Brahmacharya

Right use of energy
~Gennem et dedikeret liv i balance bliver ens livskraft ubegrænet ~

Hvor bruger du din energi?  

På min første yoga uddannelse blev Brahmacharya præsenteret som cølibat eller kyskhed, hvilket ikke gjorde det til en særlig interessant Yama at snakke om. Og det er også ofte det Brahmacharya bliver oversat til. Derfor får denne ýama ikke så meget opmærksomhed som den burde. Vi går hurtig i en forsvar postition, hvis vi får besked på at skal leve i afholdelse. 
Men, Brahmacharya række langt længere, end blot til vores private senge-aktiviteter. 
Brahmancharya handler om, hvordan du bruge din energi, ikke kun din seksuelle energi. 

Brahmacharya betyder "handlinger, overførsel som fører os til Brahman." 
Brahman er universets skaber. Så vi taler her om handlinger der fører os til det guddommelige eller til de højere magter. 

Brahmancharya handler om at observere, hvordan vi bruger vores energi og, hvordan vi dirigere vores erergi. Brahmancharya handler om at kigger på sin brug af energi på et større perspektiv og invtere os selv til at spørge os selv, om den handling vi er i gang med, om den vil gavne på længere sigt. 
Vi bliver måske grebet af aktiviteter, som måske giver os glæde og nydelse lige nu, men hvad er konsekvensen på længere sigt for den aktivitet eller handling? 

Minus på kontoen

Vores energi niveau kan sammenlignes med vores bankkonto. Og brugen af vores energi, kan sammenlignes med, hvordan vi bruger vores økonomiske rescourcer. 
Og til sidste kan vi minde os selv om, at penge også bare er energi. 
Kender du det, med at bruge penge på noget, der lige nu virker som den bedste idé, men at man senere på dagen eller ugen kommer til at fortryde, at man brugte sine penge der? 

Eller, at man gang på gang rent faktisk bruger mere end man har? 

 

Det samme kan vi komme til med vores energi-konto. At bruge vores energi steder, hvor vi senre kommer til at fortryde det. Eller gang på gang gå i underskud på energikontoen. 

 

Mange af os lever faktisk i en konstant underskud på energi-kontoen, fordi vi gennem dagligdagens aktiviteter kommer til at sprede vores energi forkert. 

 

Brahmancharya handler i højgrad om at skabe en intimitet med sig selv, en forståelse for sig selv, så vi kan blive bedre til at lytte til kroppens behov, dens signaler. 
Mange af os kan ende i perioder med at overspise, eller undervise fordi vi mangler forbindelsen til kroppen. Vi kan komme ind i perioder med for lidt eller for meget søvn. 

Det er en spiral der kan være svær at stoppe og om ofte bringer mere med. 
Hvis vi sover for lidt, så bruger vi med stor sandsynlighed stimuli i løbet af dagen for at komme igennem den. Vi bruger en falsk form for energi gennem kaffe, sukker og måske drikker vi alkohol i slutningen af dagen for at falde til ro? 

Måske dræner vi vores krop for energi gennem umulige kostråd, som ikke fylder os med den næring vi har behov for?

Brahmacharya er når vi forsøger at skabe balance i vores liv, så vi hverken sover for meget eller for lidt. Vi hverken spiser for meget eller for lidt. At vi hverken motionere for meget eller for lidt. Men, så det er i en perfekt balance, hvor vi føler os balanceret og vitale. 

Brahmancharya er alt i moderate mængder.


Handlinger der tager os væk fra nuet, væk fra det Guddommelige. 

Brahmancharya er når vi lader os selv være i nuet, lader os være med dét der er eksisterende lige nu, lige her. Det Guddommelige er i nuet. Det er ikke i dét, der holder os til fortiden, eller i idéerne om fremtiden. Det er lige her, lige nu. 
I vores hverdag, bruger vi stimuli når vi er i energi-underskud, men vi bruger det også til at tage os væk fra øjeblikket. Fra de følelser og sanseoplevelser der sker lige nu. 
Vi dulmer ofte virkeligheden gennem mad, drikke og elektronik. Hvor ofte spiser du, eller drikker du selvom du ikke fysisk har sult eller tørst - men fordi du oplever et tomrum, som viser sig igennem kedsomhed, eller følelser der er svære at håndtere? 
Hvor ofte tager du din mobil op, for at se om der er sket noget på de socialemedier? 
Og hvor meget tid bruger du egentlig på de socialemedier? 
Når vi rækker ud fra noget, der tager os væk fra øjeblikket, så bliver vi ofte tager væk fra vores forbindelse til Brahman. 

Seksualitet og spiritualitet

Fordi du øsnker et spiritualt liv, behøver du ikke at leve i cøliat, og blot fordi du ikke kan give slip på seksuel nydelse, betyder det ikke at du ikke kan være spirituel. 
Men Brahmacharya invitere os ind til at kigge på, hvordan vi bruges vores energi også i forhold til seksualitet.

At leve et spirituelt liv betyder at vi begynder at omfavne livet som det er, og gør alle øjeblikke hellige, også seksuel aktivitet. 
Det betyder at vi er fuldt tilstede og fuldt nærværende med den partner vi er sammen med. 
Seksuel samleje, kan på samme måde som de socialemedier og med snacks være en måde, hvorpå vi flygter fra virkeligheden på, en måde hvorpå vi flygter fra øjeblikket. 

Når vi vælger at bruge vores energi på seksuel samleje, så skal det helst være noget der fylde os op med energi. Ikke noget vi måske fortryder senere hen. 
Det vil sige, at meningsløst sex, med en partner vi ikke er forbundet til, bevæger os væk fra Brahman. Når vi spreder vores energi, for at få "dækket et behov" så er det igen en flugt. 
Når vi vælger at bruge vores energi på initmitet med en anden person, så skal det helst være en handling der gøres helligt, som nydes både i øjeblikket og bagefter. Det skal være en handling der giver os følelsen af tryghed og kærlighed. 

Den seksuelle energi er den samme energi som den, der bringer os kreativtiet. 
Så hvis vi dræner vores energikonto gennem seksuel samleje, så har vi måske svære ved at træde ind i den kreative del af os selv. 

Selv-overvejelse: 

 

Hvor bruger du din energi? 
Observer gerne en eller to dage af din uge og se, hvor du rent faktisk bruger din energi. 
Hvor meget tid bruger du på socialemedier? 
Hvor meget tid bruger du foran TVet? 
Hvor ofte snacker du, unødvendigt? 

 

Er der steder i din hverdag, hvor du kan skabe mere balance? Vælg et område at fokusere på, f.eks. at minimere tiden på sociale medier. 
På de flere smartphones kan man sætte en tidsbegrænsning på. Se om du kan minimere din tidsforbrug. 

 

Eller se, om du kan indtage mindre mængder mad og snacks, hvis det er her der er behov for at placere et fokus. 

 

Et moderat indtag er nøglen til et liv i balance. 
Et moderat indtag af mad, snacks, information og skærn tid. 
Vælg et område, og mærk hvordan det føles. 
Fortsæt derefter, til andre områder af dit liv. Indtil moderat indtag er standarden. 
 

Ahimsa Stine Brink
00:00 / 10:23

© 2020 by Stine Brink