top of page

Find balance i livet ved spisebordet; Pitta mad og diet


Har du fundet ud af at din Pitta dosha er dominerende, eller oplever du Pitta relateret ubalancer?

Pitta er passion og stofskiftet. Det er Pittas job at kontrollere og sætte handling på de information Vata har sendt ud i kroppen. Pitta styrer fordøjelsen og stofskiftet, samt holder øje med brugen af energien på et celle-niveau. Pitta står for transformationer både på den fysiske plan men også mentalt. Pitta styrer hormoner, hjerteslaget, slut, tørst, krops temperatur og fordøjelsen. Den styrer også den mentale fordøjelse af sensoriske og følelsesmæssige indtryk.

Elementer: Ild og vand. Kvaliteter: varm/brændende, gennemtrængende, olieagtig, skarp, mobil, væske. Den gyldne sætning i Ayurvedaen er ”lige øger lige, modsat balancere”. Så for at balancere Pitta skal vi indbringe kvaliteter, der er modsat af dem den selv repræsentere; kølende, tung, tør. Dette er både gældende når det kommer til kost, men også i måden, hvorpå vi lever vores liv.(Læs mere om de tre energityper Lige her)

Måden vi spise på, hvorfor vi spiser, hvordan vi spiser og hvad vi spiser, har en stor betydning for vores generelle vitalitet i livet. Pitta typer er som udgangspunkt meget punktlige, dedikeret og passioneret. De har en "brændende" intensitet. Dette er også gældende for deres fordøjelse. Pitta er den energitype der fordøjer bedst og hurtigst, da Pitta er styret af vores indre ild. Dette betyder også at, hvis folk med dominerende Pitta, hvis de ikke er opmærksomme på at balancere dem selv, kan de opleve at "det brænder for kraftigt". Dette kan vises, som løs fordøjelse, men også halsbrand, hedeture, udslet, mavesår, irritation og vrede. Hvis du har dominerende Pitta energitype eller oplever Pitta ubalancer, så undgå for krydret mad, der får bålet til at brænde kraftigere. Brug søde, bitre og kølende madvarer og krydderier.

Med den hurtige forbrænding har Pitta-typer behov for at spise tre større måltider, regulært hver dag. Når vi laver rutiner i forhold til, hvornår vi spiser og er kontinuerlige omkring det, så træner vi vores fordøjelse og giver den rammer, så den begynder at balancere sig selv.

Med den gode fordøjelse, er Pitta-typer også dem der bedst kan håndtere rå-mad. Især i sommermånederne kan Pitta-typer leve af mere rå-mad end de andre energityper. Ca 50-50% rå og forberedt mad om sommeren. Om vinteren, alt efter, hvor balanceret man er ved de andre doshaer, så skal man have mere forberedt mad. Råmad øger vores Vata, hvilket nemt kan gå i ubalance; så vær opmærksom på, hvordan din krop reagere.

At spise ud fra Ayurvediske principper betyder ikke at alle skal have forskellige måltider, med forskellige ingredienser. Ayurvediske principper lærer os at være opmærksomme på, hvad vi spiser og hvordan vi reagere på det. Når vi bliver opmærksomme på, hvad der er godt for os, kan vi med simple metoder balancere os selv, også når vi spiser med venner og familie, der har andre dominerende doshaer. Pitta-typer eller ved pitta ubalance så tilføj kølende krydderurter, som koriander, persille og mynte til dine måltider. Pitta-typer, eller ved pitta-ubalance så kan den øget stofskifte og fordøjelse gøre at vi oplever at blive vrede og irriteret, hvis vi ikke får "mad til tiden". Så sørg for at have en snack klar i tasken, eller have en påmindelse på din telefon om at du skal spise. Pitta typer har en drive, uden lige og kan ofte glemme sig selv i deres dedikation til arbejdet - skolen - sporten.

Nedenfor her kan du se en tabel over, hvilke råvarer der bliver anbefalet til Pitta-typer eller Pitta-ubalance. Og mere vigtig kan du se, hvilke råvarer der bliver frarådet Pitta. Disse råvarer bliver også anbefalet i pitta-sæsonen; sent forår, sommer og start efterår. Vær også observerende overfor vejret. På varme og solrige dage kan det være at du har ekstra behov for at spise pitta-mad. Oplever du irritation, vrede og halsbrand så er det en indikator for at du måske har lidt for meget ild i kroppen.

Vær opmærksom på at hvilke madvarer der bliver anbefalet til de forskellige dosha'er variere fra kilde til kilde. Hvis du ønsker at få mere detajleret viden om, hvilken mad ville være bedst for dig, så tag endelig kontakt her

bottom of page