top of page

Sundere kage valg; Tahin og Sødkartoffel Brownies


Leder du efter en sundere alternativ til den normale brownie? Og er du på udkig efter en vegansk kage uden mel og sukker, men som er nærende for kroppen og sjælen? Jeg tror jeg har et ret godt bud på den perfekte kage til dig.

Over de sidste 10 år har jeg leget med mange forskellige alternative til de traditionelle kager, og prøvet at give den et sundere og mere holistisk touch. Og denne kage ligger ret højt på min top tre liste og de bedste alternative kager jeg har tryllet frem i mit lille køkken. Kagen er med STOR inspiration fra ”EAT FEEL FRESH” bogen af Sahara Rose. Hun har skrevet en smuk og inspirerende kogebog til den, hvor hun har skabt opskrifter ud fra traditionelle Ayurvediske principper. Jeg har haft bogen liggende lidt tid, uden at lave noget ud fra den. Men da jeg fik besøg i tirsdags, gik jeg lidt i panik over, hvad jeg dog skulle servere (JEP … jeg er en VÆRT med stort – jeg ELSKER at servere mad/kage/snacks for andre – og HELST hjemmelavet). Så i min lille kiggede jeg i kogebogen, og dernæst i køkkenet. Og til min store overraskelse havde jeg faktisk en del af de ingredienser, som skulle bruges til hendes ”Sun-butter Sweet potato Brownie”. Jeg manglede blot Sun-butteren (solsikkekerne smør), chocolate chips og liquid monk fruit. Sun-butteren skiftede jeg ud med tahin og liqued monk fruit’en skiftede jeg ud med Agave sirup. Jeg skiftede chocolate chips ud med hakket mandler. Og jeg må sige at jeg vil virkelig positiv overrasket over resultatet. Og, jeg har lidt nydt det sidste stykke, to dage efter og den var stadig lækker og fugtig (selvom de i Ayurvedaen anbefaler at mad spises indenfor 24timer… men, altså …)

Kagen er ideel, hvis du har problematikker med Vata-ubalance eller at du føler dig udkørt. Kagen stimulerer vores Ojas og giver dig din livsjuice tilbage. Og hvis du nyder den i et kærligt selskab og i rolige omgivelser, så er der dobbelt gevinst på Ojas-kontoen. Nyd den.

2 spiseske kværnet/malet hørfrø 6 spiseske vand 1 stor bagt søde kartoffel (uden skin) ¼ kop kokosolie smeltet 1 kop tahin (du kan også brug mandelsmør eller solsikkesmør) 1½ spiseske agavesirup ½-1 kop rå kakaopulver (hvis du ikke blander chocolate chips i, kan du med fordele putte lidt mere end ½ kop kakao i) 1 teske kanel ½ teske havsalt ½ teske bagepulver en håndfuld hakket mandler (eller 1 kop chocolate chips)

Tahin-swirls

½ kop tahin 1 spiseske kokosolie ½ spiseske agavesirup

  1. Forvarm ovnen på 190 grader. Smør en 20 x 20cm bageform med kokosolie eller brug bagepapir.

  2. I en lille skål bland den malet hørfrø med vand. Lad det står og tykne i 15min.

  3. I en foodprocessor eller blender bland hørfrø blandingen med de resterende ingredienser, udover de hakket mandler. Blend indtil massen bliver blød. Herefter bland de hakket mandler (eller chocolatechips i). Derefter placer massen i bageformen, og sørg for at massen er bredt ud lige.

  4. For at lave tahin-swirls, så i en lille skål bland tahin, kokosolie og agavesirup indtil at det er blødt. Med en ske lad det komme over på kagen. Brug en kniv eller en chopstick til at swirle det rundt på kagen.

  5. Bag kagen 30-40min. Kagen skal være ”firm” på toppen. Lad kagen køle af inden du skære den i de perfekte stykker.

  6. NYD, grin og elsk.

bottom of page