top of page

Dobbelt Dosha ~ en dans mellem kontraster.

Har du taget en dosha test og fundet ud af, at to af dine doshas er lige dominerende?


Et af de spørgsmål jeg ofte får når jeg snakker om Ayurveda er, hvad skal man gøre, hvis to doshas er lige dominerende. Og det er også én af de ting jeg selv har brugt meget tid på at arbejde med. Når man begynder at lære de forskellige Doshas at kende, så opdager man hurtigt, hvor forskellige og kontrastfulde de er, hvilket kan give et kontrastfuldt liv, som kan være svært at balancere.

Jeg vil her prøve at give dig en forståelse for, hvordan du kan arbejde med den ”double-dosha”, samt give dig en forståelse for, hvad det egentlig er vi kan bruge Ayurvedaen til.

Jeg går ud fra, at du har en lille forståelse for, hvad Ayurvedaen er, når du læser med her. Hvis du er helt ny til Ayurvedaen så vil jeg anbefale dig at samle en lille grundviden ved at læse lidt her og lidt her.

Du kan eventuelt også lytte med på følgende podcasts som jeg har været gæst på:
Så – nu går jeg i hvert fald ud fra at du har en grundviden for, hvad Ayurvedaen er. Så kort fortalt har vi med et holistisk sundhedssystem at gøre, så går ud fra at alt er opbygget af de tre maha-gunas, de fem elementer og de tre doshas. Med alt opbygget af disse principper, betyder det at VI ALLE har maha-gunaerne i os, de fem elementer og de tre doshas. Hvis én dosha mangler, så er vi ikke længere eksisterende i denne fysiske form. Det kan dog være at det føles som om, at en af de tre doshas er ikke eksisterende – men det er en anden historie.


Og som du jo nok ved, så er det sådan at vi alle er født til at have en bestemt Prakriti, altså en sand natur. I vores Prakriti vil der fra naturens side være en eller to doshas som er bestemt til at skulle være mest dominerende. For nogle er det én, for mange er det to … og for få er det alle tre doshas som er lige dominerende.

Når vi hører om Ayurvedaen, så bliver de fleste ret begejstret for at vide ”hvem er jeg og hvilken dosha er min sande natur”. Så vi skynder os ind og googler ”Dosha test” og tager 1-5 forskellige tests for at finde ud af vores sande natur. Ofte når vi tager en test på den måde, så er det vores Vikriti, der bliver vist frem for vores Prakriti. Vores Vikriti er ”det som tager os væk fra vores sande natur” eller lidt kortere ”vores ubalancer”. For nogle er ubalancerne i samme doshas, som den sande natur også ligger i. Andre har bevæget sig væk fra deres Prakriti og gået i ubalance i andre doshas.

Lad os lige kortlægge engang, hvad det er der gør at vi går i ubalance – og det er dét vi bærer i vores bagage samt den måde vi vælger at leve livet på. Altså, vores traumer og vores livsstil.

Mange af os har en høj vata (som i vata-ubalance) når vi tager en dosha test, uden at vi fra naturens side, har en høj vata. Vi lever i et vata-pitta samfund. Har du været til en af mine workshops om Ayurveda, så har du sikkert hørt mig snakke MEGET om vigtigheden af at vi ALTID starter med at balancere vata-dosha.

Vata dosha er vores nervesystem, derfor er det vigtigt. Hvis nervesystemet går i ubalance, så går alt i ubalance. Vata-dosha er Æter og Luft. Det vil sige, at den nemt flytter på sig. Når noget er nemt at flytte på sig, så har det også nemt ved at gå i ubalance. Det gode ved vata, det er at den også er nem at få i balance igen.


Vi lever i et samfund som kræver meget af os. Udover det, så er det også en tidsalder, hvor kommunikation spiller en stor rolle. Vi tænker ikke over det, men vi bruger største delen af dagen på den en eller anden form for kommunikation. Du føler måske at du tager en ”afslapningsdag” hjemme, uden at se nogle mennesker – men du har stadig brugt store dele af dagen på kommunikation. Du har sikkert siddet på de sociale medier, scrollet eller set store mængder Netflix. Måske er du en gamer? Hver gang vi har med en skærm at gøre så har vi gang i en form for kommunikation. Det kan godt være det ikke føles som kommunikation, men der foregår en kommunikation på et indre plan. Din krop, nervesystem skal håndtere alle de informationer som kommer ud af skærmen. Og de skal bearbejdes.


Herudover så er mange også på farten – konstant. Fra den ene aftale til den anden. Fra et krævende arbejde – til fitnesscenteret. Fra A til B til C. Fra den ene deadline til den anden.

Kommunikation og bevægelse er de to ting vata især hersker. Når vi har godt med kommunikation kørerende og bevægelse i gang, så øger vi vata-dosha. Så når vi lever i det tempo samfundet lægger op til, så kan vi ikke undgå at vata-dosha vil øges. Når vata-dosha går i ubalance så vil vi begynde at opleve øget mængde bekymringer, overtænkning, rastløshed, nervøsitet og angst. Det siges at vata er ansvarlig for op til 70% af alle sygdomme der opstår. Vata-dosha styrer også de to andre doshas. Så ved at du starter med at balancere din vata-dosha, så vil du automatisk også påvirke de to andre doshas.


Ayurvedaen giver os et fantastisk system til at tage eget ansvar overfor vores helbred og velvære. Dét det kræver at, at vi begynder at blive opmærksomme på os selv. Det kræver at vi danner et intimt forhold til os selv og dagligt tjekker ind, mærker efter. Når vi begynder at skabe dette intime forhold til os selv, så vil vi blive i stand til at være ubalancerne inden de manifestere sig. Hvis vi dagligt tjekker ind, så vil vi kunne mærke når restløsheden og bekymringerne begynder at ankommer. Når de ankommer, så ved vi at vata-dosha er højt. Dermed vil vi kunne tage det i opløbet. Og dette gælder ved alle tre doshas. Ayurvedaen handler om forebyggelse og forståelse for processerne der sker. Det handler om at vi begynder dagligt at aflæse ”dosha-termometeret”, nærmest som vi dagligt tjekker vejret.


Så, til dig der score højt på vata (og det ikke helt føles som din sande natur) og til dig, som mærker vata-ubalancerne… sørg for at balancere vata. Det gør du gennem stabilitet, rutiner, varme og ro.


(psssst… jeg har få åbninger for 1:1 sessioner, hvis du har brug for en individuel konsultation. Skriv en e-mail og hør om dine muligheder på namaste@stinebrink.com)


Okay … lad os så snakke om de forskellige dosha kombinationer og hvordan vi kan balancere dem.

Som skrevet tidligere så kan være Prakriti godt være en dobbelt-dosha. Det viser sig ofte som at den fysiske krop er mest domineret af den ene dosha og sindet af den anden. Jeg vil her gennemgå de forskellige kombinationer.


Vata-Pitta // Pitta-Vata


Generelt: Du er intelligent, ambitiøs, kreativ og fuld af nye ideer. Du elsker sikkert rejser og eventyr. Du elsker at lære nye ting og du har en stærk lidenskab for de ting, som interessere dig. Du er indsigtsfuld og har store vision. Du kan være en iværksætter og når du først har fået en ide eller vision, så er du næsten ustoppelig. Dette kan gøre at du kan opleve at du får for mange bolde i luften eller jern i ilden. Dette kan føre til følelsen af stress, nervøsitet, ”burnout” og angst.

Som en Vata-Pitta kombination er det vigtigt at du bliver ved med at arbejde kreativt og arbejde med dine visioner, men husk at tage pauser og give dig selv lov til at slappe af.

Dette er noget, som kan være rigtig svært for en Vata-Pitta type, men noget af det vigtigste i processen for at skabe mere balance i hverdagen.


Hvis Vata er mest dominerende i kroppen vil du have Vata-tendenserne kropsligt. Dette vil sige at du er mere spinkel bygget og svært ved at tage på i vægt. Du vil have tendens til tørhed, altså tørre hænder, fødder, læber og hår. Du vil have en bedre fordøjelse end en ”ren vata-type”. Du har vata’s snaksaglighed, hurtighed og humor, men fordi Pitta er til stede så vil du være mere drevet, have flere ambitioner og selvdisciplin end den typiske vata. Du vil opleve en dårligere fordøjelse end den typiske Pitta og have et lavere energiniveau end Pitta. Du vil ofte løbe tør for energi kropsligt, før mentalt.


Hvis Pitta er mest dominerende i kroppen, så vil du opleve at have mere en Pitta-krop. Det vil sige at du er atletiskbygget, at du hurtigt opbygger muskelmasse og at du har en god cirkulation, samt fordøjelse. Dog kan du være påvirket af vataens indflydelse ved vata-ubalancer i kroppen. Dette kan påvirke din fordøjelse, give tørre led. Rent mentalt vil du have større tendens til bekymringer, rastløshed og nervøsitet, end den typisk Pitta. Du vil også være mere distræt og at fokusere vil kræve lidt mere af dig. Men giver du plads til kreativitet og spontanitet i dit liv, vil du kunne få udført en masse.


Problematikker der kan opstå med en Vata-Pitta kombination:


Vata elsker solen & varmen og du vil ofte føle dig drevet af den. Pitta håndtere hverken solen eller varmen særlig godt. Pitta elsker mad og elsker at spise. Vata kan være med til at skabe en dårlig fordøjelse. Pitta har brug for at være i kontrol og lede. Vata kan være fyldt med usikkerhed og lavt selvværd. Vatas energi niveau kan være meget svingende. Pitta har brug for action.

Balancer Vata-Pitta typen:


Som skrevet tidligere, så sørg for at Vata er i balance. ALTID. Hvis man blæser luft på et bål, så brænder det endnu mere. Sådan kan det godt være for Vata-Pitta kombinationen. Vata-Pitta typen skal i sommermånederne være ekstra fokuseret på at Pitta ikke ryger i ubalance. Det vil sige at man spiser ud fra Pitta-principperne. Her skal man dog være ekstra opmærksom på at Vata ikke ryger ud af balance. I efteråret og vinteren er det ekstra vigtigt at have fokus på Vata.

Har du kropslige Vata-ubalancer som knækkende led, dårlig cirkulation og tendens til forstoppelse? Så sørg for at din mad er varm og tilberedt. Har til tendens til inflammation i kroppen, for meget mavesyre og hudproblematikker? Så undgå stærkt mad, kaffe (gælder også ved vata-ubalancer) alkohol og citrusfrugter.

For begge doshas gælder grounding og stabilitet.

Læs mere om Vata her. Og om Pitta her.


Kapha-Pitta//Pitta-Kapha


Kapha-Pitta kombination er den fysiske stærkeste kombination. Du har konstant og stabil energi. Du har en stor udholdenhed og vilje, og har kapacitet til at holde fokus i en længere periode ad gangen. Pitta kan have en tendens til at overvurdere sine egne ressourcer, men sammen med Kaphas stabilitet og robusthed, så skabes der en stærk og stabil type, med Pittas vilje og Kaphas stamina. Du er generelt intelligent med en god koncentration og hukommelse. Dit sind er roligt og stabilt, og du er ambitiøs, hårdtarbejdende og pålidelig. Du har en naturlig kapacitet til problemløsning. Du er meget principiel, klog og sandsynligvis en naturlig leder. På den anden side, når du bliver for perfektionistisk, kan du blive meget kritisk over for dig selv og andre.

Ved en Kapha-Pitta type vil kroppen næsten altid være mere solid. Der vil være lidt mere fylde end ved en ren Pitta og kroppen vil have nemmere ved at opbygge muskler og se mere atletisk ud end ved en ren Kapha.


Hvis Kapha er mest dominerende i kroppen så vil du opleve tendens til tunghed. Dette er med til at give dig din stabilitet, rolighed og groundedness. Dette kan dog også medføre sløvhed, dovenskab, vægtøgning og depression. Du vil have en langsommere fordøjelse og stofskifte end en ren pitta type.

Hvis Pitta er mere dominerende i kroppen, så vil der være mere lethed til stede, end ved en ren Kapha. Kroppen vil være mere atletisk og fit, end ved en Kapha dominerende krop. Fordøjelsen vil være hurtigere. Øjnene vil have lysere farver og huden vil være mere følsomt. Med for meget Pitta i kroppen vil der være tendens til manglende jordforbindelse, lavt blodsukker, sensitivitet overfor sollys og inflammation i kroppen.


Hvis Kapha er mest til stede i sindet så vil du være en meget afslappet person, med tendenser til dovenskab. Du har brug for andre til at aktivere og motivere dig. Med Pitta som den mest dominerende i sindet vil du været meget drevet og have store ambitioner for dig selv og andre. Du kan have tendens til vrede og kritik.

Problematikker der kan opstå ved en Pitta-Kapha kombination:


Kapha kan lide at tage tingene langsomt. Pitta kan ikke vent med at få krydset alle punkterne af på to-do listen. Pitta elsker action og bevægelse. Kapha er stabil og grounded. Kapha har behov for at blive varmet op og få tilført passion. Pitta har brug for at blive nedkølet.

Balancer Pitta-Kapha typen:


Kapha sæsonen starter i midten af vinteren og fortsætter hen til slut foråret. Her er der Kapha større sandsynlighed for at gå i ubalance og for at undgå en tung og stagneret Kapha, så derfor er det vigtigt som en Pitta-Kapha type at man arbejder på at bringe sin Kapha ned. Det vil sige at man bevæger sig mere, går i sauna for at svede (hvis Pittaen kan holde til det), at man spiser lettere og måske endda tager en forårsudrensning. Når temperaturen begynder at stiger i slutningen af sommeren ankommer Pitta sæsonen. Her skal Pitta-Kapha typer være opmærksom på Pitta ubalancer. Dvs. man integrerer mere leg i hverdagen, giver lidt slip for rutinerne, skærer ned på to-do listerne og sørger for at spise mad, som har en nedkølende effekt.

Læs om, hvordan du kan balancere Kapha via din kost her. Og læs om kostråd til Pitta her.


Vata-Kapha//Kapha-Vata


Som udgangspunkt vil du være en kreativ type med mange visioner og altid fyldt med nye ideer. Din til tider flyvskhed og fantasifulde jeg bliver afbalanceret af dit stabile og rolige sind. Du vil med storsandsynlighed være en kærlig, følsom og tolerant person. Du er en person som har store kontraster – på den ene side, den kreative, flyvske, ustruktureret Jeg (vata) og på den anden side den rolige, stabile, grounded Jeg (kapha). Dette kan til tider være forvirrende og en svær mix. Balancen ligger i at lære at være omstillingsparat for de skiftende behov du muligvis oplever.

I forhold til dit energiniveau så oplever du muligvis også en kontrast. Vata kan have begrænset reserver af styrke og udholdenhed, mens kapha er utroligt stabil og har behov for stimulering. Det er vigtigt at du lærer at skabe den passende balance mellem aktiviteter og afslapning. Nogle gange kan det føles som at trykke på speederen og bremseren på én gang. Du vil måske også opleve store svingerne. Den ene dag kan du føre et aktivt liv og den næste har du brug for at ligge i sengen hele dagen.


Hvis du har mest Vata i kroppen vil du have en tyndere struktur, dog vil du have nemmere ved at tage på end den rene Vata type. Du har det bedst i varmen, da både Vata og Kapha er kolde af natur. Du vil besidde Vatas hurtighed og kreativitet, men du vil opleve en tendens til at udskyde dine projekter. Du vil være mere tilbagelænet end den typiske Vata, men mere aktiv end den typiske Kapha.

Du vil nok opleve Vatas fordøjelse, med tendens til forstoppelse og oppustethed. Du oplever sikkert tørhed i din krop og har tendens til knækkende led og manglende energi.

Hvis Kapha er den mere dominerende kropsligt, så vil du være lidt mere solid bygget og have mere energi og stamina, end hvis Vata er den dominerende kropsligt. Send om kroppen kan føles tung, så vil du stadig besidde Vata entusiasme for livet. Din fordøjelse vil sikkert være langsom og det vil dit stofskifte også. Så vær opmærksom på, hvad du spise. Du kan have tendens til at opleve de kropslige ubalancer ved Kapha som stagnering, dovenskab, overvægt.

Vata-Kapha problematikker:

Vata er hurtig og har behov for bevægelse. Kapha er langsom og sætter pris på en god sofa-hygge. Vata er tør og har brug for fugt; både i kroppen, på kroppen og i sine omgivelser. Kapha er fugtigt og olieret, og har brug for tørre omgivelser. Kapha kan lide den hjemlige tryghed. Vata har behov for eventyr, rejser og at få udvidet sin horisont.

Balancer Vata-Kapha kombinationen.


Vata-Kapha kombination kan være svær at balancere, da dét Vata har behov for er det modsatte af, hvad Kapha har behov for. Hvis du har mest Kapha i kroppen, skal du være opmærksom på ikke at spise for tungt og for meget, fordi du ønsker at balancere Vata. I stedet, sørg for at skabe sunde rutiner og strukturer for Vata. Kapha kroppen har brug for bevægelse og cirkulation, men dette kan øge Vata. Så, hvis du har en Kapha krop, så sørg for at balancere den aktive bevægelse, med restituering og skemalagt afslapning. Vata har godt af at lave styrketræning.

Vær ekstra opmærksom på at balancere din Vata i efteråret og starten af vinteren. Både kropsligt og mentalt. I midten af vinteren kan du være opmærksom på at din Kapha ikke bliver stagneret, så begynd at spise lettere og integrere mere motion igen. Både Vata og Kapha er som sagt kolde, derfor sørg for at spise og drik varmt. Gør gerne sauna turer til en del af din ugentligt velvære program.

Læs mere om, hvordan du kan balancere Vata her – og læs her, hvordan du kan balancere Kapha.

留言


bottom of page