Guide til bedre søvn 

Få gode Ayurvediske råd til en bedre søvn. 

Lider du også af søvnproblemer? Ligger du, og vender og drejer dig i timevis før du finder ro? Oplever du, at være så træt, at du ikke kan overskue at børste dine tænder, men med det samme du rammer sengen så vender energien tilbage? Stikker dine tanker af med dig, planlægger du morgendagen, den kommende ferie eller gennemgår oplægget du skal holde, når du burde være i drømmeland?

I nogle perioder kan det tage mig flere timer at falde til ro. Jeg vågner op hver time, drømmer vilde drømme og føler mig ikke udhvilet når jeg skal op om morgenen. Sådan har det været siden mine teenageår. Heldigvis er det kun i perioder, og heldigvis ved jeg nu, hvorfor det sker. At jeg ved, hvorfor det sker, gør det ikke mindre irriterende – men jeg har også lært nogle teknikker, der kan hjælpe mig til, at finde ro.

Efter jeg begyndte, at studere Ayurvedaen blev det klart for mig, hvorfor jeg i perioder lider af insomnia. I Ayuredaen tror man på, at alt består af de fem elementer. De fem elementer bliver placeret i tre grupper – de tre doshaer. Vata, Pitta og Kapha. Vata repræsentere luft og æter elementerne, Pitta repræsentere ild og vand elementerne, og kapha repræsentere Vand og jord.
Vi består som sagt af alle fem elementer, derfor er alle tre doshaer repræsenteret i os. Der vil altid være en dosha (i nogle tilfælde to) der er den dominerende. Den eller de dominerede doshaer, afgøre vores fysiske struktur og vores indre kvaliteter. I denne blog post vil jeg ikke gå så meget i dybden med de forskellige doshaer, men jeg vil snakke lidt om dem i forhold til søvnproblemer.

Vata er ansvarlig for alt bevægelse i kroppen. Både motoriske og sensoriske funktioner. Vata er åndedrættet.  Det er kommunikation, tanker, kreativitet, entusiasme.
Alle har vata i kroppen, og selvom vata ikke er den dominerende dosha i kroppen, så kan man opleve at gå i ubalance. Når Vata er i ubalance vil man opleve at blive bekymret, angstfuld, nervøs, forvirret, usikker, distræt. Rent fysisk kan man opleve luft i maven, forstoppelse, stivhed i kroppen, tør hud, knækkende led og søvnløshed.

Hvad gør så, at Vata går i ubalance?
Som skrevet ovenfor, at vata ansvarlig for alt bevægelse i kroppen. Dette betyder også, at når vi er meget i bevægelse øges vores luft element i kroppen. Udover øget bevægelse så påvirker bekymringer, frygt og angst også vores luftelement. Dette betyder, at i stressede perioder, hvor vi har meget at se til, bekymringer er høje, der er en masse tanke aktivitet dermed stiger vata også.

”Stressede perioder” kan både være arbejdsrelateret, såvel som personlige.
Vata stiger også ved overstimulering af vores sanser, langvarig snakken og pludselige forandringer i vejret eller daglige rutiner. Tør, koldt, blæsende vejr, og efteråret samt vinteren er perioder, hvor Vata oftest går i ubalance.
Hvis man rejser meget kan dette også have påvirkning for stigning i vores luftelement.
Vores spise og drikkevaner kan også påvirke vores luft element. Rå, kold og let mad, og mad med bitter eller astringerende smage vil få dit luftelement til at stige. Kaffe, sort the og alkohol kan ligeledes være skyld i, at vata går i ubalance.

Som du nok kan se, er der meget der påvirker vores Vata, og ligeledes er Vata er nem, at få i ubalance. Især i et land som Danmark, hvor det ofte blæser, det er små køligt og vi er blevet rigtig gode til ikke at spise efter sæsonerne længere.
Det fantastiske ved moderjord er nemlig, at hun rent faktisk hjælper os godt på vej, til at blive balanceret mennesker, hvis vi bare lyttede til hende og hendes rytme.
Alt i Ayurvedaen handler nemlig om, at lytte til jordens rytme, naturens rytme, vores egen rytme.

For, at få vata i balance igen skal vi opbygge en daglig rutine, regelmæssighed. Vi skal sørge for, at spise varmt mad og drikke. Maden skal helst være velkogt, med de sunde fedtstoffer.
Man skal sørge for, at få ro, varme, lave meditationer. Og kropsmassage med sesamolie. Sesamolie er nemlig varmende af natur. Man skal undgå for meget stimuli, og bevægelserne man laver skal helst være rolige og langsomme. Dette er direkte tilkoblet til de tips jeg giver, imod søvnbesvær nedenfor.

Jeg ved nu, efter jeg har lært om ayurvedaen at min vata er i ubalance når jeg ligger i sengen, søvnløs, frustreret og irriteret på mig selv over at jeg ikke bare kan finde ro og falde i søvn.
Jeg ved, at når min Vata er i ubalance så har jeg meget der forstyrre oppe i hovedet. Jeg har måske for mange arbejdsopgaver, lavet for meget over en periode eller går imod en periode med drøn på.

Her er mine bedste tips og tricks mod søvnproblemer:

 1. Først, husk på, at det vi stresser over er sjældent så vigtigt, at det ikke kan vente til dagen efter.

 2. Sørg for, at bevæge dig i løbet af dagen.

 3. Spis senest kl. 19.30 så du har tid til, at fordøje maden inden sengetid. Spis gerne opvarmet mad.
  Kold, rå mad sender Vata i vejret – og dermed bliver det også svære at finde ro.

 4. Hvis muligt, gå i sauna et par gange om ugen, og tag varme bade inden sengetid. Smør dig ind i varme olier, som sesam olie.

 5. Giv dig selv (eller få én til det) fodmassage, igen med varmende olier. Dette vil give de en bedre jordforbindelse og dermed mere ro.

 6. Undgå for mange dynamiske bevægelsesformer de sidste timer inden du går i seng. Hvis du har behov for, at bevæge dig, så gå en langsom tur, lave blid hatha eller restorative yoga.

 7. Drik beroligende te som Pukka Herbs ”Relax tea”.

 8. Sluk for alt elektronik 1-2 timer inden sengetid … (I know it hard, men det er dét værd.)

 9. Lav vejrtræknings øvelser der er beroligende for nervesystemet. (se note nedenfor)

 10. Gå i seng inden kl. 22.
  Indenfor ayurvedaen er dagen inddelt i 6 tidsrum. Hvor elementerne skiftevis er dominerende. Fra kl. 6.00-10.00 er Kapha dominerende. 10.00-14.00 er Pitta dominerende. 14.00-18.00 er Vata dominerende. 18.00-22.00 er det Kapha igen, 22.00-02.00 er det Pitta og 02.00-06.00 er det Vata.
  Dette betyder, at i Kapha tiden er vi mere jordnære, rolige, måske endda lidt sløve.
  I Pitta tidsrummet stiger vores ildelement, hermed går vores fordøjelse igen, fysisk såvel som mentalt. Vores drivkraft og selvdisciplin er også højnet.
  I Vata tidsrummet stiger vores kreativitet og bevægelses niveau. Dermed oversat til, at hvis vi går i seng og lægger os til, at sove før kl. 22, er der en chance for, at vi af natur er mere rolige og klar på, at sove. Efter kl. 22 sætter the second wind ind og mange oplever pludselige, at blive friske igen.

BONUS!! 

2. Gode, beroligende vejrtrækningsøvelserne og 2 meditation lige her: 
 

1. Blot at have opmærksomhed på vejrtrækningen har effekt. Når vi ligger rastløs og ikke kan sove, så får tankerne ofte lov til at tage over. Der kommer en masse forstyrrende tanker, og især tanker om at vi rent faktisk ikke kan sove. Tanker er bevægelse, bevægelse er Vata dosha. Når tankerne tager over så stiger vata. 
Ved hele tiden at bringe opmærksomheden tilbage til det nuværende øjeblik kan vi skabe ro i tanke mylderet. 

Der er her under en lille vejrtræjningsøvelse til dig, der kan hjælpe dig til at komme tilbage til dig selv og til at give slip på kaoset. 
  

Fokus på åndedrættet - Stine Brink
00:00 / 00:00

2. Nadi Shodhana åndedrættet (veksel åndedrættet) kan både give os fornyet energi og motivation, men det kan også hjælpe os til at finde ro og hjælpe os til en mere afslappet tilstand. Det der er afgørende er, hvilken side/næsebor du starter med. 
For at hjælpe til ro skal vi starte og slutte med venstreside. 
Her er en indtalt instruktion til dig. 

  

Nadi Shodhana - Stine Brink
00:00 / 00:00

3. Meditation hjælper os med at finde ro. 
Jeg har indtalt to meditationer, stadig med fokus på vejtrækningen. 
Det første er næsten 7 minutter og den anden er omkring 12 min. 

  

Vejrtræknings meditation 1 - Stine Brink
00:00 / 00:00
Vejrtræknings meditation 2 - Stine Brink
00:00 / 00:00

God fornøjelse og sov godt! 

© 2020 by Stine Brink