top of page

Find balance i livet ved spisebordet; Kapha mad og diet


Har du fundet ud af din Kapha-dosha er mest dominerende, eller oplever du jævnligt Kapha ubalancer?

”Hvad der får ting til at holde sammen” og ”hvad blomstre i vand” er to både der er blevet brugt til at beskriv Kapha. Det er principperne bag kærlighed og struktur. Kapha er den kropslige container for pitta & vata, energi & ild. Kapha er ansvarlig for stabilitet og fugtighed i kroppen.

Kapha holder kroppen sammen ved at fugtiggøre de faste strukturer som væv og hud. Kapha giver samhørighed, form og figur, står for vækst og udvikling. Dens flydende kvaliteter regulerer oplevelsen af smag og luft, giver vækst til led, sørger for cerebrospinalvæske, står for smøring af lunger og hjerte, og det hjælper til med den beskyttende foring i maven.

Kapha er en kombination af jord og vand. Dens kvaliteter er langsom, tung, kold, blød, flydende, sød, tæt, olieagtig, statisk, solid.

(læs mere om de tre energitype/doshaer lige her)

Måden vi spise på, hvorfor vi spiser, hvordan vi spiser og hvad vi spiser, har en stor betydning for vores generelle vitalitet i livet. Kapha typer er i balance kærlige, medfølende og gode lyttere. De har en stabil energi og et utroligt nærvær. Men de kan godt have tildens til at være lidt grådige og holde fast om ting; dette gælder både materielt, mentalt og i forhold til deres vægt. Kapha i ubalance kan vises som stagnering, dovenskab, vægtøgning og livsstilrelateret sygdomme til overvægt.

En af Kaphas kvaliteter er langsom, og dette gælder også fordøjelsen og stofskiftet. Så både relateret til deres langsomme fordøjelse, men også deres tildens til at holde på ting (deres vægt) derfor har Kapha typer (eller med Kapha i ubalance) godt af at fokusere på at spise letfordøjeligt og med mange varmende krydderier. Kapha typer eller ved Kapha ubalancer har man godt af at spise mindre portioner og færre gange i løbet af en dag. Der anbefales 2-3 større måltider og, hvis muligt undgå at snacke i løbet af dagen.

Fokuser på varme, lette, og tørre kvaliteter. Kaphas kvaliteter er fugtig, kold og tung, derfor må vi bringe modsatte kvaliteter ind for at skabe balancen. Kapha har godt af at spise store mængder grøntsager, men de skal helst være let-tilberedte. Dampet grøntsager er perfekte for Kapha. Der skal helst stadig være lidt bid i dem. Undgå for meget rå mad. Kapha kan klare 30-40 rå mad i sin diet, om foråret og sommeren. I efteråret og vinteren anbefales at spise tilberedt mad, så vidt det er muligt. Sørg for at minimere indtaget tungt og olieret mad. Undgå alt friturestegt, og sørg for at de olier du får er sunde og nærende. Integrer krydret, bittert og astringerende smage for at stimulere kroppen. Dette kan nedbringe den øget mængde Kapha og skabe balance.

Undgå for meget sødt, surt og salt.

Start gerne din dag med et glas varmt vand med citron og lidt ingefær. Dette vil sætte gang i din fordøjelse og gang i kroppens naturlig udrensning. Og eventuelt drikke ingefær te ca. 30 min før hvert måltid for at forberede din fordøjelse. Sørg for at spise hovedmåltidet mellem 12 og 14.00, og lad gerne din aftensmad være let fordøjeligt, og spist "så tidligt som muligt". Efter kl. 18.00 går vi ind i Kapha-tiden i løbet af dagen. Her vil vi fra naturens side automatisk blive lidt tungere i kroppen og vores fordøjelse vil bevæge sig langsommere. Hvis du allerede har en dominerende Kapha kan dette godt betyde at du vil gå i ubalance, hvis du spiser dine måltider for sent. Jo senere vi spiser, jo større sandsynlighed er der for vægtøgning. Sørg for at spise i rolige omgivelser og væk fra alt elektronik så du kan give din fulde opmærksomhed til maden. På den måde kan man undgå overspisning og stress-spisning.

At spise ud fra Ayurvediske principper betyder ikke at alle skal have forskellige måltider, med forskellige ingredienser. Ayurvediske principper lærer os at være opmærksomme på, hvad vi spiser og hvordan vi reagere på det. Når vi bliver opmærksomme på, hvad der er godt for os, kan vi med simple metoder balancere os selv, også når vi spiser med venner og familie, der har andre dominerende doshaer. Kapha typer eller med kapha i ubalance kan vi have fokus på at spise lidt ekstra grøntsager og lidt mindre fedt og kulhydrat. Eventuelt spis fra en mindre tallerken for at "snyde dig selv" til at spise mindre.

Nedenfor kan du se, hvilke råvarer der bliver anbefalet for Kaphatyper at spise. Det er også mange af de råvarer der bliver anbefalet at spise i Kaphasæsonen som er fra midt-vinter til slut foråret. Tunge, regnfyldte dage er også Kapha dage. Så se om du kan skabe lethed gennem din mad de dage du føler dig tynget fra naturens side. Oplever du stagnering, vægtøgning og måske depressive tildenser så kan det være en god ide at indføre en Kapha diet for en periode.

Vær opmærksom på at hvilke madvarer der bliver anbefalet til de forskellige dosha'er variere fra kilde til kilde. Hvis du ønsker at få mere detajleret viden om, hvilken mad ville være bedst for dig, så tag endelig kontakt her

bottom of page