top of page

Vinter bliss balls til at minde os om det søde i livet.


Vinteren er et ideelt tidspunkt at opbygge vores Ojas på. Ojas er vores livsessens, vores livsjuice. Det er dét der giver os glød og skinnende øjne. Det siges at være frøet for vores prana (livsenergi) og vores agni (fordøjelsesild) og hjælper dem til at opretholde deres funktioner i kroppen.

”Det er Ojas der holder holder alle væsener forfrisket. Der kan ikke være liv uden ojas … Det udgør essensen for hele din krop.” – fra Charaka Samhiti, oldgammel Ayurvedisk tekst.

Ojas er altså et vigtigt element i vores væren at have opmærksomhed på. Når Ojas er udtømt eller lav bliver vi svage, trætte, dehydreret, nervøse, tildens til angst og generelt føles hele vores væren til at være i ubalance. Når Ojas er lav er der altså god grobund for at bliver utilpas eller syg, både fysisk men også på et mentalt niveau.

For at kunne støtte os selv på vejen mod et sundere jeg så må vi forstå, hvordan vi kan nære vores essens, Ojas. Ojas styrkes ved at have et godt immunforsvar, men det er ikke det eneste. Ojas bliver også fodret af glæde, en værdsættelse af livet og frugtbarhed.

Ojas kvaliteter er meget lignede Kaphas kvaliteter, nemlig sød, tung, kold og olieagtig. Så for at øge vores Ojas, skal vi have flere af de kvaliteter ind. Vi kan både øge Ojas gennem madvarer men også gennem oplevelser. Ghee, olier, nødder (især mandler), honning, kærlighed, tilfredshed og ro styrker alt sammen vores ojas.

Hvad ”dræber” så vores ojas?

Kvaliteter i naturen der er tørre, astringerende, lyse og varme gør at ojas kan tørre ud. Overdreven fasting, indtagelse af ”non-juicy” mad (altså, mad der er forarbejdet, junkfood osv.), for mange krydderier, en masse bitre urter, manglende smage i maden, farmaceutisk medicin, stimulerende stoffer, alkohol, rygning, udsættelse for vind og sol, underernæring, feber, infektioner, depression, irritation, vrede, angst og stress.

Hvad kan vi så gøre for at styrke vores Ojas og dermed også vores livsenergi?

Som du måske har lagt mærke til, så handler Ayurveda utrolig meget om den mad vi indtager og hvordan den er tilredt, men også om hvornår vi spiser den og hvordan vi gør det. Alt dette har nemlig stor indflydelse på vores fordøjelse. Når vores fordøjelse er god, så styrker vi dermed også automatisk vores ojas. Udover vores fordøjelse er der mange måder, hvorpå vi kan støtte og styrke vores Oja. Her har du en liste over ting, du allerede kan begynde at gøre i dag. (Mange af dem er også nævnt i vinterrutinen.)

· Omgiv dig med folk på elsker og holder af. Kærlighed styrker ojas. Det samme gør grin og glæde.

· Praktiser tilfredshed og taknemmelighed. Tilfredshed og taknemmelighed styrker vores lykke og dermed også vores Ojas.

· Gør ting du er passioneret omkring.

· Vær i service for andre.

· Nyd din mad, spil i et roligt tempo.

· Dyrk din indre stilhed! Når vi bliver overstimuleret af vores ydre omgivelser, så bliver vores ojas lav. Ved at praktisere Pratyahara, tilbagetrækning fra vores sanser og meditation styrker vi vores vitale energi.

· Få nok søvn og hvile. Når vi er udkørte, så er ojas bestemt også udkørt!

· Selvpleje i form af karbade, aromaterapi, body-scrub.

· Fokuser på det søde i livet.

Disse Winter bliss balls vil hjælpe dig til at styrke din Ojas, da de er nærende, tilfredsstillende og søde. Spis dem med fuld opmærksomhed og mærk sødmen i livet.

Du skal brug:

1 kop dadler ½ kop tørret figner 1 teske ingefær pulver ½ teske kanel ½ teske kardemomme 2 spiseske tørret kokosmel 2 spiseske kakao pulver.

Sådan gør du:

· Udblød dadlerne og fignerne i kogende vand i 15 minutter. Fjern stenene fra dadlerne hvis de ikke allerede er det.

· Fjern vandet fra dadlerne og fignerne. Mas eller blend dem godt sammen.

· Tilsæt ingefær, kanel og kardemomme og bland det godt sammen.

Nyd dem, med fuldt opmærksomhed.

bottom of page