top of page

Ganesha - Den Elefanthovedet Gud

Hvem er Ganesha, hvad repræsenterer han og hvorfor er han den Gud med hurtigst voksende tilhænger gruppe i Indien i øjeblikket? Hvordan kan du invitere mere af Ganesha’s energi ind i dit liv?*en lille side note, inden vi begynder at snakke om Ganesha, så når jeg taler om Guderne og Gudinderne, referere jeg til den energi de repræsentere inden i dig. Så du behøver ikke at have religiøse overbevisninger eller føle at jeg prøvet at prædike én på dig. Det handler meget simpelt om en energi form, der er indeni dig.


Hvem er Ganesha?

Ganesha er søn af Guden Shiva and Gudinden Parvati. Han er afbildet med et elefanthoved, med store øre, en knækket stødtand, en stor, rund mave. Han har fire arme og hvad han holder i hænderne på billederne varier, men i den ene holder han ofte en skål med en form for dessert, og i en holder han en Ankusha, hvilket er et våben og en Pasha, som er et reb i den anden. Der er altid en hånd fri som er placeret i Abhaya Mundra. Længere nede i opslaget, vil jeg gå lidt ind i, hvorfor han er afbildet med lige præcis de ting.

Ganesha var ikke født med et elefanthoved og hvorfor han har et elefanthoved, er der lidt forskellige historie om, men den historie der er kendt blandt de fleste, lyder som følgende: ”Guden Shiva havde det med at forlade hans elskede Parvati i flere tusind år, hvor han søgte op til bjergene for at meditere. I disse perioder kunne Parvati blive enorm ensom. Hun længdes efter intime forhold og forbindelse til andre. Shiva, pga. hans mange og lange rejser var ikke i stand til at give hende dette tætte forhold. Dette blev for meget for hende på et tidspunkt, så da hun en dag lå i hendes varme bad med essentielle olier og rosenblade, besluttede hun sig for at skabe den perfekte søn ud af hendes egen hud. Dette blev den perfekte søn. Guddommelig smuk, intelligent og venlig. Han voksede sig større over tid, og en dag bad hun ham holde valgt ved døren, i mens hun tog et bad. I det han stod vagt ved døren, kom Shiva hjem fra hans rejse. Shiva bad om tillade til at komme ind, men Ganesha – den perfekte, guddommelig søn svarered ”Min moder er i bad. Jeg tillade dig ikke at gå derind.” Shiva blev rasende og råbte ”Jeg har ingen søn!!” Og så tog han hans sværd frem og skar hovedet af. Parvati hørte larmen og skyndte sig ud. ”Jamen, hvad foregår der her. Har du hugget hovedet af din egen søn?” Da Shiva hørte at det faktisk var hans egen søn, skyndte han sig ud for at finde et nyt hoved til ham. Han fandt en baby elefant og tog hovedet derfra og gav den til Ganesha. Som en gave til elefanterne gav han dem deres enorme intelligens.”


Dermed fik Ganesha sit elefanthoved. Udover at få hans elefanthoved, så blev hans skabelses-historie også unik for de engskaber han besidder. Ganesha er den eneste Gud der indeholder måde den Guddommelige maskuline og Guddommelige feminine energi. Når vi begynder at analysere på hans skabelses historie minder det os om at vi alle er programmeret til at han tætte, intime forhold til andre. (ikke kun seksuelt, men tætte, nære forhold hvor vi er trygge). Vi har alle et behov for disse rige og tætte forhold. Men historien minder os også om at vi alle har evnen inden i os selv til at danne disse rige og betydningsfulde forhold.

Ganesha's energi indeholder mange smukke træk der gavner som ressourcer i kunsten af at være intim. Heriblandt en utrolig evne til at være sensuel og sensitiv, fantastiske evner til at lytte og spontan playfulness. Disse evner hjælpe til at andre sænker deres skjolde og åbner op, hvilket er hvad vi har behov for, hvis vi skal kunne være i tætte og nære forhold med andre.

Hvordan kan du åbne mere op for nære forhold til nye? Kan du åbne dig selv op til at have dybe, rige samtaler og forbindelser til din venner og måske til mennesker du møder for første gang?


Hvorfor holder Ganesha så en Ankusha (våben) i hans ene hånd, hvis han er alt om tætte, nære forhold?


Ganesha har et ry for at kunne fjerne vores forhindringer. Og det er, hvad dette våben repræsenterer. Hvordan han fjerne og skære igennem de forhindringer vi måske må opleve. Dog er en af de primære måde han gør dette på, er ved at fjerne de ”vægge” og skjolde vi holder foran os. Dette gør han med hans søde natur. Ganesha er nemlig utrolig mild. Han søger altid efter det søde og rare i livet. Derfor holder han altid noget sødt i hans hånd. Hvis man kigger nærmere på statuerne og afbildningerne af ham opdager man hurtigt at han snabel altid twister sig over mod den søde skål. Udover at være twistet og sigtet mod det søde i livet, repræsenterer Ganesha’s snabel også alt det twistende og drejende her i livet, især måden hvorpå vi må twiste og dreje os selv før vi fuldt kan træde ind i vores sande og alsidige natur.


Ganapati – Ganesha

Ganapati er et andet navn for Ganesha. Guna er et Sanskrit ord der betyder ”en samling af energier, relationer eller alliancer”. Pati er også Sanskrit og kan oversættes som Herre eller Konge. Dermed oversættes det som ”Herren over alle energier” eller ”den bevidsthed der samler og holder alle energier ind i en enkelt kraft”.

Dermed er Ganesha’s energi refereret som en kraft der binder alle parter. Den Ganapati energi inden i dig, er en magnetisk kraft det trækker alle dine forskellige komponenter sammen til en helhed. Alle dine forskellige personligheder, perspektiver, følelser, engskaber, historier, ideer, traumer og glæder bliver flettet sammen til en bevidst, hvilket er Ganesha’s essens. Når Ganesha’s energi er aktiveret i os, føler vi en fornemmelse af at være forbundet. Når vi føler os forbundet til vores indre men også vores ydre omgivelser så kan vi nemmere forme vores omgivelser ved at påkalde de relevante og specifikke resourcer vi har inden i (GUNA). Dette giver os mulighed for at bevæge os mere effektivt og med lethed gennem forskellige betingelser og oplevelser.

En måde, hvorpå vi kan begynde at aktivere Ganesha eller Ganapati energien inden i os, er ved at kigge nærmere på alle de forskellige aspekter de gør dig hel. Alle personlighederne, perspektiverne, følelserne, engskaber, historierne, ideerne, traumerne og glæderne. Og anerkende at det er det hele der gør dig HEL. Ikke blot den personlighed du bedst kan lide, men dem alle. Alle aspekter af dig. Derefter begynd at kigge på, hvordan du kan samle disse aspekter og dyrke dem alle. Dyrke alle dele af dig. Ikke kun det pæne ydre. Det hele. Dernæst begynde at kigge på de forskellige kapitler i dit liv og anerkende at være del har været med til at skabe dig som en helhed.


I midten af vores væren

Ganesha er den bevidst som står i midten – i vores center. Han trækker alle modsætninger sammen. Hans synspunkt er derfor også fra midten og derfra kan han træde ud i alle retninger – i lyset og i mørket, i det maskuline og det feminine, i det smukke og i det grimme, i natten og i dagen, på bagsiden og forsiden. Men lige meget hvilken retning han bevæger sig i, så bevæger han sig altid tilbage mod midten, fordi det er hans base. Det er her han pauser, lytter og mærker.

Når vi står vores midte, kan vi invitere alsidighed ind og variere i vores livstilsvalg. Vi er åbne over for det der er anderledes og for det, som måske er modpol for det vi kender. Men vi kender vores base og kan altid vende tilbage dertil, lige meget hvilken retning vi bevæger os i.

Hvordan kan du invitere mere alsidighed ind i dig liv? Hvordan kan du stå mere i midten?

Evnen til at samarbejde

I de gamle modeller fra Vedaerne var tilgangen til konflikter med vold og med henblik på, hvilke ”fjender der skulle slagtes”. Denne tilgang til konflikter virker ikke i vores moderne tid. Hverken mentalt eller fysisk. Ganesha anses som at være en moderne Gud. Derfor er det hans bevidsthed der hjælper os igennem tider som denne. En måde, hvorpå Ganesha flytter forhindringer på er i processen ved at samarbejde. Samarbejde er en kunst og en videnskab for at arbejde med andre om at skabe noget. Dette er en af Ganesha’s primære engskaber. For at være god til at samarbejde kræver det evner som tolerance, klar og ikke-skadende kommunikation, evnen til at gå på kompromis, pålidelighed og at være en hold-spiller.

Hvordan er dine samarbejdsevner?Jeg kunne fylde mange flere sider omkring Ganesha's bevidsthed. Og jeg er sikker på at jeg også kommer til at gøre det en dag. Men jeg vil slutte af med at invtere dig til at tage et kig på billedet ovenfor. Hvis man rejser rundt i Indien skal man ikke rejse længe omkring i Indien før man opdager Ganesha afbildet på tekstiler, tempel vægge og tøj; ofte malet ind i en scene der giver en fornemmelse af rigdom og værd - som på billedet ovenfor. Disse scener referere til vores egen indre overflod, rigdom og personlig værdi. Så det sidste jeg vil invitere dig til at gøre - er at lukke øjnene og mærke Ganesha's bevidsthed og alt den rigdom der er inden i dig.


Love and Laughter, SB.


* skrevet med stor inspiration fra min lærer, Susanne Faith.
Comments


bottom of page