top of page

Meditation for begyndere; 10 gode råd.


Noget af det mest frustrerende for mig i ca. de 10 første år, jeg praktiserede yoga var meditationen. Jeg har altid været en ret aktiv pige, både fysisk men også mentalt. Hvis du kender til ayurvedaen, så er min mentale konstellation Vata – altså overvejende luftelement. Dette betyder meget flyvende tanker og nemt til dagdrømme og kreative tanker. Jeg huske engang jeg var i Indien for 7 eller 8 år siden. Jeg var til en yoga time, med 30 min meditation inden timen. Underviseren instruerede os i forskellige visualisering, og jeg husker mig selv, meget tydeligt tænker ”du skal ikke bestemme, hvad jeg skal tænke på lige nu …” Men i takt med, at jeg er blevet ved med at praktisere, øve mig og studere det, er meditationen blevet lettere for mig. Det er rent faktisk blevet en stor del af min daglige rutine som jeg ikke vil give slip for. Det er stadig svært. Nogle dage er lettere end andre, men sådan er det jo med alting. Jeg forstår så også nu, at de dage, hvor det er ekstra svært, er også de dage, hvor jeg har ekstra meget brug for det.

Som skrevet ovenfor, har jeg altid været med aktiv og er det stadig. Jeg har behov for, at bevæge min krop dynamisk og min krop har brug for det. Min krop har eget jord element / Kapha i sig, er derfor er det godt for den, at blive bevæget. Dog påvirker megen bevægelse og aktivitet mit meget flyvske sind og derfor er meditationen virkelig gavnlig for mig. Men det er den for alle. I længe har jeg følt, at min krop skulle bruges fysisk – i en lang periode – før jeg var i stand til, at sidde stille. Dette har ændret sig, sikkert i takt med, at meditationen er blevet mere behageligt og naturligt for mig. Nu starter jeg ofte min yoga praksis om morgenen med pranayama og meditation, samt afslutter min praksis på samme måde.

Meditationen hjælper mig med, at være i mig selv. Meditationen giver mig en groundende fornemmelse, en følelse af, at være tilstede i nuet. Meditationen har hjulpet mig, med at give slip på katastrofe tanker, angstfornemmelserne, negative følelser, samt givet mig evnen til, at være mere realistisk overfor de historier jeg går og digter i mit hoved. Med få ord, så beroliger meditationen mig, i en kaotisk og dynamisk (men smuk) verden.

Ønsker du, at starte på at meditere? Eller meditere du allerede, men føler du, at du møder modstand? Jeg deler nedenfor nogle punkter, der forhåbentligt kan gøre det lidt nemmere for dig, at enten starte på, at meditere eller udvikle din praksis så det bliver lidt nemmere.

  • Skru ned for forventningerne. Mange tror, at når de skal starte med, at meditere skal de kunne sidde i 25min uden, at have nogle tanker før, at det er en succes. Jeg anbefaler altid (og er blevet anbefalet af mine undervisere), at starte med 2 min. Sæt en timer på din mobil til 2min. Og forsøg i de 2min, at holde opmærksomheden på din vejrtrækning. Se, nu er du allerede godt i gang. Gentag de 2min., gerne flere gange dagligt, eller blot én gang om dagen i en periode indtil dét bliver behageligt. Herefter sæt tiden til 5min. Måske 7min. derefter, og så 10min. osv. Det skal helst være en god begyndelse, på en fantastik ny vane. Så derfor, sku ned på forventningerne og start i det små.

  • Start din dag med det. ”Uh, jeg har så travlt om morgenen.” er ofte tilbagemeldingen når jeg anbefaler, at starte dagen med at praktisere meditation. Svaret til det, er ganske simpelt; så må du stå noget før op. Jeg ved, at så simpelt er det ikke. Men, hvis du opnår, at kunne stå 5-10 min før op, og dedikere tiden til en god start, så vil du med garanti opleve, at meditationen er nemmere. Når vi vågner op om morgenen, har vi mindre indtryk, oplevelser og samtaler på nethinden end om eftermiddagen/aftenen. Dit sind vil virke mere ”tomt”. Derfor, er det også nemmere, at blive i meditationen. Og hvis du starter ud med, at dedikere to min til meditation, så er det jo heller ikke det mest tidskrævende. Når du begynder på, at praktisere lidt længere meditationer, kan det for nogen være dejligt, at kroppen har været brugt fysisk inden meditationen. Derfor kan en god dynamisk yoga, en gå eller løbetur, være brugbart inden.

  • Find dit sted. Der findes ikke noget perfekt sted, at meditere. Det vigtige er, at du kommer i gang med det, og at du finder dit sted. Jeg anbefaler, at du vælger det samme sted, hver dag. Især i starten, når det skal være en succesfuld begyndelse. Find noget, der for dig symboliserer et alter. Dette kan være smukke blomster, et billede der minder dig om noget rart eller en statue af dine gud(er)/gudinde(er). Dette vil hjælpe dig med, at skabe rutinen og holde koncentrationen. Når du har opbygget en fortrolighed med din meditations praksis, kan det gøres alle steder. Det kan det også fra starten. Men det er nemmere, at opbygge rutinen og den nye vane i vante omgivelser.

  • Din siddende position er afgørende. Du skal sidde behagelig. Og din ryg skal helst være rank. Hvis dette betyder du skal sidde på en stol, og en blød pude i ryggen. Så er det dét du gør. Hvis du kan sidde på gulvet på en pude, og dét er behageligt. Så er det her du skal være. Det vigtige er bare, at du kan sidde i de 2min (Eller, hvor mange minutter du har sat af). Når vi begynder, at bevæge os, for meget under meditationen, skabes bevægelse – også i sindet. Så tankerne begynder igen, og meditations flowet brydes.

  • Accepter, at der altid vil være tanker. Bum. Så fik vi slået det fast. Noget, af det der har frustreret mig mest, da jeg lærte at meditere var, at jeg troede, at jeg ikke skulle tænke på noget. Men sandheden er, at der altid vil være tanker. Vores job, under meditationen er, at tage afstand fra tankerne. Dette gør du først og fremmest ved, at acceptere at der er tanker og acceptere formatet af dine tanker.

  • Lyt til din vejrtræk. Observer den, vær tilstede med den. Så simpelt er det, men det kan være enormt udfordrende. Når du begynder, at acceptere dine tanker. Acceptere, at der er tanker og de vil blive ved med, at være der. Så begynd, at tydelig gøre din vejrtrækning. Følg indåndingerne fra de starter til de slutter. Fra udåndingerne starter til de slutter. Og, hver gang du opdager at du er gået på vandring med dine tanker, så acceptere du dét, og dernæst vender opmærksomheden tilbage til dit åndedræt. En måde, at være mere tilstede med vejrtrækningen er, at tælle vejrtrækningen. Fra 0-10, og derefter start forfra. Uden, at blive fortvivlet eller frustreret over, at du glemmer et nummer. Det er blot en teknik for, at sørge for, at du bliver tilstede. Læs eventuelt mit post omkring vejrtrækningen, hvis du ønsker, at arbejde mere med vejrtrækningen.

  • Skab en positiv attitude. Når dine tanker og følelser dukker op under meditationen, så blot observere dem med en positiv attitude. Se, om du kan gøre dem til venner i stedet for fjender. I takt med, at vi lærer, at acceptere vores tanker og følelser, samt sender dem en positiv attitude, så er det lettere, at tage afstand til dem. Når vi kan tage afstand til tankerne og følelserne, så har de ikke længere så stor magt over vores sind, og det bliver lettere for os, at være tilstede i nuet.

  • Fokuser ikke så meget på om, hvorvidt du gør det forkert. Der findes ikke nogen rigtig eller forkert måde, at gøre det på. Så længe dit mål er, at kommer mere tilstede i nuet, blive herre over dit sind og blive et roligere menneske, så er du på rette vej. Der vil opstå små frustrationer, om det gøres rigtigt, og det er helt ok. Det ser for alle. Men hvil i, at øvelser gør mestre, og vær glad for, at du har valgt at gøre det for DIG.

  • Dediker dig selv. Skriv det ned, markér det. Gør noget stort ud af din to minutter for dig. Jo mere vi italesætter det, jo oftere vi putter det i kalenderen, jo nemmere er det at holde sig til rutinen. En meditations praksis tager tid, at opbygge. Så giv det tiden. Giv det, de to minutter om dagen, som det fortjener. Dediker dig selv, til dig selv.

  • Vær taknemmelig. Hver gang, du har fulgt din dedikation, så send dig selv taknemmelig og positive tanker. Tak dig selv for, at møde op for dig selv. For, at ville dig selv. For, at være tilstede for dig selv. Lokah Samastah Sukhino Bhavantu – May all being be happy and free.

Jeg håber, at disse trin har inspireret dig til, at starte din meditations praksis. Jeg håber de har hjulpet dig, til at dedikere et par minutter til dig selv dagligt. Er du lidt i tvivl om, hvorfor det er så godt for dig, at meditere – så vil jeg anbefale dig, at kigge forbi denne artikel https://liveanddare.com/benefits-of-meditation/ - her er der nogle videnskabelig beviste fordele ved, at meditere.

Mit mål, i de første par måneder af 2018 er, at få indtalt nogle meditations guides, der vil gøre det ENDNU nemmere og mere inspirerende, at komme i gang med din meditations praksis. Følg med her på bloggen for, at holde de opdateret om, hvornår de bliver uploadet. Tak fordi du læste med. Har du spørgsmål til meditationen – eller bare til opslaget, så er du altid velkommen til , at tage kontakt.

Love and laughter, Stine Brink

Comments


bottom of page