top of page

Satya, sårbarhed og sociale medier


Gennembrud

Jeg delte i torsdags et ret personligt opslag på instagram, som blev taget virkelig godt imod. Jeg vil også dele med dig det her, fordi der for mig lægger en kæmpe læring i det og håber på at det også vil inspirere dig.

Sagen er den at jeg i denne uge havde et personlig gennembrud - rent udviklingsmæssigt. Det var ikke dramatisk eller andet, som det nogle gange kan være for mig. Det var blot en "aha" og "shit" oplevelse. ”aha”- fordi jeg virkelig så tydeligt, hvor jeg bliver nød til at lægge mit personlige arbejde, hvis jeg skal kunne leve min dharma, livsformåls i fuld overflod. ”shit”- fordi det er et arbejde der kræver at jeg virkelig kigger på nogle gange, dumme overbevisninger i øjnene, og ”shit” fordi det er noget jeg UDMÆRKET har været klar over i mange år, at det var noget at arbejde på, men jeg har haft det udsat … temmelig længe!

Jeg ser ikke så mange film, dokumentar og udsendelser som jeg egentlig gerne ville. Men i onsdags satte jeg tid af til at se Bréne Browns show ”The call to courage”(hvilket for resten er en film jeg mener ALLE burde se.) Og hun gjorde det her meget klar for mig, hvilke aspekter/sider/overbevisninger jeg er klar til at skille mig af med og, hvor arbejdet for mig ligger.

Jeg holder mig selv – utrolig – meget tilbage. Jeg skylder det lidt på at jeg er ENORMT ydmyg, men sandheder er nok at jeg kan være usikker, bange for at fejle og bange for at blive såret. Bom! Men det er jeg ikke den eneste, der er. Jeg er sikker på mange kan nikke genkendende til det. Frygten for at fejle, frygten for at bliver såret er relateret til at sætte sig i en sårbar situation. Bréne Brown gjorde det meget klar for mig at sårbarhed også er der, hvor den reneste kærlighed og glæde vokser fra. Det er dér succes kommer fra. Så det Bréne Brown gjorde klar for mig onsdag aften var; at jeg er bange for sårbarhed lige præcis som Bréne selv er. Hun gjorde det også meget klart for mig at det er på tide at slippe frygten for det og træde (endnu) mere ind i mit autentiske jeg. At være et modigt menneske, at kunne elske helhjertet, at kunne mærke den vildeste glæde kommer fra at turde tage en risiko. At turde sætte sig selv i en risiko, hvor der er en chance for at vi kunne blive såret, at vi kunne fejle, at vi kunne miste er at være sårbar. Og at være sårbar er ikke en svaghed, der imod en styrke. Og det er HER jeg har misforstået sårbarhed. Jeg har siden barnsben sat panser skærme, stakit, elektriskhegn op omkring mig selv, hver gang en sårbar situation opstod. Og hvis jeg ikke gjorde det, så har jeg løbet så HURTIGT som muligt væk fra situationen. Og dette har jeg gjort for ”at beskytte mig selv for ikke at; fejle, blive såret, miste …. Og ofte sætter jeg mig slet ikke i en situation, hvor det bliver nødvendigt. Virker dette genkendende? Over tid er disse panser skærme, stakitter, elektriskhegn blevet mindre … men de er stadig til stede!

Så, som jeg startede med at skrive så er det lidt ”old news” for mig, at det er her jeg har behov for at lægge mit personlige arbejde, men det blev bare meget klart for mig at det er NU der arbejde skal gøres. Og morgenen efter jeg havde set filmen vågnede jeg op med meget klarhed og målrettethed; det er på tide at give den gamle overbevisning og de gamle tilgange et godt og grundig spark bag i og fuldt omfavne, hvad det vil sige at sætte sig selv i en sårbar situation – selvom det måske bliver en lang og udfordrende opgave. Men jeg tager den op. Tiden er inde. Og dette opslag er et af de første skridt. Det er sårbart at dele sin frygt for sårbarhed.

Satya

Som den yoga-nørd jeg kan være så kigger jeg ofte tilbage på yogafilosofien og se, hvor jeg kan hente redskaber til at komme igennem den udvikling eller udfordring jeg står overfor. Om noget hænger sårbarhed sammen Satya. Satya er den anden Yama i Patanjali’s 8 limbs of Yoga. Satya betyder ingen løgne/at se virkeligheden som den er. Satya er når vi lever i vores sandhed. Når vi møder op, som den vi er – i vores autentiske selv. Det er når vi stopper med at fortælle os selv løgne, om og om igen. Satya er når vi stopper med at finde på undskyldninger for os selv. Det er når vi anerkender vores egne fejl og forsøger at gøre det bedre. Satya er at leve i integritet, harmoni med dét vi gør og siger. Satya er når vi stopper med at skamme os over os selv, stopper med at ligge låg på os selv og når vi begynder at møde op som vores sande jeg. Satya er at turde udtrykke vores følelser, på trods af at der er en risiko for at blive såret og opleve at vores følelser ikke er gengældt.

Hvordan og hvor i dit liv kan du begynde at praktisere mere Satya?

Sociale medier

At omfavne sårbarhed betyder ikke at du behøver fortælle alle om dine dybeste ar, begær og bekymringer. Det betyder ikke at blive blød og hele tiden udtrykke sine følelser. Det betyder ikke at alle på de sociale medier behøver at vide, hvor sårbar du er. MEN; Det betyder at du møder op hverdag som den upoleret version af dig selv, som du i sandheden er. Det betyder at du omfavner alle sider af dig selv. Det betyder at du tør løber en risiko, selvom der er en chance for at den mislykkes. Det betyder at du hverdag øver dig i at give slip for andres idéer om, hvem du er, hvad du burde gøre og hvordan du burde gøre det. Og husk, at have dig selv med hele vejen.

Love and laughter, Stine

bottom of page