle blokader og frygt.
Jeg kan gøre, hvad end jeg vil.

Manipura chakraet er her vores selvværd og styrke sidder. Det er her vi skaber en vores identitet, vores sans af selvet. Manipura chakraet givet os vitalitet, styrke og indre kraft. Det er vores magtcenter, og hvis den er i ubalance, kan vi føle os magtesløse i vores eget liv – men det er også derfra vi kan tage magten, og fjerne os fra følelsen af at være et offer.
Det er i dette center alt transformation sker. Det er her vores flydende følelser fra harachakraet kan blive til tranformeret til handling.

Med et manipura chakra i balance føler er vi ansvarlige og pålidelige. Vi har en balanceret og effektiv viljestyrke, godt selvværd og en balanceret ego-styrke. Vi er varme i vores personlighed og har selvtillid. Spontanitet, playfulness og god humor er der naturligt. Vi har en passende mængde selvdisciplin og er gode til at møde udfordringer.

Manipura chakraet går i ubalance ved følgende traumer og misbrug:
Shaming, autoritære og flygtige situationer. Dominering af ens vilje, fysisk misbrug, farlige omgivelser og frygt for at blive straffet. Overinvolvering. Ansvarligheder der ikke er egnet til alder (forældregjort barn). Arvet skam fra forældre.

Ved Manipura chakraet i ubalance med en mangel tilstand kan vises som lavt energiniveau, svag viljestyrke, nem ti at blive manipuleret. Svag selvdisciplin og ”følger personlighed”. Lavt selvværd, og kold følelsesmæssigt. Dårlig fornøjelse og kollapset midte. Tiltrukket af stimuli. Offer-mentalitet og skylder skylden på andre. Passiv og utilregnelig.

Ved Manipura chakraet i ubalance med overskydende tilstand kan det ses ved at vi er aggressive, dominerende og kontrollerende. Det kan ses som et stort behov for at have ret og det sidste ord. Vi kan virke manipulerende, magtsyge og bedrageriske. Blive tiltrukket til beroligende midler. Få raserianfald og voldige udbrud. Stædighed, konkurrencepræget, arrogante og hyperaktivitet kan også være tegn på ubalance.

Ved Manipura chakraet i ubalance vil man se følgende fysiske fejlfunktioner:
Spiseforstyrrelser, fornøjelsesproblematikker, mavesår. Diabetes, muskelspasmer, muskel problematikker. Kronisk træthed, forhøjet blodtryk. Problematikker med maven, bugspytkirtel, galdeblæren, leveren.

 

Hvad kan vi så gøre for at heale en ubalanceret manipura chakra? ’

 • Tage en risiko (ved mangel)

 • Grounding og få kontakt til følelserne.

 • Dyb afspænding og stress kontrol (ved overdreven)

 • Energisk bevægelse.

 • Martial arts

 • Mavebøjninger

 • Psykoterapi (byg ego-styrke, frigivelse af vrede, arbejde med skam, styrk viljen)

Bevægelse:

 • Mangel på ”power”:
  Vinyasa, powerflow. Muskel energi.

 • For meget ”power”:
  Restorativ yoga,
  Hofteåbning
  Langsommelighed.

 • Karmayoga/service

 

Hjertet - det 4. chakra 

Element: Luft

Sanskrit navn: Anahata
Formål: Kærlighed, balance
Problematikker: Kærlighed, balance, selvkærlighed, forhold, intimitet, hengivenhed,  
Farve: Grøn
Placering: Brystet, hjertet
Identitet: Social
Orientering: Selv accept, accept af andre
Demon: Sorg
Udviklingsstadie: 4-7 år.
Udviklingsopgaver: Forme venskaber og familieforhold, Udvikling af personligheden
Grundlæggende rettighed: Til at elske og blive elsket.
Mantra: YAM
Jeg er værdig af kærlighed.
Jeg elsker mig selv og andre.
Der er en uendelige forsyning af kærlighed.
Jeg er i balance med andre.

 

Hjertechakraet er centeret af dine 7 chakraer. Den er placeret over de tre chakraer der binder det fysiske plan og de tre øvre chakraer der binder os mere til det spirituelle og universelle. Hjertet er forbundet med ubetinget kærlighed, selvkærlighed og relationer.
 

Med hjertechakraet i balance har vi medfølende, kærlige, empatiske, selvkærlige, uselviske, fredfyldte, balanceret og har et godt immunforsvar.
 

Det der kan bringe vores hjertechakra i ubalance er følgende traumer og misbrug:
Afvisninger, forsømmelse, tab, shaming, konstant kritik, misbrug af andre chakraer især dem nedenfor, uerkendt sorg (inkluderet forældres sorg), skilsmisse og tab af love dones, ukærlige og kolde omgivelser, betinget kærlighed, forræderi.
 

Med et hjertechakra i ubalance med en mangel tilstand så kan det ses som at man er anti-social, tilbagetrukket og kold. Ved at man er kritisk, dømmende og intolerant overfor sig selv og andre. Depression, ensomhed og isolation. Frygt for at være intime og frygt for forhold. Manglende empati og narcissisme.

 

Med et hjertechakra i ubalance med for overdreven tilstand kan det ses som en afhængighed af partner/venner/familie. Svage grænser, krævende, klamrende, jalousi og overdrevent ofrende.

Ved hjertechakraet i ubalance vil man se følgende fysiske fejlfunktioner:
Lidelser ved hjertet, lungerne, thymus kirtlen, brystet og armene. Overfladisk åndedræt og sunket bryst. Cirkulations problemer, astma og immunsystems problematikker. Spændinger mellem skulderbladene og smerter i brystet.

Hvad kan vi så gøre for at heale ubalancer i hjertechakraet?

 • Pranayama, vejrtrækningsøvelser

 • Ved at arbejde med armene ”række ud, tage ind”.

 • Skrive dagbog og selverkendelse.

 • Psykoterapi; arbejde med forhold, frigivelse af sorg, tilgivelse, indre barn arbejde, selverkendelse.

 • Bhakti Yoga – hengivenhed

 • Bagoverbøjninger

 • Pranayama, vejrtrækningsøvelser

 

Hals Chakraet – det 5. chakra

Element: Lyd
Sanskrit navn: Vissudha
Formål: Kommunikation, kreativitet
Problematikker: Kommunikation, kreativitet,
lytten, resonans, finde ens egen stemme
Farve: Lys Blå
Placering: Halsen
Identitet: Kreativ
Orientering: Selv-udtryk
Demon: Løgne
Udviklingsstadie: 7-12 år.
Udviklingsopgaver: Kreativ udtryk, Kommunikations engskaber, Symbolsk tænkning
Grundlæggende rettighed: Til at tale og blive hørt.
Mantra:Ham
Jeg hører og taler sandheden
Jeg udtrykker mig selv mig med klare hensigter
Kreativitet flyder i og omkring mig.
Min stemme er nødvendig.

Med hals chakraet er vi nået op over midten af chakra rækkefølgende. Over hjertet bevæger vi os op imod de mere mentale og spirituelle chakras. Vi bevæger os op over de fysiske aspekter.
Hals chakraets har i høj grad betydning for vores evne for at udtrykke os, til at finde vores egen stemme og tale vores sandhed. Halschakraet er også centeret for vores klarhørelse, der hjælper os til at modtage intuitive budskaber som kommer i form af tanker, lyde, musik, ord.
 

Når hals chakraet er i balance, har vi en god, afbalanceret stemme og er gode til at lytte. Vi har en god timing og rytme. Vi er gode til at have en klar kommunikation og vi lever kreativt.
 

De traumer og misbrug der kan skabe ubalance i halschakraet er følgende:
Løgne og blandet beskeder, verbal misbrug og konstant råberi, overdreven kritik (blokere kreativiteten), hemmeligheder, autoritære forældre, alkoholiske og kemikalie-afhængige forældre.
 

Med halschakraet i ubalance med en mangel tilstand så kan det ses som en frygt for at tale, lille og svag stemme. Have svært ved at omdanne følelser til ord, indadvendt og generthed. Tonedøv og dårlig rytme.
 

Med halschakraet med for overdreven tilstand kan det ses når vi taler alt for meget og taler som et forsvar. Når vi er udeafstand til at lytte. Når vi sladrer, afbryder og har en dominerende stemme.
 

Ved halschakraet i ubalance vil man se følgende fysiske fejlfunktioner:
Lidelser i halsen, ører, stemmen og nakken. Spændinger i kæben. Toksicitet (navnet Vissudha betyder ”purification”..)

Hvad kan vi så gøre for at heale ubalancer i halschakraet?

 • Give slip for spændinger i nakken og skuldrene.

 • Fish pose og broen

 • Frigøre stemmen.

 • Synge, japa og chanting

 • Historiefortælling

 • Dagbogsskrivning

 • Intuitiv skrivning

 • Stilhed (ved overdrev ubalance)

 • Non-goal-orienteret kreativitet.

 • Psykoterapi:
  Lær kommunikations engskaber
  Brev skrivning
  Indre barn kommunikation
  Stemme dialog.

 

Pandechakraet, Det tredje øje - det 6. chakra

Element: Lys     
Sanskrit navn: Ajna
Formål: Mønster genkendelse
Problematikker: Billede, intuition, forestillinger,
visualisering, indsigt, drømme, visioner.
Farve: Indigo
Placering: Det tredje øje.
Identitet: Arketype
Orientering: Selv-refleksion
Demon: Illusion
Udviklingsstadie: Teenageårene  
Udviklingsopgaver: Etablering af personlig identitet,
Evnen til at erkende mønstre.
Grundlæggende rettighed: Til at se
Mantra: Om
Jeg ser alting i klarhed
Jeg er åben for visdommen indefra

 Jeg kan manifestere min vision.


Til vores pandechakra er clairvoyance tilknyttet. Med et åben og balanceret pandechakra kan vi se klart med vores indre øje. Vi kan se livet klart og objektivt ud fra et spirituelt perspektiv. Vores pandechakra hjælper os til at være intuitive, åben for åndelige kommunikation og vejledning.

Med et pandechakra i balance er vi intuitive, indsigtsfulde, fantasifulde. Vi har god hukommelse og gode til at genkalde vores drømme. Vi er i stand til at tænke symbolsk og gode til at visualisere.

De traumer og misbrug der kan skabe ubalance i pandechakraet er følgende:
Når hvad du ser ikke stemmer over ens med, hvad du har fået fortalt; når vores intuition og psyke bliver ugyldiggjort; skræmmende omgivelser.

Med pandechakraet i ubalance med en mangel tilstand så kan det ses som ufølsomhed, en dårlig vision og dårlig hukommelse. Når vi har svært ved at se ud i fremtiden og manglende fantasi. Vi har svært ved at visualisere og svært ved at genkalde drømme. Vi er i et stadie af benægtelse og har svært ved at se situationer fra andre sider end den vi selv ser.

Med pandechakraet i ubalance med for overdreven tilstand kan det ses ved hallucinationer, vrangforestillinger, besættelse, svært ved at koncentrere sig og mareridts.

Ved pandechakraet i ubalance vil man se følgende fysiske fejlfunktioner:
Hovedpine og øjn lidelser.

Hvad kan vi så gøre for at heale ubalancer i pandechakraet?

 • Skab visuelt kunst

 • Visuel stimulering

 • Meditation

 • Psykoterapi:
  Mal med farver og tegn, kunst terapi.
  Arbejde med hukommelsen.
  Forbind billeder med følelser.
  Drømme-arbejde.
  Hypnose
  Guidet visualiseringe

 • Hovedstand og andre inversions.

 • Aum Japa

 • Nadi Sodhana, Kapalbhati

 

Kronechakraet – det 7. chakra

Element: Tanker
Sanskrit navn: Sahasrara
Formål: Forståelse
Problematikker: Transcendere, trossystem, Højere kræfter, Guddommelighed,
forening, vision.
Farve: Violet
Placering: Hjernebark (cerebral cortex)  
Identitet: Universel
Orientering: Selv-erkendelse
Demon: Klinge, holde fast.
Udviklingsstadie: Teenageårene og opefter.
Udviklingsopgaver: Assimilering af viden, Udvikling af viden.
Grundlæggende rettighed: Til at vide og til at lære
Mantra: Det Guddommelige bor i mig.
Jeg er åben for nye ideer.
De informationer jeg skal bruge, kommer til mig.
Jeg er guidet af mine højere kræfter.
Jeg er guidet af min indre visdom.

 


Kronechakraet er vores kontakt til det åndelige/guddommelige/spirituelle. Det er også her vores opfattelse af at være en enhed eller adskillelse ligger. Det er ned gennem vores kronechakra vi får vores inspiration og ideer.

Når vores kronechakraet er balanceret, så kan vi modtage, analysere og assimilere informationer. Vi har en god intelligens, vi gennemtænker og er opmærksomme. Vi er open-minded og er i stand til at stille spørgsmål ved, hvad vi oplever/hører/ser. Vi er forbundet spirituelt. Vi har en bred forståelse.

De traumer og misbrug der kan skabe ubalance i kronechakraet er følgende:
Tilbageholdt informationer; uddannelse der modsiger/modvirker ens interesse; tvunget religion; Ugyldiggjort tro; blind lydighed (ingen ret til at stille spørgsmål eller tænke for sig selv); misinformation, løgne; spirituelt misbrug.

Med kronechakraet i ubalance med en mangel tilstand kan det ses ved spirituel kynisme, indlæringsbesvær, rigidt trossystem og apati. Det kan også ses som en overdreven tilstand i de nedre chakraer; materialisme, grådighed, dominerende overfor andre.

Med kronchakraet i ubalance med for overdreven tilstand kan ses ved over intellektualisering, spirituel afhængighed, forvirring og separering from kroppen.

Ved kronchakraet i ubalance vil man se følgende fysiske fejlfunktioner:
Koma, migræner, hjernetumor, hukommelsestab, kognitive vrangforestillinger.

Hvad kan vi så gøre for at heale ubalancer i kronchakraet:

 • Genetablere fysisk og psykisk forbindelse.

 • Genetablere spirituelt forbindelse.

 • Lære og studere.

 • Spirituel disciplin

 • Meditation

 • Psykoterapi;
  Eksaminere tro-systemer
  Udvikle et indre vidne
  Arbejde med dit højere kræfter.

 • Hovedstand

© 2020 by Stine Brink