top of page

Mini guide til at etablere en vedvarende hjemme yoga praksis.


Er du klar til at gå dybere i din yoga praksis og er du klar til at skabe en daglig rutine, der indebærer at praktisere hjemme?Læs med om hvordan en daglig praksis kan ændre dit liv, lær om hvordan du opbygge disciplin til daglig praksis samt at opbygge en hjemmepraksis.

Mit liv og min yoga praksis begyndte at ændre sig den dag jeg besluttede mig for at ”forpligte” mig selv til min yoga praksis. Som mange, der har fulgt eller kendt mig i længere tid, ved at yoga har været en del af mit liv siden jeg var 14 år. Det var dog først efter 7-8år med yogaen at jeg fuldt dedikerede mig til praksissen. Faktisk var det også først efter min første teacher training at jeg opdagede, hvad en daglig praksis samt en hjemmepraksis kunne gøre for mig.

Jeg har altid haft følelsen af ikke at have nok selvdisciplin, fornemmelsen af at være lidt doven – men utrolig drevet når nogen fortælle mig, hvad jeg skal gøre.

Kender du den følelse? Det var da en af mine yogaundervisere fortalte mig at han forventede at jeg dukkede op hver dag, at jeg rent faktisk begyndte at dukke op hver dag i studiet. Og livet med en daglig yoga praksis begyndte at ske. Selvfølgelig var det ikke bare fra den ene dag til den anden at det skete, men jeg begyndte at prioritere det højere og højere. Oveni at jeg begyndte at prioritere det højere, begyndte der også at snige sig en lille stress ind omkring det. Jeg blev utrolig irriteret, hvis noget kom i vejen for at jeg kunne komme til yoga i studiets mysore tider. Jeg begyndte på samme tid at observere mit sind, hvis jeg ikke gjorde min fysiske praksis i et par dage. Og det var ikke altid lige sjovt. Dette gjorde at jeg begyndte at øve mig i min hjemmepraksis. Til start var det bare et par solhilsener, og så begyndte jeg roligt at bygge på derfra. Det var en periode på et år, hvor jeg oftest praktiserede i studiet, men et par gange om ugen ville jeg praktisere hjemme. Og efter nogle hændelser endte jeg med at melde mig ud af studiet – og jeg følte mig ikke tiltrukket til at melde mig ind i et andet studie. Det er ved at være et par år siden nu og 95% af min praksis sker hjemme. Jeg rejser jævnligt for uddannelse, kurser og workshops, og så tager jeg i ny og næ til en time i et studie. Men stolt kan jeg sige, at jeg har opbygget selvdisciplinen og dedikationen til dagligt at have en hjemmepraksis. (her vil jeg lige understrege at jeg synes det er vigtigt at tage til timer for at få inspiration og blive ”rettet til”. Man kan hurtig skabe dårlige vaner hjemme.)

Og, hvad har det så givet mig? Større forståelse, mere ro og dedikation! Jeg har altid set yogaen som en disciplin der skal praktiseres dagligt, også selv inden jeg gjorde det. De store Guru’s er ikke kommet frem til dét de er kommer frem til, ved bare at praktisere yoga der det føles godt for dem. Det er med en daglig dedikation. (Og jeg ved godt, at vores liv som moderne udøvere er lidt meget anderledes end deres – men dedikationen er stadig nøglen)

Ved dagligt at møde op for mig selv begyndte jeg at blive bedre og bedre til at tyde min krops signaler, jeg blev bedre at styre mylderet af tanker, jeg blev mere rolig og jeg blev en væsentlig bedre undervise. Ved at opbygge en praksis hjemme, stoppede stressen omkring yogaen. Fordi jeg indså jeg kunne gøre det, hvor som helst – når som helst. Jeg var ikke længere afhængig af at studios åbningstider. Jeg lærte at tage min egen praksis i egen hånd. Dette har givet mig en enorm frihed i forhold til at jeg kan være, hvor end jeg vil i verden og stadig vedligeholde min yoga praksis. Det var ikke nemt, men ved at følge rådene nedenfor har det lykkedes mig at etablere en vedvarende hjemmepraksis.

Her er mine bedste råd til at etablere en vedvarende hjemmepraksis.

  1. Skab dit ”hellige” rum. Dette betyder ikke at du skal flytte i en større lejlighed eller rydde en af din nuværende værelser for at lave et rum kun til yoga. Men det betyder at du skal finde et sted i dit hus/lejlighed/værelse som er dét sted du bruger til din yoga praksis hver gang. ”Rummet” behøver ikke at være større end, hvor din yoga måtte passer ind. Det vigtige er at du ”møder op” det samme sted hver gang, så det bliver en tryg og rolig zone, hvor din krop og sind ved at den kan slappe af og være tilstede. Over tid vil du genkende stedet og hurtigere give slip for livet omkring samt ankomme i yogaen. Gør rummet hyggeligt. Tænd nogle stearinlys, placer planter eller friske blomster. Måske nogle figurer der for dig symboliserer ro, dedikation og fordybelse. Det vigtige er at du føler dig godt tilpas i dette rum.

  2. Skab plads i din kalender. Tid er ofte vores største undskyldning for ikke at gøre noget. Det er også den dårligste undskyldning. Tid er ikke noget vi har – det er noget vi skaber. Derfor, hvis du gerne vil gå dybere i din yoga praksis så skal du skabe tid til fordybelse. Er morgenerne bedre for dig, eller er aftenerne mere realistiske. Kig i din kalender, og markere hvilke tidsrum du vil praktisere i. Gør det hver dag 14 dage frem. Når vi har skrevet noget ned, er sandsynligheden for at vi rent faktisk gør det meget større. Prøv det af.

  3. Vær realistisk og kontinuerlig. For at kunne skabe nye, sunde og vedvarende vaner så handler det om kontinuerlighed – lige meget hvilken ny vane du gerne vil skabe. Det samme er gældende når det handler om at starte en vedvarende hjemmepraksis. Vær realistisk tidmæssigt. En af mine personlige problematikker i starten med en hjemmepraksis var at jeg havde en idé om, at jeg sagtens kunne holde fokus i 90min. Og det kunne jeg ikke. Efter 20-25min. ville mine tanker begynde at gå på vandring og det næste der skete var at jeg enten var i gang med at svare på e-mails eller gøre rent. Når vi praktiserer hjemme, er der ikke en til at holde os fokuseret på samme måde som i et studie. Vores daglig dag er lige omkring os og det er nemmere at blive distraheret end når vi er i et studie. Derfor, for at opnå succesoplevelser i starten vær realistisk i forhold til tid. I starten planlæg 10-15 min. bevægelse på yogamåtten, og så start det føles som en sikker rutine begynd at gå op i tid. Sådan som jeg ser det er det bedre praktisere lidt yoga hver dag end 90. min hver 14. dag. Sæt en timer på 10-15 min. og i starten måske blot lav solhilsener i den tidsperiode. Eller lav en sekvens du kan lave hver dag den første uge. Igen kontinuerlighed – det er den måde hvorpå vi kan ændre vaner og skabe nye vedvarende vaner.

  4. Vær forberedt. Det her punkt er i forlængelse af punkt nr. 2. og lyder så simpelt som det er; vær forberedt! Hav enten en klar ide om, hvad du vil og i hvilken retning du vil bevæge dig. Eller hav et lille ark med en sekvens liggende ved siden af dig. Vores største udfordring i at etablere en hjemme praksis er distrahering, ikke kun af vores omgivelser men også af vores kreativitet. Det er så smukt at slippe kreativiteten løs, men det er ikke altid gavnlig. Når kreativiteten får frit spil – så kan man opleve kun at have praktiseret alle stående stillinger på højre siden, hvorefter man danse intuitivt rundt i hele sit hjem og det næste man ved er at man sidder på en cafe med en veninde og kommer i tanke om at venstre side mangle at blive arbejdet igennem. (Tro mig …. det kan ske) Så planlæg og vær forberedt – når din hjemmepraksis er blevet etableret så er der mere plads til frihed, kreativitet og leg. Når vi opbygger en ny rutine, er ild og jordelementet vigtige. Ild elementet fordi det er den der hjælpe os til at opbygge selvdisciplin og jordelementet for det er den der skabe stabilitet. Derfor, hold dig til den samme sekvens i den første periode. Det vil gøre en stor forskel.

  5. Yoga er ikke kun asana, fysisk praksis. Husk på det! Det er ikke kun asana praksis der gælder som en hjemme praksis. Måske har du en dag, hvor din krop er træt og øm? Måske er din dag travl og du ikke har tid til at skifte til yogatøj og rulle måtten ud? Vejrtrækningsøvelser og meditation gælder også. 2-3 min. stilhed er også en del af praksissen. Det vigtige er, at du møder op for dig selv, tjekker ind med dig selv og finder roen.

  6. ​Få inspiration og bliv guidet! Det fantastisk ved vores moderne verden er, hvordan ting er blevet mere tilgængelige gennem teknologien. Noget jeg altid har haft stor gavn af, er at streame yoga online. De sidste 7 år har jeg brugt forskellige medier til at søge inspiration og guidance gennem online streaming. Og det er er ret fantastisk. Du kan være hjemme i din stue og blive guidet i gennemtænkte sekvenser af nogle dygtige og kompetente yoga undervisere. Dette gør livet med en hjemmepraksis lidt nemmere og mere inspirerende.

For at du nemmere kan etablere din hjemmepraksis, så er der her et link til 21 gratis online streaming via. yogastream.dk. Her kan du finde videoer med mig og 15 andre af landets dygtigste undervisere. Så kan du praktisere yoga, hvor som helst og når som helst.

Jeg håber du kunne bruge disse råd og jeg ønsker dig alt held og lykke med at etablere en hjemmepraksis. Husk at det er altid en god ide at tage til en time med en underviser når det er muligt. På den måde undgår du at skabe dårlige vaner i kroppen.

bottom of page