top of page

10 ayurvediske råd til en bedre fordøjelse


En god og balanceret fordøjelse giver os et sundt og stærkt immunforsvar. Det hjælper os til at føle os positive, give selvtillid, lykke, optimisme, entusiasme og generelt blot bringer velvære med sig. Men vores fordøjelse er desværre nem at få i ubalance. Her er gode råd fra Ayurvedaens univers til, hvordan du skal styrke og støtte din fordøjelse, til at skabe mere velvære og balance i livet.

Man skal ikke læse mange artikler eller langt i en bog om Ayurveda for at finde ud af at det handler utrolig meget omkring vores fordøjelse. I den vestlige verden kan det være et ret følsomt emne at snakke om fordøjelse og eliminering. Vores evne til at fordøje spiller en stor rolle i vores helbred. Inden for Ayurvedaen går de endda så langt og sige at alle sygdomme opstår af en dårlig fordøjelse.

Vores fordøjelse ses som en bål eller ild, hvilket er kendt som agni på Sanskrit. Fordøjelsesilden, agni har flere funktioner i kroppen:

 • Regulere vores appetit

 • Fordøjelsen af maden

 • Absorbering af næringsstoffer

 • Absorbering af både mad og oplevelser

 • Om vi føler os friske og vågne

 • Om vi føler os vitale og energiske

 • Mental klarhed

 • Hvordan vi ser vores omgivelser og verden omkring os.

 • Vores følelse af at blive berørt og følelser

 • Sund og ren hud

Når vi føler os træt, tung eller oppustet efter at have spist, så er det et klart tegn på at agni ikke brænder som den skal. Agni kan også være skyld i, hvis vi føler os uoplagte, vrede, angste eller stresset. Vi kan mentalt føle at oplevelser i livet føles ufordøjet. Det er naturligt at agni engang imellem vil brænde på lavt blus, men hvis det sker ofte – måske endda dagligt så begynder det at blive problematisk.

Eftersom ayurvedaen arbejder ud fra, at vi alle er unikke og dermed også har behov for unikke råd, så er det måske ikke alle råd her, der vil hjælpe dig til en bedre fordøjelse. Det vigtigste og det vi lærer, når vi studerer ayurvedaen er at skrue op for det indre ører. Det er at vi bliver nysgerrige og lyttende over for os selv og vores egne behov. Vi lærer at tolke vores egne ubalance og arbejde ud fra dem.

 1. Spis kun når du er oprigtigt sulten. Når vi øver os på at lytte til vores eget behov og lytte til kroppens behov, vil vi skærpe vores sanser for, hvad det egentlig er kroppen udtrykker. Ved at lære at mærke efter, hvornår vi oprigtigt er sulte, vil vi blive i stand til at høre agni udtrykke sin indlærte, naturlig visdom og fortælle dig, hvornår det er tid til at spise. Den vil også fortælle dig, hvornår det er tid til at drikke og hvornår det er tid til at sove. Fra naturens side er det meget simpelt. Desværre har mange mistet evnen til at lytte til kroppens naturlige behov. Vi kommer ofte til at misforstå følelser med sult, træthed med sult, kedsomhed med sult. Og mange af os, kan have en tildens til at dulme følelser eller stress med mad. Dette gør at vi ofte spiser når vi egentlig ikke har behov for det. Det bliver en indlært reaktion på enten stress eller negative følelser.Hvis vi ikke spiser når vi ikke er sultne, kan det både lede til at vi tager på i vægt, men også at vi bliver efterladte tunge og oppustet. Hvis vi ikke er sultne når vi spiser, betyder det at maven ikke er helt tom og klar med alle de fordøjelsesenzymer den skal bruge, til at nedbryde maden.

 2. Spis ned og spis, i rolige omgivelser. Mange af os, især kvinder, tror at vi kan multitaske. Men virkeligheden er bare sådan, at det kan vi ikke. Vi kan godt gøre flere ting på én gang, men vi kan kun holde vores fokus ét sted ad gangen. Så hvis du går eller kører samtidigt med du spiser, så vil du forhåbentlig have største delen af din fokus på vejen. Dette gør at fokusset fra dét du spise forsvinder. Når fokusset fra det vi spiser forsvinder, så forsvinder opmærksomheden også på mængden og på om det bliver tygget ordentlig. Det samme gælder, hvis vi spiser imens vi ser fjernsyn, computer, mobil eller læser. Eller hvis vi sidder i larmende lokaler og med mange samtaler. Det er hyggeligt ja, både at se tv mens man spiser eller have store samtaler under maden. Men dette igen taget vores fokus væk fra måltidet. Vi er ikke opmærksomme på vores egen sult, om vi får tygget maden ordentligt eller nydt den. Rolige samtaler eller stilhed er det bedste under et måltid.

 3. Lunken vand med citron Lad det første du indtager om morgenen vær en kop varm eller lunkent vand med citron. Dette vil hjælpe din fordøjelse igang lige fra morgenen af.

 4. Tyg maden. I forlængelse af nr. 2, så er vigtigheden i at tygge maden ordentligt stor, hvis vi vil have en god fordøjelse. Hvis vi ikke får tygget maden ordentligt, så skal vores mave gøre et meget større stykke arbejde end den burde, og dette vil gøre hele fordøjelsesprocessen langsommere. Tyg maden op til 20 gangen, hvis ikke mere. Det hjælper at lægge bestikket mellem hver bid. At lægge bestikket ved samtaler hjælper også med fordøjelsen.

 5. Nyd duften, teksturen og smagen. Når vi tager os tid til at tage alle sanseoplevelserne ind under et måltid, vil vi føle os mere tilfredse under et måltid og vi vil føle os mættere i længere tid.

 6. Spis frisk tilberedt mad. For en så god fordøjelse som muligt skal vi hjælpe og støtte vores agni, vores indre ild, ikke slukke den. Tilredt mad, som er lunt eller varmt, holder agni i gang. Jo friskere maden er jo bedre. Hvis maden ikke er frisk, vil vi sjældent føle os særlig friske efter at have spist den. Brug nærende ingredienser med højt prana, livsenergi. Og spis, hvad sæsonen tilbyder. Koldt og dødt mad vil slukker ilden.

 7. Drik vand der er stuetemperatur eller varmere. Kold vand som kold mad slukker den indre varme. Så sip lunket eller varm vand i løbet af dagen og ved måltiderne. Sørg for at holde dig hydreret i løbet af hele dagen. Undgå at indtage for meget væske under måltidet.

 8. Brug krydderier Ingefær, kanel, kardemomme, korianderfrø, spidskommen, fennikel, gurkemeje er alle krydderier som de fleste af os har til at stå i hjemmet – og de hjælper alle på fordøjelsen. Brug dem i din mad eller drink dem som te for at hjælpe agni.

 9. Spis dit største måltid til frokost. Agni er højest når solen står højest på himlen. Vores indre ild følger naturen. Derfor planlæg dit største måltid omkring frokost, og spist en let aftensmad. Vores fordøjelses ild bliver lavere jo længere hen vi kommer på dagen. Spis helst aftensmad inden eller omkring kl. 18, og seneste 2 timer inden sengetid. Efter endte måltider, tag det med ro og lad maden falde på plads.

 10. Bevæg dig i løbet af dagen. Bevægelse sætter også gang i fordøjelsen.

 11. Gør måltiderne til en hellig beskæftigelse. For at holde os sunde og velbalanceret så skal der mad til. I mange spirituelle grene ses kroppen som sjælens tempel. Templet skal behandles med respekt. Dermed forsøg om du kan gøre måltiderne til en del af din spirituelle praksis. Se måltiderne som en ofring til dit tempel. Start måltiderne med et øjebliks ro. Luk øjnene og giv en lille taknemmelighedsbøn for måltidet og for dem der har skabt det, til dem der har høstet og groet det og til Moder Jord.

bottom of page