top of page

9. gode grunde til, at du skal lave bagoverbøjninger


Er du fascineret af bagoverbøjninger, men synes det er lidt skræmmende og gerne springer over dem i din yoga praksis? Så bør du læse med her og få en ide om, hvorfor det er godt at praktisere bagoverbøjninger jævnligt.

1. Du vil forbedre din holdning. Vi har en stor tildens til, at synke sammen, både når vi sidder og når vi gå. Vi bruger så meget af vores dagligdag på, at sidde i en foroverbøjning. Skuldrene ryger frem og op, vi lukker forsiden til. Bagoverbøjninger hjælper til, at rette denne ’dårlige’ holdning ud. Vi lærer hvordan skuldrene kan trækkes ned og tilbage, vores ryghvirvler kommer tilbage til deres naturlige plads. Gennem bagoverbøjninger gør vi ryggen stærkere, og det vil blive nemmere for os, at holde den sunde holdning.

2. Dine skuldre og bryst vil blive mere åben. Som skrevet ovenfor, hjælper bagoverbøjninger på at åbne op for skuldrene. Ved vores dårlige holdning ryger skuldrene frem, og vores nakken hænger ned og frem (lidt som en skildpadde nakke). Ved denne holdning bliver det sværere for os, at trække vejret da vores lunger bliver presset. Ved at praktisere bagoverbøjninger på reguleret bliver dette område åbnet, og ikke kun vores holdning bliver bedre men også vores vejrtrækning.

3. Udstrækning af vores hoftebøjer Bagoverbøjninger er geniale for udstrækning af vores hoftebøjer. Vores hoftebøjer er den der gør, at vores knæ kan løftes samt bøje vores torso. Især hvis du løber eller cykler meget, vil dette område føles stramt, og gør at vi har en tendens til, at bøje unødvendigt forover. Dette kan give smerte i den lumbar-del af ryggen (lænden).

4. Din ryg vil blive stærkere Som skrevet i punkt et bliver din ryg stærkere. Ved at øve bagoverbøjninger vil du hurtigt føle, at musklerne i din ryg vil blive styrket. I bagoverbøjninger arbejder vi oftest mod tyngdekraften. Vi løfter os op og bagud, dette aktivere vores muskler og vil gøre dem stærkere.

5. Hjælper mod rygsmerter Smerter i ryggen kommer ofte af de mange foroverbøjninger vi laver i løbet af vores dag. Ved at praktisere bagoverbøjninger flytter vi vægten fra de områder vi konstant stresser gennem vores daglige foroverbøjninger.

6. Stimuler dit hjerte-chakra Bagoverbøjninger åbner for dit bryst(hjerte område), som har en direkte forbindelse til vores velvære og forbindelse til andre. Når vi praktisere bagoverbøjninger, kan vi blive overvældet af følelser da vi åbner op for hjerte-området. Dette er et område, som vi ofte beskytter, ved de fremadrettet skuldre og foroverbøjet holdning. Jo mere angst vi er for, at få vores hjerte knust jo længere frem vil skuldrene komme. Jo mere vi forsøger at beskytte os selv, jo længere frem vil skyldrene komme. Men på denne måde lagere vi en masse angst og følelser i dette område. Energien kan ikke få lov til, at flyde frit i kroppen når vi blokere vores energi omkring vores hjerte. Vi kan og må ikke løbe væk fra vores følelser, og bagoverbøjninger er en god metode til at lære at håndtere disse følelser. De vil gøre dig til en stærkere individ, både fysisk men også mentalt.

7. Din vejrtrækning bliver bedre Igen gentager jeg mig selv, men jeg understreger også det faktum af din vejrtrækning vil blive bedre gennem bagoverbøjning. Når din skuldre kommer tilbage, dit bryståbnes vil der automatisk komme mere plads til dine lunger, og det vil give dig muligheden for at trække vejret dybere og oxygen (og prana – lifeforce) vil flyde bedre gennem kroppen.

8. Du vil få mere energi Bagoverbøjninger giver dig en boost af energi. Når din vejrtrækning bliver bedre, din holdning er sund vil du automatisk føle at din krop bliver fyldt op med energi. Bagoverbøjninger stimulerer alle chakraerne i din krop, og fjerner eventuelle blokader. I yogaen ser man forsiden af kroppen som solsiden, den energiske side. Bagsiden ses som månesiden, den mere rolige og afslappet side. Når vi åbner forsiden af kroppen, åbner vi op for den energiske solside, og hermed skaber mere energi i kroppen. Ligeledes er det godt at stimulere bagsiden af kroppen ved foroverbøjninger, hvis man er i en stresset tilstand eller hvis man skal sove.

9. Overkom din frygt Bagoverbøjninger er ofte forbundet med frygt, især de dybe bagoverbøjninger. De tager os ud af vores komfort zone. Ved at arbejde med vores frygt på det fysiske plan, lærer du at stole på din selv, din intuition og bliver i stand til, at tage denne læring med dig ud i livet, samt se den mentale frygt i øjnene.

Jeg håber dette har givet dig en forståelse for, hvor godt og hvor vigtigt det er at lave bagoverbøjninger som en den af din praksis. Vi gør ryggen stærkere, får en bedre holdning, vores vejrtrækning bliver forbedret. Vi åbner op for vores hjerte og kan gå imod daglige udfordringer og livet generelt med et åbent hjerte og uden så meget frygt. Jeg håber dette har motiveret dig til, at lave flere bagoverbøjninger.

Interesseret i at lære at arbejde holistisk med bagoverbøjninger, så kom til min workshop d. 26. januar fra 14.00-17.00 i København K. Læs mere om eventet her.

bottom of page