top of page

Find balance i livet ved spisebordet; Vata mad og diet.


Har du taget en dosha test og fundet ud af at din vata-dosha er ret høj? Eller oplever du jævnligt vata-ubalancer?

Vata er ansvarlig for alt bevægelse og kommunikation. Vata er ansvarlig for reguleringen af nervesystemet, immunforsvaret og for bevægelsen inde i kroppen, så som: vejrtrækningen, cirkuleringen af blodet, afføring, menstruation, fødsel. Vata er også styrende for den mentale bevægelse; kreativitet, ideer, drømmer. Vata kan sammenlignes lidt med en strøm af elektricitet; vata er ansvarlig for at regulere alle krop-sind informationerne. Elementer: Æter og luft. Kvaliteter: Tør, kold, let, mobil, diskret, ru, irregulær.

Den gyldne sætning i Ayurvedaen er ”lige øger lige, modsat balancere”. Så for at balancere Vata skal vi indbringe kvaliteter, der er modsat af dem den selv repræsentere; tung, varm, olieret, flydende. Dette er både gældende når det kommer til kost, men også i måden, hvorpå vi lever vores liv.

(Læs mere om de tre energityper Lige her)

Måden vi spise på, hvorfor vi spiser, hvordan vi spiser og hvad vi spiser, har en stor betydning for vores generelle vitalitet i livet. Vata-typer eller ved vata-ubalance vil vi opleve at være meget irregulære. Dette viser sig også i forhold til vores spisevaner. Vata-typer har ofte en meget irregulær appetit, men også en meget irregulær fordøjelse. Med den irregulære fordøjelse oplever Vata-typer (eller vata-ubalance) ofte oppustethed, luft i maven og forstoppelse.

For at balancere Vata dosha i kroppen så skal vi opbygge rutiner omkring, hvornår vi spiser. Når vi bygger rutiner omkring, hvor måltider så kan vi begynde at regulere den irregularitet vata oplever i forhold til appetit og fordøjelse. Uanset om vi er en vata-type eller ej, så har fordøjelsen godt af rutinerne. For Pitta og Kapha typer sker dette bare lidt mere naturligt.

Vata-typer har behov for at spise lidt mindre, men oftere. Maden skal helst være tilberedt. Hvis man oplever vata-ubalance kan kroppen have svært ved at fordøje rå-mad. I traditionelt Ayurveda frarådes rå-mad helt fra Vata. Hvis du oplever at føle dig balanceret og fuldt af vitalitet kan du godt introducere 20% rå mad i din diæt. I sommerperioden er ofte en tid, hvor Vata-typerne kan fordøje lidt rå-mad. I efteråret og vinteren frarådes rå-mad helt for Vata-typer.

Hvis du oplever at der er madvarer du har svært ved at fordøje, så hjælp dit fordøjelsessystem ved at tage urter der støtte agni (fordøjelsesilden) eller drik CCF te (cumin, coriander & fennel tea).

At spise ud fra Ayurvediske principper betyder ikke at alle skal have forskellige måltider, med forskellige ingredienser. Ayurvediske principper lærer os at være opmærksomme på, hvad vi spiser og hvordan vi reagere på det. Når vi bliver opmærksomme på, hvad der er godt for os, kan vi med simple metoder balancere os selv, også når vi spiser med venner og familie, der har andre dominerende doshaer. Vata-typer eller ved vata-ubalance så tilføj lidt ekstra olie til dine måltider, eller top retten med varmende og søde krydderier.

Vata-typer kan have tildens til at snacke meget, og spise af rastløshed. Dette kan være et tegn fra kroppen om at den mangler jordforbindelse. Dette kan også "blot" være et tegn på de irregulære kvaliteter fra Vata's side. Vær observerende over, hvorfor du spiser. Er det virkelig sult du mærker?

Nedenfor her kan du se en tabel over, hvilke råvarer der bliver anbefalet til Vata-typer eller vata-ubalance. Og mere vigtig kan du se, hvilke råvarer der bliver frarådet Vata. Disse råvarer bliver også anbefalet i vata-sæsonen; efteråret og starten af vinteren. Vær også observerende overfor vejret. På blæsende og irregulære dage, kan det være at du har ekstra behov for at spise vata-mad. Oplever du rastløshed, bekymringer, nervøsitet, så er det en indikator for at du måske har lidt for meget lethed i kroppen.

Vær opmærksom på at hvilke madvarer der bliver anbefalet til de forskellige dosha'er variere fra kilde til kilde. Du er din EKSPERT. Når du opbygge mere sensitivitet overfor dig selv og din krop, vil du kunne mærke, hvad DIN krop har behov for. Lær at lytte til dig selv, er det bedst råd jeg kan give dig.

bottom of page