Friske Forårsfornemmelser

En ayurvedisk mini-guide til, hvordan du kan spire og blomstre i balance med foråret 

Det er tid til at ånde ud i lettelse. Dagene bliver længere, og vinterens mørke er begyndt at falme. Foråret er her!
Vi begynder at opleve flere smil på gaden, små skud springer ud på grenene udenfor. Og det er på tide at bytte den tunge vinterjakke ud med en lettere udgave.


Vi føler os mere fyldte af positivitet og muligheder. Vi er vågnet fra vores vinterhi, helt ned på et celleplan. Vi føler os levende, friske. Trangen til at være udenfor, sammen med Moder Natur vokser.

Foråret er Kapha-sæsonen. Kapha kan direkte oversat betyde ”overfyldende vand” eller ”hvad blomstre i vand”.  Sæsonen, hvor ting optøs, smelter, bliver flydende og blødgøres.  


Kapha er en kombination af jord og vand elementerne, og dens kvaliteter er langsom, tung, kold, blød, flydende, sød, tæt, olieagtig, statisk, solid. Hvis du har læst Vinter Velvære guiden, så opdagede du måske at Kapha sæsonen allerede gik i gang i midten af vinteren. Det er her dagene bliver mere fugtige, og mange bliver ramt at Kapha-relateret sygdomme, som forkølelse, hals og lunge problematikker. Vi opbygger mere slim i kroppen når Kapha er dominerende. Men dette kommer der mere om i afsnittet om forårets ubalancer.

Sæsonen er i høj grad præget af Kapha’s kvaliteter. Hvis vi kigger på landskabet omkring os, så ser markerne tunge, fyldte, fugtige og frodige ud.


Foråret er en sæson af genfødsel, nye begyndelser, fornyelser og udvikling.
Alt omkring os begynder at røre på sig i foråret. Frø og blomster begynder at spirer, insekterne summer omkring, bladene folder sig ud. Hos os, rent fysiologisk, ser vi dette som en mulighed for en frisk, ren start. Vores kroppe ønsker at rense ud for eventuelle ubalancer og forynge vores dybeste væv.  

Kapha er det, der udgør vores struktur i kroppen. Når Kapha i os er i balance, så føles vores led smurte, vi føler os stærke, samlet og stabile. Med Kapha i balance er vi rolige, tålmodige, udviser medfølelse og kærlighed for andre og os selv.

Forårets ubalancer

Naturen får overgangen mellem vinteren og foråret til at se så nem og yndefuldt ud. Desværre er det ikke altid ligeså nemt for os mennesker. Vi er ikke altid lige gode til ære overgangene, og især overgangen mellem vinteren og foråret kan være svær for mange. Naturen får det hele til at se elegant ud ved at vinteren langsom smelter væk, blomsterne springer ud og dagene bliver længere og varmere. Der er meget håb forud. Og vi bliver fyldt med optimisme. Men ofte sidder vi tilbage, føler os tunge og med et helbred som måske kunne have været bedre.
Kapha’s kendetegn og kvaliteter er tunghed, flydende, langsommelighed, statisk, solid. Dette kan føles i kroppen. Og hvis vi ikke er opmærksomme på vores diæt, rutiner og vaner så kan vi ende med en række Kapha relateret helbredsproblemer henover foråret.  Den ekstra fugt både i vores omgivelser men også inden i os selv kan føre til at vi føler os tungere og langsommere end, hvad vi f.eks. føler i sommer- eller efterårsperioden. Den øget mængde fugt kan vise sig som øget slim i kroppen. Dette viser sig som forkølelser, hals og lungeproblematikker. Kapha hører til den øvre del af overkroppen. Måske har du allerede mærket til disse helbredsproblemer hen over slutningen af vinteren?

Kapha er også beskrevet som struktur og fylde. Hermed forstået at i foråret skal vi være lidt mere opmærksomme på, hvad vi spiser og hvornår vi spiser.
I vinterperioden er vores stofskifte på sit højeste, da kroppen arbejder hårdt på at holde os varme og hjælpe os igennem vinteren. Hen over slutningen af vinteren og foråret bliver vores stofskifte langsommere sammen med vores fordøjelse. Som skrevet er Kapha langsom. Derfor kan foråret godt være den periode, hvor vinterens ekstra kilo virkelig viser sig og vi bliver opmærksomme på, at det er på tide at gøre noget ved det.

Tungheden i kroppen kan også vise sig som tristhed, måske endda depressions symptomer. Depression er en af Kapha doshas ubalancer.
Kapha kan være grådig af natur og have svært ved at give slip.
Dette ses både materielt, altså med et stort ønske om at have materielle goder omkring sig. Det ses fysisk på kroppen ved svært ved at give slip på vægten. Og på et følelsesmæssigt plan ved at have svært ved at give slip på følelser.
Kapha er relateret til fortiden, forstået på den måde at en Kapha ubalance kan ses ved at vi bliver ved med at hænge fast i noget, der skete i fortiden.

 

Giv slip for vinterjakken

For at beskytte os selv mod vinterens kulde tager vi rent bogstavelig talt en tyk og varm vinterjakke på. Det samme gør vi på en fysiologisk plan. Vores stofskifte øges i vinterperioden, vi føler mere sult og spiser mere. Dette sker fordi kroppen gerne vil passe på dig. For at modstå vinteren kulde og vind så beder kroppen os om Kapha-lignede kvaliteter. Det vil sige mere tyngde og sødme i vores mad. Gennem vinteren har vi behov for noget mere solidt. I løbet af vinteren har vi også tildens til at bruge mere tid indendørs og bevæge os mindre. Alt sammen til at skabe den beskyttende vinterjakker. Når foråret kommer, så tager vi vores store vinterjakker af og iklæder os noget lettere. Det samme beder kroppen os om.

En af Ayurvedaens grundregler og forståelser for vores sundhed er at lige øger lige, og modsat balancere; hvilket er logisk nok når vi begynder at kigge på det. Når vi har en kvalitet, og vi tilføjer samme kvalitet – så er det mere af samme. Så for at kunne være i balance med naturen må vi indbringe modsatte kvaliteter end dét hun giver os, for at kunne være i balance. Derfor må vi tage den fysiologiske vinterjakke af ved at bringe lette, friske og mobilekvaliteter ind i foråret.

Den naturlige lethed

Kroppen har ikke ændret sig meget, selvom samfundet har. Vi lever i en verden, hvor vi har bevæget os langt væk fra den naturlige rytme. Elektricitet og teknologi er nogle fantastiske redskaber, der bestemt har gjort livet lettere for os. Desværre er det også bare to parameter, der har tvunget os væk fra vores naturlig flow i livet.
Før elektricitetens ankomst levede vi i takt med døgnets rytme. Der blev tændt lys i form af flammer fra ild, men denne belysning var stadigvæk dæmpet, i forhold til, hvordan vi kan oplyse indendørs – og udendørs for den sags skyld, nu.
Før elektriciteten fulgte vi som mennesker den helt naturlige rytme i naturen. Det vil sige at vi i løbet af foråret, sommeren og starten af efteråret havde mange flere lyse timer til at udføre vores arbejde. Og slutningen af efteråret og vinteren gav os mange flere timer til ro og hvile. Dengang fulgte vi også naturens rytme i forhold til, hvilken mad der var i sæson. I vinterperioden levede vi af det vi kunne høste i efteråret, og opbevare gennem vinteren. Korn, bønner, linser, frø, nødder og rodfrugter har kunnet ligge på lager gennem vinteren og blive brugt til de tungere og mere nærende retter vi har behov i vinteren perioden.
Når foråret ankommer, er lageret ved at være tømt op, i takt med at Kapha sæsonen træder i kraft. Maden der i sæson i Kapha perioden er naturligt dét vi har behov for at balancere med. 

Det den moderne verden har bidraget med er at vi nu kan få alle madvarer året rundt. Den naturlig forståelse for, hvad der er i sæson og hvad, vi burde spise hvornår, har vi mistet. Fordi vi har mistet den naturlig forståelse for naturen rytme, derfor oplever mange af os at gå i ubalance.

 

Foråret er et godt tidspunkt at igen at forpligte sig til sin sundhed, og mange føler denne impuls meget naturligt. Ideen om en forårsrengøring ligger i luften, både i vores ydre og indre landskaber.

Forårshøsten giver os den perfekt mad til at lave en indre rengøring efter vinteren. For at give modspil til forårets fugtige og tunge dage skal vi søge mod bitre, lette grøntsager og mad som har et lavere fedt niveau og som naturligt hjælper os med at udrense den overskydende mængde slim og fugt foråret bringer med sig.

Foråret forsøget er smelte den overskydende Kapha i kroppen væk, og for at hjælpe denne proces så skal vi så vidt muligt undgå tungt, olieret, sød og sur mad. Dette kan tilstoppe vores system og kommer til at være i konflikt med den udrensning kroppen tigger os om at gøre.
Smagene du skal fokusere på i foråret, er bitre, krydret og astringerende. Disse kommer helt naturligt gennem naturens overflod af mælkebøtter, koriander, persille, chard blade, spinat, arugula blot for at nævne et par stykker.
Foråret er forbundet med noget der spire, derfor er det også et godt tidspunkt at begynde at integrere spirer i sin kost. Eventuelt invester i et par spire-kasser, så du kan følge den magiske proces i dit køkken.
Hold dig til de lettere kornprodukter som; quinoa, hirse, amarant, boghvede, rug, brun basmati ris.
Som altid er det vigtigt at få sundefedt olier, med som med alt andet er der forskel på, hvordan de virker på kroppen. Gå efter de lettere olier i foråret, som hørfrø olie, rapsolie, solsikkeolie og sennepsolie.
Undgå eller skru ned for koldt, tungt, sødt og olieret mad. Undgå tunge mælkeprodukter som is, kold mælk, yoghurt og ost.

Sørg for at din mad generelt er let, varmt og nemt at fordøje

Ideer til måltiderne

Morgenmad:

Så generelt i Kapha-sæsonen skal vi fokusere på at få det mere bitre, krydret og astringerende ind i vores liv. Det samme gælder til morgenmaden. Dette kan for mange være lidt af en omvæltning, da mange har den søde-smag til morgenmaden.
Udover at være Kapha sæson, så er morgenen fra kl. 6.00-10.00 også Kapha tid på dagen. Derfor er vores start på dagen ekstra vigtig i løbet af Kapha-sæsonen.
For at bryde igennem Kapha tiden se den daglige rutine neden for. Her går vi i dybden med, hvordan vi kan starte dagen på den bedst mulige måde.

Tilbage til morgenmaden; er du en grød-type og ikke tror du kan undvære din grød, så skift havregrynene ud med byg-flager. Eller lav din grød på enten boghvede eller hirse. Se her en opskrift på boghvede-grød.
Bryg krydderier i din grød til at vække din fordøjelse, og brug bær eller tørret frugt som topping.
Poached eller kogt æg med spirer på et stykke rugbrød er bestemt heller ikke en dårlig måde at starte dagen på i Kapha sæsonen.

Er Kapha mest dominerende ved dig? Så oplever du måske at foråret er lidt ekstra tungt hos dig. Hvis du oplever det, så kan det være en god ide at starte dagen med en grøntsagssupper, eller springe over morgenmaden, hvis det er muligt.
Se inspiration til morgenmads-suppe her.

 

Frokost:

I Ayurvedaen bliver det altid anbefalet at du spiser dit største måltid ved frokosttid. Vores fordøjelse følger solens rytme, så når solen står på sit højeste så gør din fordøjelse det også.

Sørg for at din frokost består af kornprodukter, der er lette og nemme at fordøje. Det samme gælder bønner og grøntsagerne. Se tabellen nedenfor over de madvarer der er anbefales værdige i Kaphasæsonen.
Vær opmærksom på at integrere alle seks smage. Du kan læse mere om de seks smage her.

 

 

Aftensmad:

Lad din aftensmad være let og seneste tre timer før sengetid.
Simpelhed er nøglen til dit daglige aftensmåltid. Sørg for at der er en overvægt af bitter, krydret og astringerende smage.
Lette supper, kornprodukter og variation i grøntsagerne. Se tabellen for inspiration.

Spis langsom, nyd hver bid.

 

Dagligdagens rytme

En stor del af vores sundhed og velvære kommer ud fra, hvordan vi vælger at leve vores liv. Vores daglig rytme er essentielt for vores helbred. Det er nemlig ikke helt lige meget, hvornår på dagen vi står op, hvornår vi spiser eller hvornår vi går i seng.

Foråret handler en hel del om at rense ud, finde lethed og gro ud af mørket. Alt efter, hvilken energitype der er mest dominerende i dig, vil der være forskel på, hvordan du reagere på foråret. Nedenfor bliver der gennemgået et forslag til, hvordan de daglige rutiner i løbet af foråret kan se ud.
Rutiner kan tage lang tid om at integrere sig i vores liv. Og når du kigger på forslaget, kan det måske se overvældende ud. Hvis alle rutinerne er helt nye for dig, så start med et par stykker. Der er ingen der forventer at du i morgen vågner op og lever i fuld balance med foråret ud fra denne guide.
Ayurveda er en praksis som så meget andet. Dette betyder at vi øver os på at leve i så megen balance som det er muligt. Undgå også at blive rigid omkring det. Kapha dosha kan have tildens til at blive rigid og stagneret. Derfor er foråret meget om at løsne op, give slip og finde plads til at gro. Livet skal helst være let og lækkert at leve, derfor hvis du oplever at nogle af de rutiner du prøve at integrere bliver et ”surt job”, så se om du kan justere lidt på dem, eller helt give slip for dem i en periode.
Vælg 2-3 områder at fokusere på til en start.

Foråret handler om frihed. Det handler som sagt om at give slip på den store, tunge vinterjakker og om at iklæde os noget lettere, mere befriende. Giv dig selv plads dagligt til at bevæge dig, grine, lege, udforske, eksperimentere og udvide dig.

Forårsrutine:

 • Start dagen med at vågne op en halvtime tidligere end du har gjort i vinterperioden. Gerne omkring 6.00-6.30. Kapha tidspunktet af dagen starter mellem 6.00-7.00 og slutter omkring kl. 10.00. Dette betyder at jo senere vi vågner op i det tidsrum, jo svære kan det være for os at komme op. Især i denne sæson, hvor Kapha i forvejen er dominerende er det godt at have lidt opmærksomhed på, hvornår vi står op. Du vil få en lettere start på dagen, hvis du står op inden Kapha træder helt i kraft.
  Sørg for at du står op i god tid inden du skal ud ad døren, så du starter dagen roligt og uden for meget stress.

 • Skrab din tunge, børst tænder og udfør oil-pulling som det første du gør.

 • Drik varmt vand med citron og eventuelt lidt ingefær. Dette vil hjælpe til at rense ud for stagneringer i vævet samt hjælpe med at sætte fordøjelsessystemet i gang.

 • Forkæl dig selv med en oliemassage, abhyanga. Brug sesam eller solsikkeolie. Sørg for at massere hele kroppen. Brug gerne 10-20 min. på det.
  Tag et varmt bad efterfølgende.
  Hvis du føler din krop er tung eller stagneret så kan det hjælpe at gøre massagen energisk, med hurtigere bevægelser. Dette vil sætte lidt ekstra gang i stimuleringen af den lymfatiske cirkulation. Start med fødderne og benene, derefter armene, og slut af med maven og brystet.

 • Tør-massage (altså uden olie) med brug af urtepulver eller dry-brushing kan være meget gavnlig i denne sæson. Dette sætter også godt kan i den lymfatiske cirkulation, afhjælper vaskeakkumuleringer og på cellulitis.

 • Et par gange om ugen forkæl dig selv med en body-scrub.

 • Brug friske og udrensende essentielle olier. Diffus dem, brug dem i din massage olie eller bodyscrub.
  Vælg mellem ingefær, kardemomme, eukalyptus, rosmarin, fennikel, sandelwood, lavendel, spikenard, basilikum.

 • Mediter – selv 5 minutter er godt. Lyt til en guidet forårsmeditation her.

 • Træk vejret. Her er en guide til Kapalbhati pranayama.

 • Lav en energisk yogapraksis eller den bevægelsesform der tiltrækker dig. Det må gerne være energisk og sætte gang i systemet. Dediker gerne din morgen til at få dig bevæget. Kapha-tidsrummet på dagen er et godt tidsrum af bevæge sig ud af stagneringer og sætte gang i hele systemet på.

 • Indtag dine måltider på samme tid hver dag. Dette hjælper til at fordøjelsessystemet også får en rytme. I Kapha-sæsonen er vores fordøjelsessystem langsom og derfor er det vigtigt at hjælpe den på vejen.
  Fokuser på krydret, bitter og astringerende mad. Lad måltiderne være varme, tilberedte og lette for fordøjelsen. Varmende urter og krydderier hjælper til at rense vores væv. Undgå koldt, olieret og tung mad.
  Spis en let og lækker morgenmad, gerne omkring kl. 10.00
  Frokost skal helst være dit hovedmåltid, gerne spist et sted mellem 12.00 og 14.00. Undgå at overspise, og tag gerne en lille energisk gåtur efter måltidet, for at hjælpe fordøjelsen lidt ekstra på vej.
  Lad aftensmåltidet være spist mellem 17.30 og 18.30. Lad det være let og frisk.
  Hvis du spiser et for stort og tungt måltid til aften, kan det være skyld i dårlig søvn og en tung følelse i kroppen dagen efter.
  Spis dine måltider i rolige omgivelser, væk fra alt elektronik. Sørg for at tygge maden godt og nyde hvert et bid.

 • Opbyg et frirum og stillezone for dig selv inden sengetid. Tag tid til at meditere, skrive dagbog, chante eller skriv taknemmelighedsliste. Vælg en aktivitet der giver en god, rolig afslutning på din dag. Sluk gerne for alt elektronik 1-2 timer før sengetid. Dette vil give dig en bedre og roligere søvn. Sigt efter at være i seng mellem 22.00-23.00. Dette ligger et godt fundament for den næste, nye dag.

Forårsrengøring

Som vi har været inde på, så er foråret et godt tidspunkt at skabe lethed og friskhed på. Mange af os får en følelse af at rydde op og gøre rent i vores fysiske omgivelser. Og dette er foråret den ideelle sæson til. Men det er også en ideel sæson til en kropslig og mental rengøring.

I ayurvedaen ses vores krop som en hellig beholder som kan tage os på en rejse mod det højeste, mest elskværdig stadie af os selv, hvis vi passer godt på den. Vi bliver guidet til at tage god vare på denne hellige beholder med den yderste omsorg, kærlighed og respekt. Med dette menes vi burde tage hånd om den og behandle den som var det vores mest dyrebare ejendel - for det er det.

En foråsudrensning er den perfekte måde at rense vores krop, tune ind på dens behov, give slip ophobninger og toksiner i kroppen som er vores udfordringer til at leve vores mest uimodståelig liv.


En simple mon-diæt bestående af hovedsageligt Kichari kan hjælpe os til en bedre fordøjelse, hjælpe os til at absorbere vores næring bedre, samt hjælpe os med at eliminere toksiner så vi kan genoprette balance i vores stofskifte. Og nej – det er ikke så svært som det lyder.

 

Kichari er en klassisk Ayurvedisk udrensnings diæt, som er nærende, tilfredsstillende og simple; samtidig med at det skabe et komplet protein da det både består af ris og bønner. I retten bliver der tilført krydderier til at tænde vores Agni, vores fordøjelses ild og der bliver brugt Ghee (I vegansk tilfælde kan kokosolie blive brugt) til at løsne og rense de klæbrige toksiner (ama) væk fra vævet og hen til fordøjelsen, hvor det kan blive elimineret. De friske, sæson baseret grøntsager hjælper til at fuldende udrensningen retten, da de bringer fibre, farver og tekstur til oplevelsen.

Fordele ved udrensning:

 • Forbedring af fordøjelsessystemet

 • Renere hud

 • Mere energi

 • Bedre søvn

 • Forbedret led

 • Sundere vægt

 • Mental klarhed

 • Forbedret fokus og hukommelse.

 • Forhøjet glædes-niveau.

 

Indkøbsliste:

 • Hvide basmati ris.

 • Gule split mung beans

 • Krydderier: Koriander, spidskommen, fennel, frisk ingefær, gurkemeje

 • Asafoetida (kan købes i helsekost)

 • Ghee: du kan lave din egen (se opskrift her) eller købe det i helsekost.

 • Grøntsager: Vælg ud fra, hvad der er tilgængelig lokalt og sæson mæssigt.

 • Pink Himalaya salt

 • Triphala (kan købes i helsekost)

 • Urte te: Vælg en række varme, udrensende valgmuligheder; f.eks. ingefær, citron, lakrids, kardemomme, tulsi.

 • Solsikkeolie (til selvmassagen).

 

Udrensningskalenderen:

Hverdag:

 • Skrab din tunge.

 • Drik lunken eller varm vand med citron fra morgenstunden af.

 • Praktiser at give dig selv massage med solsikkeolie

 • Praktiser en frisk yogapraksis, gerne med en masse gentagende solhilsener.

 • Drik urtete.

 • Lav Kapalbhati pranayama (se videoen nedenfor)

 • Lyt til forårsudrensnings-meditationen

 • Tag tid ud til dig selv dagligt, mediter og skriv taknemmelighedslister.

 • Tag triphala.

 

 

Dag 1-5.

De fem første dage af udrensningen er til som en forberedelse af udrensningen. Vi starter med at eliminere de madvarer der ”trigger” os og de madvarer som er sur, tilstoppende og tunge, for at skabe en bedre syre/base balance i din krop.

Dag 1: Eliminer mælkeprodukter (udover ghee), alkohol og sodavand; begynd at triphala (hvis du tager pulverform så tag ½teske i ½ kop varm vand inden sengetid)
Dag 2: Eliminer sukker og animalske produkter.
Dag 3: Eliminer kaffe og bearbejdet mad.
Dag 4: Eliminer alt koffein og chokolade.
Dag 5: Eliminer frugtjuice, tørret og frisk frugt samt nødder.

Spis med omhu ud fra de overstående retningslinjer. Vælg mad der stemmer overens med sæsonen.

 

Dag 6-10.

Disse 5 dage er selve mono-diæts udrensningen. Her er meningen af du forhåbentligt skal begynde at blive mere bevidst omkring din spisning og dit forhold til mad.

Se opskrift på Kichari nedenfor.

Dag 6: Kichari ved alle måltider/når du er sulten. For at gøre det interessant så veksel mellem krydderisammensætningen og sammensætningen af grøntsager.
Dag 7: Kichari ved alle måltider/når du er sulten. (ppppsssttt. Du er halvvejs igennem hele forløbet)
Dag 8: Kichari ved alle måltider/når du er sulten. Husk at vær kreativ med sammensætningerne.
Dag 9: Kichari ved alle måltider/når du er sulten.
Dag 10: Kichari ved alle måltider/når du er sulten. YEEEES du gennemførte.

*Hvis de fem dage med mono-diæt er for meget for dig, så kan du skære det ned til tre dage, men lad udgangsfasen være den sammen. 

 

Dag 11-14:

Det vigtige er, når vi kommer ud af en udrensning, at vi ikke stresser omkring det og giver kroppen tid til, at tilvende sig andet mad igen. Denne del af udrensningen er ligeså vigtig som selve udrensning.

Begynd ligeså langsom at tilvende din krop andet mad. Men undgå stadig sukker, koffein, alkohol, bearbejdet mad, chokolade og mælkeprodukter.
Sørg for at få en masse fibre og en masse væske.
Tyk din mad GRUNDIGT, og undgå at overspise.

Hvad er godt at spise på dag 11-14?

Introducer en bred vifte af kornprodukter (quinoa, byg, bruneris), sunde proteiner (nødder, bælgfrugter, æg) frugt (men spis dem ind mellem måltiderne) og grøntsager.

Fortsæt med at tage triphala op til 3 måneder efter især, hvis du har problemer med fordøjelsen (forstoppelse, oppustethed, luft,)

 

I løbet af disse 14 dage, så skriv gerne følgende ned for hver dag:

Hvordan har du det i dag? (fysisk, mentalt, følelsesmæssigt)
Hvordan er dit energiniveau? (skriv fra 1-10, 1 som det laveste, 10 som det højeste).
Hvilke udfordringer bliver du i øjeblikket mødt med?

 

Tridoshic forårs Kichari Opskrift:

3-4 serveringer.

Den bedste måde at give et overbelastet fordøjelsessystem en pause er ved at spise Kichari, en ayurvedisk SUPERFOOD.
Kichari er tridoshic, hvilket betyder at den er egnet for alle ayurvediske doshas (kropstyper) og kan blive justeret til sæsonerne ellers ens individuelle behov.

Basisingredienserne i denne one pot ret er basmati ris og split mung beans. Disse ingredienser danner en komplet form for protein og er meget nemme at fordøje. Krydderier bliver tilsat retten for at hjælpe fordøjelsesilden, agni sammen med lækre grøntsager for at skabe den optimale næring.

Udover at bruge denne ret under udrensningen, så kan den bruge på alle tider når dit fordøjelsessystem har brug for lidt hjælp.
At spise Kichari er som at trykke på en reset knap og lader dit fordøjelsessystem vender tilbage til deres naturlig funktion med lethed.

 

Ingrediensliste:

6 kopper vand (mere hvis du foretrækker en mere ”suppet” kichrari).
2 spiseskefulde Ghee
½ medium løg skåret fint
2,5 cm frisk ingefær skåret fint
1 kop split mung dal (linser)
1 kop hvis basmati ris
Omkring 2 kopper blandet grøntsager af forårets friske grønt bladet grøntsager.
1 teske Asafoetida (kan købes i helsekost)
1 teske spidskommenfrø
1 teske korianderfrø
1 teske fennikelfrø
1½ teske gurkemeje
1 teske pink Himalaya salt

 

 

Tip: Udblød Mung Beans og ris overnatten i kold vand for kortere tilberedningstid og nemmere fordøjelse.
Du kan eventuelt sætte mung beans til spirring inden for at skabe endnu mere levende ret.

 

 1. Vask mung beans og ris grundigt indtil vandet er klart. Udskift vandet og set ris og mung beans til side.

 2. I en tyk-bunde gryde eller sautér-pande, opvarm ghee ved medium varme og tilsæt løg og sautér indtil løgene er bløde.

 3. Tilføj ingefær, fennikel, spidskommen, asafoetida, gurkemeje og korianderfrø; sauter det i to minutter eller deromkring.

 4. Tilføj ris og bønner og sautér i et par minutter.

 5. Tilføj vand, put låg på og bring de i kog. Når det koger, rør rundt og sænk temperaturen og lad det simre på lav temperatur med låg på i ca. 20 min.

 6. I mens Kicharien koger, vask og skær grøntsagerne.

 7. Tilføj grøntsagerne til Kichari, rør rundt.

 8. Giv det ca 8-10 min mere. Tilføj salt og rør rundt. Hvis du bruger grøntsager der tager længere at tilberede tilsæt dem lidt før end de grøn-bladet grøntsager.

Som pynt; tag et squeeze cintron eller lime, frisk koriander eller persille, lidt ekstra ghee og toasted sesam eller solsikkekerne.

Husk – især hvis du bruger Kichari under udrensning, så vær kreativ med grøntsagerne og mængden af krydderier. Det skal helst forblive tilfredsstillende og velsmagende. 

Yoga i foråret 

Foråret er tiden for at skabe lethed og bevægelse. Dette gælder også når det kommer til vores fysiske yoga praksis. Foråret er et godt tidspunkt at praktisere mere dynamisk og fysisk udfordrende yoga praksis for at rense ud for den tunghed vinteren kan give os. 
Vi vil gerne øge de dynamiske, varme og lette energier for at skabe energi, udrense og balancere din krop og sind. 

 

Tips til din forårspraksis: 

 • Vær konsekvent  
 • Skab en rutine ved at praktisere på samme tid, hver dag. 
 • Den ideelle tid at praktisere er om morgenen mellem solopgang og 10.00 

 • Styr din energi med en rolig og stabil vejrtrækning gennem din næse eller brug Ujjayi åndedrættet. 
 • Find kontakten til dit indre barn; vær legende, entusiatisk og let-sindet. 
   

Som skrevet overfor er morgenen den ideelle tidspunkt at praktisere yoga på. Grunden til dette er at det er Kapha-tid mellem 6.00-10.00. I Kapha tidsrummet kan vi godt føle os ekstra stagneret, trætte og uoplagte. Men, dette gør også at det er et ideelt tidspunkt at sætte gang i kroppen; så JUST DO IT. 

 

Lad gerne din forårspraksis være baseret omkring Surya Namaskara, solhilsen. 
Surya Namaskara er en praksis i sig selv. Den har fordele for din fordøjelse, din cirkulation, dit immunforsvar, åndedræt, lympeflow og er udrensende. 

 

Uden solen kunne livet ikke eksistere. Surya betyder solen, og namaskara betyder at hylde. Solhilsen praksissen hylder livet, giveren af livet og den rejsende spirituelle sol inden i os. 

Her er en gennemgang af min personlige variation af Surya Namaskar. 
Start med højre ben én omgang, og dernæst venstre. Gentag 5-10 gange.

Det skinnende kranium - Kapalbhati pranayama
 

Kapalbhati er oversat til "det skinnende kranium". Denne vjertrækningsøvelse skaber varme i kroppen og hjælper til en udrensningsprocess i organerne ved at skylle frisk oxygen igennem hele vores system. I foråret kan vi assistere vores kroppe til at udrense fra den opbygget tunghed vinteren har skabt. Denne vejrtrækningsteknik hjælper os til at fjerne urenheder både mentalt og fysisk; især i lungerne. 
Vejrtrækningsformen er rigtig god for dig der har astma, bronchitis eller slim ophobninger. 
Kapalbhati siges at styrke vores nervesystem, reducere stress, styrke immunforsvaret, øge mentalt klarhed og give energi til hele kroppen. 
Hvis du føler dig tung, sluggish, mild depressiv eller træt så tag en omgang kapalbhati i stedet for et kop kaffe. 

Pranayama siges at udrense både Ida og Pingala Nadis (kroppens energi kanaler) og udrenser ama (ufordøjet affaldsstoffer) i kroppen og sindet. 
Det er en varmende og stimulerende praksis så den er ikke oplagt er gøre inden sengetid eller hvis du allerede er opkørt. Hvis du har hjerte sygdomme, for højt blodtryk, mavesår, brok, epilepsi eller er gravid frarådes du at praktisere Kapalbhati. Tal eventuelt med din praktiserende læge, og få grønt lys. 

Forårsrengørings-meditation

Det er ikke kun vores fysiskekrop, der har behov for en udrensning, det har vores sind også. 
Når vi begynder at arbejde med udrensning fysisk, så sker der ofte automatisk en mental udrensning. For at understøtte den mentale udrensning så er forårsmeditationen blevet indtalt. 
I meditationen forsøger vi at give slip for tanker og ideer der ikke længere gavner os. 
Meditationen varer 7 min. Lyt til den og praktiser teknikkerne så ofte du har behov for, gerne én gang dagligt. God fornøjelse. 


 

Forårs-meditation - Stine Brink
00:00 / 00:00

© 2020 by Stine Brink