top of page

Forårs fornemmelser

Februar fløj afsted, og så ankom marts i fuldefart.  Marts er kendt for at være en meget ustadig måned. Vi ved ikke helt om den bringer os en sibirisk kulde. eller forårsvarme.  I tirsdags var kulden slem. Jeg begyndte næsten at tro at den sibiriske kulde var på vej.

Men igår fornemmende jeg foråret, fornemmer du den også?


Astrologisk set er vi i fiskens sæson ligenu, som er den sidste sæson af det astrologiske år.

Så, når vi skifter til Vædderen d. 21. marts skifter vi til et nyt år - med astrologiske øjne.  Denne tid giver os en mulighed for at gøre op med det sidste astrologiske år, og sætte nye, positive intentioner for, hvad vi ønsker skal blomstre det næste år.  Du kan se det lidt som at du begynder at rydder ud i haven, for det som har stået vinteren over, men ikke skal blomstre igen. Du gør potter, krukker og bede klar til nye frø.  Det er også lidt det, som bliver lagt op til inden i os lige nu.  Ryd ud og ryd op.
Udover at vi astrologisk set er på vej til en afslutning, så er vi også tydeligt kommet ind i

Kapha-sæsonen med Ayurvediske øjne.

(Kapha sæson vil sige at Kapha-dosha er den mest dominerende dosha)

Kapha dosha ansvarlig for at holde kroppen sammen ved at fugtiggøre de faste strukturer som væv og hud. Kapha giver samhørighed, form og figur, står for vækst og udvikling. Dens flydende kvaliteter regulerer oplevelsen af smag og luft, giver vækst til led, sørger for cerebrospinalvæske, står for smøring af lunger og hjerte,

og det hjælper til med den beskyttende foring i maven.

Når Kapha er i balance giver den styrke, soliditet, beskyttelse og udholdenhed.

For meget Kapha vises som dovenskab, tunghed, stagnering, vægtøgning, dårlig fordøjelse, trang til søvn, depression, stædighed, svært ved at give slip.

For meget kapha kan også give allergier og lungeproblemer, da der dannes for meget slim i kroppen og det skaber damp.

Kapha i ubalance kan også manifesteres i hjerte problemer, diabetes, for højt kolesteroltal eller i overvægt. Kapha kan have en tendens til at vil holde på ting, have svært ved at give slip og være grådig. Det er både med vægt, materielle ting samt følelser.


Med Kapha dosha som den dominerende dosha i slutningen af vinteren og starten af foråret, så er det oplagt at vi kigger grundigt på, hvad vi er klar til at give slip for. For at beskytte os selv mod vinterens kulde tager vi rent bogstavelig talt en tyk og varm vinterjakke på. Det samme gør vi på en fysiologisk plan. Vores stofskifte øges i vinterperioden, vi føler mere sult og spiser mere. Dette sker fordi kroppen gerne vil passe på dig. For at modstå vinteren kulde og vind så beder kroppen os om Kapha-lignede kvaliteter. Det vil sige mere tyngde og sødme i vores mad.


Gennem vinteren har vi behov for noget mere solidt og stabilt.

I løbet af vinteren har vi også tendens til at bruge mere tid indendørs og bevæge os mindre.

Vi søger, fra naturens side at komme i et vinterhi. Alt sammen til at skabe den beskyttende vinterjakker.

Når foråret kommer, så tager vi vores store vinterjakker af og iklæder os noget lettere. Det samme beder kroppen os om.

En af Ayurvedaens grundregler og forståelser for vores sundhed er at lige øger lige, og modsat balancere; hvilket er logisk nok når vi begynder at kigge på det. Når vi har en kvalitet, og vi tilføjer samme kvalitet – så er det mere af samme. Så for at kunne være i balance med naturen må vi indbringe modsatte kvaliteter end dét hun giver os, for at kunne være i balance. Derfor må vi tage den fysiologiske vinterjakke af ved at bringe lette, friske og mobilekvaliteter ind i foråret.
Forårshøsten giver os den perfekt mad til at lave en indre rengøring efter vinteren.

For at give modspil til forårets fugtige og tunge dage skal vi søge mod bitre, lette grøntsager og mad som har et lavere fedt mængde og som naturligt hjælper os med at udrense den overskydende mængde slim og fugt foråret bringer med sig.

Smagene du skal fokusere på i foråret, er bitre, krydret og astringerende.

Disse kommer helt naturligt gennem naturens overflod af mælkebøtter, koriander, persille, chard blade, spinat, arugula blot for at nævne et par stykker.


Foråret er forbundet med noget der spire, derfor er det også et godt tidspunkt at begynde at integrere spirer i sin kost. Eventuelt invester i et par spire-kasser, så du kan følge den magiske proces i dit køkken. Undgå eller skru ned for koldt, tungt, sødt og olieret mad.

Undgå tunge mælkeprodukter som is, kold mælk, yoghurt og ost.

Sørg for at din mad generelt er let, varmt og nemt at fordøje.

Læs mere om Kapha mad her

Ønsker du er vide mere om de tre doshaer og, hvordan de påvirker dig?  Så læs mere her 


Tænk også lethed i livet. Kapha energien har en tendens til at holde fast, være lidt grådig og have svært ved at give slip. Dette er på alle niveauer materielle goder, på et rent fysisk niveau og mentalt. Derfor er en forårsrengøring oplagt. En rengøring og ud-rydning materielt, fysisk og mentalt. Skemalæg gerne en weekend, hvor du sætter tid af til at gå igennem dit hjem. Hvad har du brug for? Og hvad er det på tide at du giver slip for? Tag ét rum ad gangen.Psssstttt.. interesseret i Ayurveda? Kom med på Ayurvedisk Yoga Retreat i Kerela, Indien d. 6. marts - 21. marts 2021

Comentários


bottom of page