top of page

Efteråret, immunforsvaret og Ojas.
2020 har været et stressende og kaotisk år for mange.

Vi har alle skulle justere vores hverdage til ”de nye normer” af restriktioner, som jævnligt er blevet strammet og løsnet. Det har været en år, hvor mange har holdt lidt på vejret i spænding/nervøsitet over, hvad det næste mon bliver. Vi er trådt ind i den sidste fase af året, nemlig slutningen af efteråret og vinteren banker snart på. Dette tidspunkt af året er helt særligt og meget essentiel for vores immunforsvar, samt vores generelle velvære. Ifølge Ayurvedaen er dette nemlig tiden, hvor vi har bedst mulighed for at få fyldt vores lagre og styrke immunforsvaret. Og dette er vist vigtigere end nogensinde før. Ikke kun på grund af COVID-virussen som stadig spøger, men også forbi mange af vores lagre er blevet udtømt af den stress, frygt og vrede som har fulgt året for mange. Stress, frygt og vrede er nemlig tre komponenter som er med til at svække vores immunforsvar og dræne vores Ojas, vores livsjuice.

I slutningen af efteråret og i løbet af vinteren begynder vores indre ild, Agni at brænde kraftigere, da denne ild skal holde os varm i løbet af de koldere vintermåneder. I takt med at Agni begynder at brænde kraftigere så øges vores stofskifte, hvilket medfører at mange af os føler at vi har en bedre appetit i løbet af vinteren. Den øget appetit er her for at styrke vores immunforsvar, ved at hvis vi vælger sunde og nærende måltider, så har vi en rig mulighed for at få fyldt alle vores celle op. Vores indre ild, Agni er en betegnelse for vores evne til at fordøje. Ca. 80% af vores immunforsvar sidder i fordøjelsen. Dette betyder at for at få en så god immunforsvar som muligt, så skal vi have en så god fordøjelse som mulig.

En god fordøjelse skaber sunde kropsvæv, som er med til at skabe Ojas. Ojas er vores livsessence, vores livsjuice. Det er grundlaget for vores generelle velvære og sundhed. Dette er grunden til at Ayurveda altid fokusere på fordøjelsen, syg eller ej. For det er der grundlaget vores hele vores helbred dannes.


Styrk fordøjelsen

Indenfor Ayurveda snakker man om fire forskellige fordøjelsestyper. Du kan læse om dem her. Og det er igennem vores fordøjelse vi kan få et hurtigt indblik i vores egen sundhed. Alt efter, hvilken fordøjelsestype der er til stede, vil man justere i sin livsstil samt madvaner. Men der er nogle generelle principper man taget i brug, for at styrke sin fordøjelse. De kommer her:


- Spis varm og frisk tilberedt mad. Det er meget nemmere for fordøjelse at fordøje varm, tilberedt mad end koldt og råt. Derfor anbefales dette altid som et udgangspunkt.

- Gå efter sæsonen råvarer. Sæsonerne repræsenterer de stadier vi gennemgår som mennesker. Ved at vende tilbage til at leve efter sæsonens råvarer, vil vi automatisk begynde at skabe mere balance i vores fordøjelsessystem.

- Spis på nogenlunde samme tid, hver dag. Vores krop og især vores fordøjelsessystem har godt af rutiner. Når vi spiser på samme tid, hver dag så vil kroppe automatik begynde at forberede sig på at skulle fordøje, ved det tidsrum man normalt spiser i. Dette vil gøre hele fordøjelsesprocessen meget nemmere.

- Lær din sult at kende. Både over – og underspisning kan være med til at slukke for Agni, fordøjelsesilden og dermed være med til at skabe en dårligere fordøjelse og være med til at skabe toksiner, Ama i kroppen.


Opbyg Ojas

For at opbygge en stærk Ojas så er en god fordøjelse vital. Men der er også andre ting vi kan gøre, for at styrke Ojas. Disse ting har også en direkte indflydelse på vores fordøjelse, så alt går hånd i hånd når vi arbejder med fordøjelsen og Ojas. Inden for Ayurvedaen snakker vi om at det ikke kun er den mad vi spiser, som skal fordøjes, men alle de sanseindtryk vi får ind. Derfor spiller vores følelsesmæssige tilstand en stor rolle i vores fordøjelse samt vores opbygning af Ojas. Hvis vi er i gang med at fordøje stress, vrede eller sorg, så er vi ikke i stand til at fordøje vores mad på samme måde, som hvis vi var rolige, afslappet og i nærende omgivelser. Herudover spiller vores følelse af lykke og kærlighed også en væsentlig rolle.

- Brug tid i naturen.

- Omgiv dig med folk på elsker og holder af. Kærlighed styrker ojas. Det samme gør grin og glæde.

- Praktiser tilfredshed og taknemmelighed. Tilfredshed og taknemmelighed styrker vores lykke og dermed også vores Ojas.

- Gør ting du er passioneret omkring.

- Vær i service for andre.

- Nyd din mad, spil i et roligt tempo.

- Dyrk din indre stilhed! Når vi bliver overstimuleret af vores ydre omgivelser, så bliver vores ojas lav. Ved at praktisere Pratyahara, tilbagetrækning fra vores sanser og meditation styrker vi vores vitale energi.

- Få nok søvn og hvile. Når vi er udkørte, så er ojas bestemt også udkørt!

- Selvpleje i form af karbade, aromaterapi, body-scrub.

- Fokuser på det søde i livet.


Hermed har du min invitation og opfordring til at tage det mere med ro, bruge tid i naturen samt fokusere på ALT det gode og søde i livet.Comentarios


bottom of page