Chakra 
- kroppens energicentre

Vi har mere end 300 forskellige chakra i kroppen. Chakraerne er ligesom hjul, som alle er forbundet. 
Hvert chakra har sit eget lille univers, som styre forskellige dele af vores fysiske, mentale og spirituelle krop.

Ud af de mange chakraer vi har i kroppen, er der 7 større chakraer som er de mest dominerende i kroppen.
Vi kigger på de 7 store chakra's betydning for os. .

 

Chakraerne er kroppens energicentre eller energi-hjulp der opsamler og fordeler energi rundt i kroppen. 
Vi har mere end 300 chakraer i kroppen, hvor af syv af dem er større, og dermed også har større betydning for os. Disse syv chakraer er placeret fra bunden af halebenet og op til toppen af vores kranium.
Chakraerne er ligesom hjul, som alle er forbundet. Hvis én begynder at dreje langsommere, vil de andre starte med at dreje hurtigere. Det er hjul der drejer prana, livsenergien ud igennem nadierne (energibanerne). Hvis chakraerne ikke drejer som de skal, så kommer der mindre prana og blod rundt i kroppen.
Hvert chakra har sit eget lille univers, som styre forskellige dele af vores fysiske, mentale og spirituelle krop.

Når vi oplever stress, traumer eller misbrug af et specifikt chakra kan vi reagere på to måder; den ene er at vi går i en tilstand af at undgå at kigge på traumet, hvilket fører til en mangel tilstand i chakraet. Den anden måde er at vi overkompensere, hvilket fører til en overdreven tilstand i chakraet.

De tre nederste chakraer hører mere til de fysiske aspekter af vores væren, hvor de tre øverste chakraer er forbundet mere til de mentale og spirituelle lag. Det minderste chakra, hjerte chakraet forbinder det fysiske med det psykiske, jorden med himlen. 

Lad os kigge lidt nærmere på de syv store chakraer, nedefra op.  
Her er der fokus på det tredje chakra, Solar Plexus.

Solar Plexus

Element: Ild 
Sanskrit navn: Manipura
Formål: Transformation
Problematikker: Energi, aktivitet, autonomi, Individualisering, vilje,
selvværd, proaktivitet, styrke 
Farve: Gul
Placering: Solar Plexus
Identitet: Egoets identitet
Orientering: Selv orientering
Demon: Skam
Udviklingsstadie: 18 måneder til 4 år.
Udviklingsopgaver: Realisering af adskilthed, Etableringen af autonomi
Grundlæggende rettighed: Til at handle og til at være et individ.
Mantra: RAM
Jeg ærer styrken inden i mit.
Ilden inden i mig brænder gennem alle blokader og frygt.
Jeg kan gøre, hvad end jeg vil.

Manipura chakraet er her vores selvværd og styrke sidder. Det er her vi skaber en vores identitet, vores sans af selvet. Manipura chakraet givet os vitalitet, styrke og indre kraft. Det er vores magtcenter, og hvis den er i ubalance, kan vi føle os magtesløse i vores eget liv – men det er også derfra vi kan tage magten, og fjerne os fra følelsen af at være et offer.
Det er i dette center alt transformation sker. Det er her vores flydende følelser fra harachakraet kan blive til tranformeret til handling.

Med et manipura chakra i balance føler er vi ansvarlige og pålidelige. Vi har en balanceret og effektiv viljestyrke, godt selvværd og en balanceret ego-styrke. Vi er varme i vores personlighed og har selvtillid. Spontanitet, playfulness og god humor er der naturligt. Vi har en passende mængde selvdisciplin og er gode til at møde udfordringer.

Manipura chakraet går i ubalance ved følgende traumer og misbrug:
Shaming, autoritære og flygtige situationer. Dominering af ens vilje, fysisk misbrug, farlige omgivelser og frygt for at blive straffet. Overinvolvering. Ansvarligheder der ikke er egnet til alder (forældregjort barn). Arvet skam fra forældre.

Ved Manipura chakraet i ubalance med en mangel tilstand kan vises som lavt energiniveau, svag viljestyrke, nem ti at blive manipuleret. Svag selvdisciplin og ”følger personlighed”. Lavt selvværd, og kold følelsesmæssigt. Dårlig fornøjelse og kollapset midte. Tiltrukket af stimuli. Offer-mentalitet og skylder skylden på andre. Passiv og utilregnelig.

Ved Manipura chakraet i ubalance med overskydende tilstand kan det ses ved at vi er aggressive, dominerende og kontrollerende. Det kan ses som et stort behov for at have ret og det sidste ord. Vi kan virke manipulerende, magtsyge og bedrageriske. Blive tiltrukket til beroligende midler. Få raserianfald og voldige udbrud. Stædighed, konkurrencepræget, arrogante og hyperaktivitet kan også være tegn på ubalance.

Ved Manipura chakraet i ubalance vil man se følgende fysiske fejlfunktioner:
Spiseforstyrrelser, fornøjelsesproblematikker, mavesår. Diabetes, muskelspasmer, muskel problematikker. Kronisk træthed, forhøjet blodtryk. Problematikker med maven, bugspytkirtel, galdeblæren, leveren.

 

Hvad kan vi så gøre for at heale en ubalanceret manipura chakra? ’

 • Tage en risiko (ved mangel)

 • Grounding og få kontakt til følelserne.

 • Dyb afspænding og stress kontrol (ved overdreven)

 • Energisk bevægelse.

 • Martial arts

 • Mavebøjninger

 • Psykoterapi (byg ego-styrke, frigivelse af vrede, arbejde med skam, styrk viljen)

Bevægelse:

 • Mangel på ”power”:
  Vinyasa, powerflow. Muskel energi.

 • For meget ”power”:
  Restorativ yoga,
  Hofteåbning
  Langsommelighed.

 • Karmayoga/service

© 2020 by Stine Brink