top of page

12 gode Ayurvediske råd til et sundere dig uden diæt


Har du sat en nytårsintention om at skabe en sundere dig? Har du et ønske om at opnå mere velvære, vitalitet og måske tabe et par kg? Er du på udkig efter de bedste sundhedsråd, men bliver forvirret over alle de modstridende påstande? Ifølge Ayurvedaen kan vi opnå mere sundhed og større vitalitet uden diverse diæter.

Du har sikkert hørt udtrykket ”du er hvad du spiser”? Men ifølge Ayurvedaen, hvad sundhed om meget mere end blot, hvad du spiser. Det handler ligeså meget om, hvor, hvornår, hvorfor og hvordan du spiser som, hvad du spiser. I oldgamle yogiske tekster står der skrevet at en af de første og vigtigste spirituelle praksis er vores mad praksis, food sadhana. Dette vil sige at vores spirituelle praksis allerede begynder i køkkenet og med måden, hvorpå vi indtager næring.

Hvis du har lidt kendskab til Ayurvedaen, så har du måske fået en ide om at det omhandler i højtgrad din fordøjelse. Fordøjelsen er kilden til sundhed og vitalitet. Men var du klar over, at maden er kun en femtedel af, hvad der skal fordøjes? I Ayurvedaen har vi fokus på at det er alle vores sanser der skal fordøjes. Med det menes at det du hører, det du ser, det du føler og det du oplever også skal fordøjes på lige fod med den mad du spiser. Vi kan spise nok så sundt, men har vores fordøjelse problematikker og ikke kan optage næringen, så er den sunde mad måske uden nytte. Hvis vores fordøjelse er på overarbejde med at fordøje mad fra de andre sanser, så er der måske ikke overskud til måltidet bliver fordøjet.

Udover at gøre maden til en spirituel praksis, så må vi også opbygge et sundt og nærende forhold til vores krop, for at opnå større sundhed og mere velvære. Som jeg ser det, så bliver vi usunde fordi vi har mistet vores naturlige kontakt til vores krop. Vi har mistet evnen til at forstå de signaler kroppen sender. Her er 12 Ayurvediske råd til større sundhed uden at gå på diæt

 • Skab eller genskab et sundt og kærligt forhold til din krop! Sundhed handler i høj grad om at skabe et bedre forhold til sig selv. Det er meget oppe i tiden, men vi bliver virkelig nød til at holde mere af os selv. Uanset om du vejer for lidt eller for meget, eller ikke føler du er stærk nok, eller at dine bryster sidder forkert, så bliver du NØD TIL at elske din krop for det den er; for det er dén krop du har. Dermed ikke sagt, at det ikke er okay at ønske at noget var anderledes, f.eks. at de 10 ekstra kg, forsvandt. Men det ønske skal komme ud fra kærlighed, i stedet for en straf. Kærligheden til at du ønsker din krop skal være i den bedste form, uanset hvad det betyder for dig. Hvis du om og om igen sender din krop negative tanker, så begynder den at arbejde imod dig i stedet for med dig. Se din krop som din bedste ven; send den positive og støttende tanker og ord i processen om at skabe en sundere version. Læs eventuelt dette opslag for, hvordan du kan arbejde med positive intentioner.

 • Start dagen med massage. JEP, du hørte rigtigt. Du skal være din egen massør! Start dagen med 10-20 min. egen massage fra fødderne til hovedet. Det kan gøres både med eller uden olie. Dette sætter både gang i cirkulationen i kroppen, samt giver din en mulighed for at ankomme i din egen krop som det første på dagen. Når vi ankommer i kroppen, har vi også større sandsynlighed for at mærke dens behov.

 • Vær ærlig omkring dit forhold til mad. Hvad repræsenterer mad for dig? Mange af os har opbygget et forhold til mad, som handler om meget andet end at give næring til kroppen. Spiser du på grund af hyggen? Eller på grund af kedsomhed, eller trøste spiser du? Tag eventuelt en uge, hvor du stopper op hver gang du vil til at spise noget, og spørge dig selv; hvorfor er det helt præcist jeg skal spise lige nu? Du vil opleve at ikke alle gangene vi får impuls til at spise, er fordi vi har brug for næring. Det kan være tørst, kedsomhed, sorg eller stress der udtrykker sig som appetit. Måske kan et måltid erstattes med en frisk gåtur eller en kop urtete?

 • Forbered din mad med kærlighed. I Ayurvedaen bruges et udtryk om at Kokkens energi altid er i maden. Dette vil sige at, hvis maden bliver forberedt i vrede eller sorg så bliver denne energi overført til maden. Det samme gælder når vi snakker om fabriksfremstillet mad, så er det denne energi der bliver overført til maden og dernæst til dig. Vælg hjemmelavet frem for fabriksfremstillet, men hvis du er vred eller i dårligt humør, så måske du skulle vælge en lækker og sund take-away i stedet?

 • Gør madlavning til din yoga praksis! Som du sikkert har hørt mange gang før, så er yoga ikke bare det vi gør på yoga-måtten, men også, hvordan vi lever livet. Kan du gøre madlavning til en del af din yoga-praksis, hvor du er tilstede i øjeblikket? Hvor du oplever og sanser processen, og bringer bevidsthed ind i maden?

 • Vær opmærksom på din omgivelser. Som skrevet lidt tidligere, så er maden altså kun en femtedel af, hvad der skal fordøjes. Dette betyder at de omgivelser vi sidder i har en stor betydning for, hvordan vi fordøjer maden og, hvordan det bliver optaget i kroppen. Hvis du sidder et sted med larm og uro, så vil meget af din opmærksomhed gå hen til larmen og uroen, i stedet til fordøjelsen. Hvis du ser tv, kigger på din mobil eller læser en bog, så vil din opmærksomhed også gå derhen. Det er faktisk sådan at vi slet ikke er så gode til at multitaske som vi tror. Prøv f.eks. at læse en bog samtidig med at presse dine fødder i underlaget og se, hvor længe du kan holde fokus både på dine fødder og bogen? Det samme gælder når vi spiser. Vi kan ikke både være tilstede med vores omgivelser og vores mad. Derfor, se om du kan spise i rolige omgivelser. Gerne i eller tæt på naturen, hvis det er muligt. Hvis du spiser med andre så undgå for mange dybe samtaler. Hold det til lette samtaler under maden og tag de dybe snakke senere. Din krop vil takke dig!

 • Tyg din mad og spis mindful. Vi tror vi har så travlt! Mange af os spiser stående eller gående. Eller i bilen. Eller cyklen. Og maden bliver tygget en til fem gange, før vi er videre til næste bid. Lyder dette som noget du kan genkende? Tro mig, jeg har været der. Og til tider bliver jeg ramt af samme følelse, hvor jeg nærmest ikke føler jeg har tid til at spise maden. Det er bare sådan, at vores fordøjelse allerede starter i munden. Jo bedre maden er tygget, jo bedre er vores fordøjelse. Jo bedre fordøjelse, jo bedre optagelse af maden. I Ayurveda anbefaler vi at du tygger hver bid mellem 20 og 50 gange, så maden bliver nedbrudt i munden. Dette vil både hjælpe din fordøjelse, give dig ro og gøre, at du rent faktisk kan mærke, hvornår du er mæt.

 • Spis dit største måltid til frokost. Vi skal ikke ret langt tilbage historisk før at dette råd var helt naturligt. I gamle dage var det varme, store måltid serveret til frokost. Og det er ikke uden grund det var sådan. Vores fordøjelse er på det højeste når solen er på sit højeste. Vores kroppe er nemlig utrolig geniale og meget simple; de følger naturens rytme. Så som solen brænder på sit højeste omkring 12-14, så gør vores fordøjelsesild det også. Spis et lille, let fordøjeligt måltid til aften. Dette vil føre til bedre søvn, bedre fordøjelse og bedre sundhed.

 • Undgå at overspise. I Ayurvedaen bliver du foreslået kun at spise ca. tre fjerdedele af, hvad du kan. Det vil sige at vi skal stoppe inden vi bliver helt mætte. Det tager tid for vores kroppe at mærke, hvornår vi er helt mætte og dermed, når vi når signalet om at NU er vi mætte, så har vi faktisk overspist. Når vi overspiser, så svækker vi agni, fordøjelsesilden. Når vi ikke får fordøjet vores mad, så samler det sig som ama, toksiner i tarmen og kan føre til ubehag og sygdomme.

 • Spis ikke, hvis du har negative følelser. Trøste spiser du? Eller spiser du lige efter et vredesudbrud? Eller når du bare er lidt sur? I Ayurvedaen anbefaler vi at du springer et måltid over, hvis du er i et negativt følelsesstadie. Som anbefalingen om at lave mad med kærlighed så skal den også spises med kærlighed. Hvis du oplever negative følelser, vil den energi påvirke madens prana, lifeforce og maden vil ikke nære dig; tvært imod vil den ofte lande som ama, ufordøjet mad der fører til toksiner.

 • Lad maden blive fordøjet. Efter endt måltid, giv din krop lidt tid til at fordøje inden du fortsætter din dag. Selv 3-5 minutter kan gavne. Efter du har slået mave lidt, så bevæg dig. Hjælp din fordøjelse igang. Og giv kroppen minimum 3 timer til at fordøje inden du spiser det næste måltid. I perioder har der været kostråd, der hed sig at man skulle spise 6 små måltider i løbet af dagen. Dette har sikkert virket for nogle til at spise mindre hovedmåltider, men der er på bekostning af vores fordøjelsessystem. Drik gerne varm vand eller urtete mellem måltiderne, hvis du føler dig sulten.

 • Lav et lille måltidsritual. Inden du begynder et måltid, så tag et øjeblik til at lave en lille bordbøn. Det kan være at takke dem, der har lavet maden og groet dem. Det kan være et ønske om at maden skal nære dig. Eller et simpelt mantra. I længe har ordene ”lokah samastah sukhino bhavantu” blevet nævnt i mit stille sind, inden jeg spiser. Det er et ønske om, at alle mennesker vil opleve glæde og frihed. Men, hvad end virker for dig i form af en lille bøn, så gør det. Udtryk taknemmelighed. Dette sætte tonen for måltidet.

bottom of page