top of page

Anbefalinger af bøger jeg har læst eller genlæst på det seneste.


Mangler du nogle ideer til gode bøger at læse her i sommervarmen og er du interesseret i at udforske, hvad yoga traditionen har at tilbyde?

Fordyb din forståelse for traditionen ved at læse de klassiske tekster og moderne fortolkninger.

For mig er det vigtigt at blive ved med at suge viden og inspiration til mig. En måde, hvorpå jeg finder den nye viden og inspiration er gennem bøger. Jeg dedikerer minimum 30min om dagen til at læse. Nogle gange bliver det til meget mere end det. Men 30min er som sagt mit minimum. Læsningen og studeringen af spirituelle tekster virker for mig som en gate-way indtil et mere mindful liv og med tiden, er læsningen blevet en stabil del af min daglige praksis såvel som asana, pranayama og meditation er. Det er en påmindelse om, hvor jeg er på vej hen og en guide til, hvor jeg ellers kan komme hen. Man skal ikke læse mange tekster før man begynder at få øjnene op for, hvor dyb og rig en tradition yogaen er.

Jeg har fået en del forespørgsler på om jeg ikke vil skrive anbefalinger om, hvilke bøger man skal kaste sig i krig med, hvis man gerne vil dykke mere ind i yogafilosofien.

Så her kommer en liste med 11 anbefaling til bøger der kan støtte dig i din yogapraksis, din spirituelle rejse og til et liv med mere ro, lykke og kærlighed.

Dette er 11 bøger jeg har læst eller genlæst indenfor den seneste tid

(jeg har SÅ mange andre bøger jeg synes du skal læse, men her er dem der den seneste tid har inspireret mig.) Her er både traditioneller tekster og moderne fortolkninger i blandt.

Yoga sutras skrevet af Patanjali er den første på listen. Patanjali har beskrevet vejen til yoga (stadiet af lyksalighed) gennem 196 sutras (”tråde” eller kapitler). Yoga sutras kan læses igen og igen, og for hver gang de læses, vil der skabes en ny forståelse for teksten. I takt med at din yoga praksis udvikles, så gør din forståelse for filosofien. Så hav gerne Yoga Sutras til at stå i din bogreol, eller endnu bedre hav den liggende ved dit sengebord – og læs i den når du føler dig trukket til det. Tro mig, der sker automatisk. Den oversættelse jeg har brugt mest, er af Swami Satchidananda.

Bhagavad Gita er en af de mest berømte tekster i Hinduismen. Oversat betyder Bhagavad Gita ”Songs of God / Songs of the blessed one” og består af 18 kapitler med 700 vers. Den er nemlig skrevet som digte. Bhagavad Gita er en dialog mellem krigshelten Arjuna og hans vognstyrer, Krishna. Gennem dialog bliver vi introduceret til en række etiske, filosofiske og teologiske synspunkter fra hinduismen, samt omfattende forståelse for Karma Yoga, Bhakti Yoga og Jnana Yoga. Det siges at ved at studere Bhagavad Gita vil det føre til en forståelse for Gud, sandheden, livets formål og frihed. Den oversættelse jeg har brugt, er af Eknath Easwaran.

Hatha Yoga Pradipika siges at være en af de ældeste overlevet manualer for Hatha Yoga og er skrevet af Swami Svatmarama in the 15. århundred. Hatha Yoga Pradipika er en præsentation af de praktiske guidelines og teknikker indenfor Hatha Yoga. Bogen indeholder fire kapitel, der spreder lys på Asana, Pranayama, Mudras & Bandhas og Samadhi (enlightenment).

Light on Yoga af B.K.S Iyengar er også et must read. B.K.S. Iyengar var en af de mest anerkendte lærere i Indien, og i Light on Yoga giver han dybe og præcise beskrivelser både omkring filosofien, men også omkring asana og pranayama praksis.

Jeg er vild med Michael Stone’s ”The inner tradition of Yoga”. Michael har formodet at formidle yogafilosofien i sammenhæng med moderne psykologi, som vi forstår den. Han formidler på en let og forståelig måde, hvordan den 5000år gamle yogafilosofi har en direkte relation til vores moderne måde at se psykologi og hvor sind på. En anden af hans bøger ”Awake in the world” er også værd at læse, hvis du vil dykke mere ind i, hvordan yoga og meditation kan hjælpe os med at finde balance i vores liv.

The four desires af Rod Stryker går i dybden med livsformål og om, hvordan vi gennem yogatraditionen kan skabe et liv med rigdom, lykke og frihed. Det har været en øjenåbner for mig at læse og hjulpet mig meget til at tage beslutninger, mærke om jeg er på rette vej samt hjulpet mig til at manifestere dét liv jeg gerne vil leve.

Du skal læse Awakening Shakti af Sally Kempton, hvis du føler et kald om at lære din indre Gudinde at kende, samt alle hendes afskygninger. Du vil få en forståelse for, hvilke energier der er dominerende hos dig samt, hvilke energier du skal påkalde hvornår og om, hvordan du gør det. Det var en stor fornøjelse at læse bogen, og det er en bog jeg jævnligt vender tilbage til.

Eastern Body, Western Mind af Anodea Judith er en go to, hvis du ønsker at få en større forståelse for Chakra systemet og om, hvordan Chakra systemet har en direkte relation til moderne psykologi. Bogen er konfronterende, men på den helende måde. Du vil få forståelse og indsigt i, dit eget (og andres) reaktionsmønster og sygdomshistorie er som den her. Det er en bog der har givet mig mange ”aha-oplevelser”.

Yoga and Ayurveda af David Frawley er en letlæselig og forståelig bog omkring den komplette sammensmeltning af yoga og ayurveda for optimal sundhed, vitalitet og højere bevidsthed. Gennem diæt, urter, asana, pranayama og meditation knækkes koden til et liv i balance.

Sidst på listen vil jeg nævne to bøger jeg har læst fornyeligt. Som udgangspunkt handler de ikke om yogaen, men de er skrevet ud fra gamle spirituelle traditioner – hvor du med moderne sprog og forståelse bliver introduceret til et liv med formål, rigdom og lykke. Bøgerne er Earth is Hiring and Peta Kelly og You are a Badass af Jen Sincero. Begge bøger handler om at finde livs formål, og leve ud fra det. De er let læselige og let forståelige, og vil helt sikkert sætte gang i nogle processer hos dig.

Jeg håber du har samlet lidt inspiration til nyt læsestof.

Jeg vil også lige dele med dig, hvilke bøger jeg glæder mig til at læse (og som jeg venter på at modtage) :

The Monk Who Sold his Ferrari af Robin S Sharma

The Secret Power Of Yoga af Nischala Joy Devi

The Game of Life and How to Play It af Florence Scovel Shinn

Your Irresistible Life: 4 Seasons of Self-Care Through Ayurveda and Yoga Practices That Work af Madhuri Phillips, Glynnis Osher

God læselyst.

Love and Laughter, Stine Brink


bottom of page