Satya

Truth in practice 
~Dedikation til sandheden og integritet
vores tanker, ord og handlinger giver os styrken ti lat manifestere  ~

Sandheden sætter os fri. Sandheden healer os.

Satya handler om at leve i sin sandhed, om at tale sandheden og om at se virkeligheden, som den virkelig er. 

Som med Ahimsa kan vi blive stryge hen over Satya, ved at sige "jamen jeg lyver da aldrig, eller i hvert fald sjældent" .. men mange af os lyver når vi siger det og benægter os selv at tage Satya en tand dybere end det. 
 

Satya betyder ingen løgne/at se virkeligheden som den er. Satya er når vi lever i vores sandhed. Når vi møder op, som den vi er – i vores autentiske selv. Det er når vi stopper med at fortælle os selv løgne, om og om igen. Satya er når vi stopper med at finde på undskyldninger for os selv. Det er når vi anerkender vores egne fejl og forsøger at gøre det bedre. Satya er at leve i integritet, harmoni med dét vi gør og siger. Satya er når vi stopper med at skamme os over os selv, stopper med at ligge låg på os selv og når vi begynder at møde op som vores sande jeg.
Satya er at turde udtrykke vores følelser, på trods af at der er en risiko for at blive såret og opleve at vores følelser ikke er gengældt.

 

Satya er når vi lever i takt med den sandhed som ligger gemt i vores hjerte. 

 

Satya er ikke en fribillet til bare at sige og dele lige, hvad det passer os. Satya er når vi deler sandheden, og den er velovervejet. 
Inden Satya ligger Ahimsa jo. Så hvis dét vi deler er skadeligt eller dybt sårende for et andet menneske, så har vi ikke handlet ud fra Ahimsa. 
Vores ord er stærkere end vi tror. De kan både være endnu mere hjælpsomme og kærlige end vi havde regnet med - og på samme måde kan de være endnu mere skadelige og sårende. 
Selvom vores handlinger har gode hensigter, så kan vores udtryk, vores ord arbejde imod vores handling. Derfor er Satya når vi har velovervejet vores brug af ord og måden vi får det udtrykt på. 

Sandhed vs. mening 

Der er forskel på at sige sandheden og på at sige sin mening. 
Din mening er ikke altid sandheden. Det er måske sandheden for dig, men inden du deler det så mærk ind i dig selv om det virkelig er Ahimsa at udtrykke den. Overvej, hvad konsekvensen er, at du deler din mening. 

Et dilemma vi som kvinder især kan lander i, er når vores kære veninde spørg, inden i er på vej ud til en hyggelig aften i byen, om hvordan hun ser ud. Din mening er at den kjolen hun har på faktisk er virkelig grim. Og at du faktisk overhovedet ikke kan forstå, hvordan nogen kunne finde på at købe den. Ved at du udtrykke din mening om kjolen, vil du gøre at din veninde får en dårlig aften, fordi hun på ingen måde kan nå at skifte kjolen. Du vil måske endda såre hende lidt, for din mening, din sandhed måske kan være hård at høre. 
Men er det så ikke også forkert at lyve om, at du faktisk ikke synes den er flot? 
Sandheden er at der er andre der synes den kjole er flot. Designeren der har designet den, butiksindehaveren og nok også din veninde siden hun har købt den. 

"Du stråler som altid ..." Kan være svaret, og så kan hun måske en anden dag, så din mening om kjolen at vide - dette spare din veninde for de såret følelser. Du ved du kan fortælle din sandheden en anden dag. 

 

Inden du udtrykker din mening, så spørg dig selv: 

Er det sandt? (for dig, for andre, for helheden?)
Er det nødvendigt? 

Er tidspunktet rigtig?
Er det venligt? 

... hvis du kan sige ja til alle tre, så kan du dele din mening. 

Den indre dialog

Vi har dem alle ... de der historier vi bliver ved med at fortælle os selv. Historierne om ikke at være god nok, om ikke at være smuk nok, om ikke at være klog nok. 
De indre dialoger og sætninger vi konstant fortæller os selv er ofte løgne. Det er historier vi har fortalt os selv så længe, at vi rent faktisk føler at de er sande. 
Det er måske ord vi fik indprintet gennem en dårlig oplevelse som barn, eller gennem et par gentagende situationer. Og dét er blevet vores virkelighed. 

De små løgne vi fortæller os selv, om og om igen, gør at vi holder os i en distance for at leve i vores sandhed, for at leve i den bedste udgave af os selv. 
De små løgne holder os væk fra at fuldføre den mission vi er kommet her for at udføre.

Sårbarhed

 

Sårbarhed og Satya er dybt forbundet. At leve og tale ud fra sin sandhed kommer udfra at vi tør være sårbare. Vi tør lytte, vi tør mærke, vi tør sige fra. 

Sårbarhed betyder ikke at vi behøver at dele alle vores problematikker, sygdomme og irritationer på de sociale medier og med alle omkring os.
Men det betyder at vi er ærlige overfor os selv og den situation vi er i. 
Satya er at vi tør anerkende en problematik eller en følelse, samt at vi ikke undertrykker den. 

Det betyder at vi ser virkeligheden som den er. 

Satya betyder at vi ikke følger strømmen, at vi ikke går mainstream og handler ud fra at "jamen, det gør alle andre jo" - i stedet spørg vi os selv, om det virkelig er sandheden for os selv. 

Sårbarhed er at møde op i den autentiske version af sig selv. Det er at møde op uden facade og lade vores omgivelser se den rå, sande natur der gennem sig aller inderst inde.

Kan du omfavne alle siderne af dig selv? Kan du møde op autentisk, i din sande styrke?

Aktiv lytning

 

En del af Satya er også vores evne til at være tilstede og være lyttende. Når andre dele deres sandhed og deres mening, så vær opmærksom på, hvad der foregår inden i dig. 
Begynder du allerede, imens de snakker, at forme svar inden i dig? 
Det er en tildens vi alle har, at forberede svar inden personen der snakker er færdig med at tale. På den måde får vi ikke altid hele sammenhænget med, fordi vi ikke er aktiv lyttende. 

Er du fuldt tilstede når en anden taler? 

 

Når vi begynder at danne svar, fokusere på, hvad vi selv skal sige - så ender det ofte med at vi snakker meningsløst, måske endda med stort fokus på os selv. 
Satya handler om at være nærværende i den samtale der foregår. Og være tilstede, som vi ønsker at andre skal være tilstede for os. 

 

Satya i din fysiske yoga praksis.

 

Som med Ahimsa er den fysiske yogapraksis et godt sted at begynde at observere dig selv, med din Satya briller. 
Hvilke historier fortælle du dig selv på yogamåtten? 
At du ikke er god nok til en stilling, at du ikke er stærk nok? 
Hvilke andre dialoger har du? 


 

Selv-overvejelse: 

Hvordan føles sandhedeni din krop?

Og hvordan føles det, når du ikke taler eller er i sandheden?

Kan du placere de to følelser i dig? 

Observer, hvor i din dagligdag du praktisere Satya, hvor du taler og lever i din sandhed. 
Observer også, hvor du tilbage holder sandheden, hvor du ikke giver plads til at kunne være eller tale sandheden. 

 

Observer om du tør lytte til din indre sandhed, den indre viden?

Hvordan føles det når du åbner det indre øre, og rent faktisk lytter efter? 
 

© 2020 by Stine Brink