top of page

Efterårs-udrensning


Hvorfor skal vi lave en udrensning om efteråret?

I ayurvedaen ses vores krop som en hellig beholder som kan tage os på en rejse mod det højeste, mest elskværdig stadie af os selv, hvis vi passer godt på den. Vi bliver guidet til at tage god vare på denne hellige beholder med den yderste omsorg, kærlighed og respekt. Med dette menes vi burde tage hånd om den og behandle den som var det vores mest dyrebare ejendel - for det er det.

En efterårsudrensning er den perfekte måde at rense vores krop, tune ind på dens behov, give slip ophobninger og toksiner i kroppen som er vores udfordringer til at leve vores mest uimodståelig liv. Efteråret er Vata-sæson, hvilket betyder at luft og æter elementerne er højnet. Vi må derfor fokusere på at lave udrensningsprocesser der hjælper til at bringe de to elementer ned. Sæsonens kvaliteter er tøj, blæsende og kold, derfor vil en ydre og indre oleation* hjælpe til at nære, genoprettet og befæste fordøjelsessystemet og nervesystemet, samtidig med at det booster vores immunforsvar.

*Oleation er en ayurvedisk behandling metode, hvor både det indre og ydre bliver smurt i olie. Dette kan gøre ved hjælp af simple metoder i hjemmet. Selv-massage med varme olie, indtagelse af sunde olier osv.

En simple mon-diæt bestående af hovedsageligt Kichari kan hjælpe os til en bedre fordøjelse, hjælpe os til at absorbere vores næring bedre, samt hjælpe os med at eliminere toksiner så vi kan genoprette balance i vores stofskifte. Og nej – det er ikke så svært som det lyder.

Kichari er en klassisk Ayurvedisk udrensnings diæt, som er nærende, tilfredsstillende og simple; samtidig med at det skabe et komplet protein da det både består af ris og bønner. I retten bliver der tilført krydderier til at tænde vores Agni, vores fordøjelses ild og der bliver brugt Ghee (I vegansk tilfælde kan kokosolie blive brugt) til at løsne og rense de klæbrige toksiner (ama) væk fra vævet og hen til fordøjelsen, hvor det kan blive elimineret. De friske, sæson baseret grøntsager hjælper til at fuldende udrensningen retten, da de bringer fibre, farver og tekstur til oplevelsen.

Fordele ved udrensning:

 • Forbedring af fordøjelsessystemet

 • Renere hud

 • Mere energi

 • Bedre søvn

 • Forbedret led

 • Sundere vægt

 • Mental klarhed

 • Forbedret fokus og hukommelse.

 • Forhøjet glædes-niveau.

Indkøbsliste:

 • Hvide basmati ris.

 • Gule split mung beans

 • Krydderier: Koriander, spidskommen, fennel, frisk ingefær, gurkemeje

 • Asafoetida (kan købes i helsekost)

 • Ghee: du kan lave din egen (se opskrift her) eller købe det i helsekost.

 • Grøntsager: Vælg ud fra, hvad der er tilgængelig lokalt og sæson mæssigt.

 • Pink Himalaya salt

 • Triphala (kan købes i helsekost)

 • Urte te: Vælg en række varme, udrensende valgmuligheder; f.eks. ingefær, citron, lakrids, kardemomme, tulsi.

 • Sesam olie (til massage).

Udrensningskalenderen:

Hverdag:

 • Skrab din tunge.

 • Drik lunken eller varm vand med citron fra morgenstunden af.

 • Praktiser at give dig selv massage med sesam olie.

 • Praktiser en jordnær og rolig yogapraksis.

 • Drik urtete.

 • Lav Nadi Shodhana Pranayama (vekselåndedrættet)

 • Tag tid ud til dig selv dagligt, mediter og skriv taknemmelighedslister.

 • Tag triphala.

Dag 1-5.

De fem første dage af udrensningen er til som en forberedelse af udrensningen. Vi starter med at eliminere de madvarer der ”trigger” os og de madvarer som er sur, tilstoppende og tunge, for at skabe en bedre syre/base balance i din krop.

Dag 1: Eliminer mælkeprodukter (udover ghee), alkohol og sodavand; begynd at triphala (hvis du tager pulverform så tag ½teske i ½ kop varm vand inden sengetid) Dag 2: Eliminer sukker og animalske produkter. Dag 3: Eliminer kaffe og bearbejdet mad. Dag 4: Eliminer alt koffein og chokolade. Dag 5: Eliminer frugtjuice, tørret og frisk frugt samt nødder.

Spis med omhu ud fra de overstående retningslinjer. Vælg mad der stemmer overens med sæsonen.

Dag 6-10.

Disse 5 dage er selve mono-diæts udrensningen. Her er meningen af du forhåbentligt skal begynde at blive mere bevidst omkring din spisning og dit forhold til mad.

Se opskrift på Kichari nedenfor.

Dag 6: Kichari ved alle måltider/når du er sulten. For at gøre det interessant så veksel mellem krydderisammensætningen og sammensætningen af grøntsager. Dag 7: Kichari ved alle måltider/når du er sulten. (ppppsssttt. Du er halvvejs igennem hele forløbet) Dag 8: Kichari ved alle måltider/når du er sulten. Husk at vær kreativ med sammensætningerne. Dag 9: Kichari ved alle måltider/når du er sulten. Dag 10: Kichari ved alle måltider/når du er sulten. YEEEES du gennemførte.

Dag 11-14:

Det vigtige er, når vi kommer ud af en udrensning, at vi ikke stresser omkring det og giver kroppen tid til, at tilvende sig andet mad igen. Denne del af udrensningen er ligeså vigtig som selve udrensning.

Begynd ligeså langsom at tilvende din krop andet mad. Men undgå stadig sukker, koffein, alkohol, bearbejdet mad, chokolade og mælkeprodukter. Sørg for at få en masse fibre og en masse væske. Tyk din mad GRUNDIGT, og undgå at overspise. Hvad er godt at spise på dag 11-14?

Introducer en bred vifte af kornprodukter (quinoa, byg, bruneris), sunde proteiner (nødder, bælgfrugter, æg) frugt (men spis dem ind mellem måltiderne) og grøntsager.

Fortsæt med at tage triphala op til 3 måneder efter især, hvis du har problemer med fordøjelsen (forstoppelse, oppustethed, luft,)

I løbet af disse 14 dage, så skriv gerne følgende ned for hver dag:

Hvordan har du det i dag? (fysisk, mentalt, følelsesmæssigt) Hvordan er dit energiniveau? (skriv fra 1-10, 1 som det laveste, 10 som det højeste). Hvilke udfordringer bliver du i øjeblikket mødt med?

Tridoshic efterårs Kichari Opskrift:

3-4 serveringer.

Den bedste måde at give et overbelastet fordøjelsessystem en pause er ved at spise Kichari, en ayurvedisk SUPERFOOD. Kichari er tridoshic, hvilket betyder at den er egnet for alle ayurvediske doshas (kropstyper) og kan blive justeret til sæsonerne ellers ens individuelle behov.

Basisingredienserne i denne one pot ret er basmati ris og split mung beans. Disse ingredienser danner en komplet form for proteian og er meget nemme at fordøje. Krydderier bliver tilsat retten for at hjælpe fordøjelsesilden, agni sammen med lækre grøntsager for at skabe den optimale næring.

Udover at bruge denne ret under udrensningen, så kan den bruge på alle tider når dit fordøjelsessystem har brug for lidt hjælp. At spise Kichari er som at trykke på en reset knap og lader dit fordøjelsessystem vender tilbage til deres naturlig funktion med lethed.

Ingrediensliste:

6 kopper vand (mere hvis du foretrækker en mere ”suppet” kichrari). 2 spiseskefulde Ghee ½ medium løg skåret fint 2,5 cm frisk ingefær skåret fint 1 kop split mung dal (linser) 1 kop hvis basmati ris Omkring 2 kopper blandet grøntsager af dit valg – sæsonen rodfrugter, squash og grønbladet grøntsager 1 teske Asafoetida (kan købes i helsekost) 1 teske spidskommenfrø 1 teske korianderfrø 1 teske fennikelfrø 1½ teske gurkemeje 1 teske pink Himalaya salt

Tip: Udblød Mung Beans og ris overnatten i kold vand for kortere tilberedningstid og nemmere fordøjelse.

 1. Vask mung beans og ris grundigt indtil vandet er klart. Udskift vandet og set ris og mung beans til side.

 2. I en tyk-bunde gryde eller sautér-pande, opvarm ghee ved medium varme og tilsæt løg og sautér indtil løgene er bløde.

 3. Tilføj ingefær, fennikel, spidskommen, asafoetida, gurkemeje og korianderfrø; sauter det i to minutter eller deromkring.

 4. Tilføj ris og bønner og sautér i et par minutter.

 5. Tilføj vand, put låg på og bring de i kog. Når det koger, rør rundt og sænk temperaturen og lad det simre på lav temperatur med låg på i ca. 20 min.

 6. I mens Kicharien koger, vask og skær grøntsagerne.

 7. Tilføj grøntsagerne til Kichari, rør rundt.

 8. Giv det ca 8-10 min mere. Tilføj salt og rør rundt. Hvis du bruger grøntsager der tager længere at tilberede tilsæt dem lidt før end de grøn-bladet grøntsager.

Som pynt; tag et squeeze cintron eller lime, frisk koriander eller persille, lidt ekstra ghee og toasted sesam eller solsikkekerne.

Husk – især hvis du bruger Kichari under udrensning, så vær kreativ med grøntsagerne og mængden af krydderier. Det skal helst forblive tilfredsstillende og velsmagende.

bottom of page