top of page

Fire nærende og varme drikke til det kølige efterår


De kortere og køligere efterårsdage kalder på hygge, næring og jordforbindelse. Efteråret er en tid, hvor vi har behov for at fokusere lidt ekstra på at holde os varme, for at undgå ubalance i vores vata dosha. Disse tre varmende og nærende drikke hjælper dig til at holde dig i balance hen over efteråret.

Golden Latte

Golden Latte er ikke bare en vidunderlig smagsoplevelse, det er også en drik der har mange gode engskaber for kroppen. Drikke hovedingrediens er gurkemeje og med Ayurvediske øjne er gurkemeje guld for kroppen. Gurkemeje kan balancere alle tre doshaer. Den har bitter, astringerende og skarpe/stærke smage. Dens varme/stærke smage balancerer både Vata og Kapha, og den bitre smag balancerer Pitta og Kapha dosha. Den astringerende smag balancerer Kapha. Derfor, virker gurkemeje for alle doshaer.

Gurkemeje har mange positive fordele for kroppen. Den er brugt til at støtte udrensning af leveren, hjælper til at opbygge et bedre immunforsvar, støtter fordøjelsen, støtter lungernes sundhed, hjælper til en bedre cirkulation i kroppen og beroliger nervesystemet. Gurkemeje indeholder curcumin, en flavonoid, der understøtter en sund inflammatorisk respons og derved fremmer generelt velvære. Gurkemeje anses også at være en adaptogen, som både kan hjælpe til at finde mere energi, men også hjælpe os med at give slip for stress.

Ingredienser til 1 kop:

 • 1 kop (eller krus) biodynamisk mælk eller plantemælk.

 • 1 tsk. Gurkemeje pulver

 • ½ tsk. Kanel pulver eller en kanel stav

 • ¼ tsk. Ingefær pulver. (pitta typer eller pitta ubalance brug i stedet frisk revet ingefær i stedet)

 • ¼ -½ tsk ghee eller kokosolie (minimal brug ved kapha ubalance og ved Vata ubalance eventuelt brug lidt mere)

 • 1 spiseske agave sirup eller kokossukker

 • En lille knivspids sort pepper (ved Kapha ubalancer brug eventuelt lidt mere)

Opvarm alle ingredienserne i en lille gryde ved medium varme. Undgå at få det helt i kog, men opvarm indtil det bliver varmt at røre ved. Omkring 4-5 minutter. Undgå at overophede krydderierne, det kan nemlig få dem til at blive for bitre.

Månedrikken

I Ayurveda anses mælk som en af de mest almindelige remedier imod søvnbesvær. Generelt er mælkeprodukter i mange grene af Ayurvedaen set som en medicin mod mange problematikker. Mælk er dog ikke, hvad det har været, især ikke herhjemme. Derfor, hvis du bruger almindelig komælk så sørg for at det kommer fra et biodynamisk landbrug. Mandelmælk er en god erstatning for komælk. Mandler indeholder nemlig den søvn-regulerende hormon melatonin. Udover at indeholde melatonin, så har mandler også et højt indhold af magnesium. Magnesium spiller også en rolle i vores evne til at falde i søvn.

Månedrikken er god at drikke ca. en time inden sengetid. Udover at have enten komælkens eller mandelmælkens søvnregulerende engskaber, så indeholder den også muskatnød og ashwagandha. Muskatnød anses at være et naturligt hjælpemiddel til bedre søvn. Ashwagandha er et adaptogen. Adaptogener er en gruppe af urter/rødder, som både kan hjælpe os med at genvinde styrken og få mere energi, men også til at afhjælpe stress i kroppen. Adaptogener hjælper kroppen til at blive bedre til at håndtere stress og træthed. Så lidt Ashwagandha i drikken inden sengetid kan hjælpe kroppen til at give slip på stress og dermed medvirke til en bedre søvn. Ashwagandha kan købes i helsekost butikker og online. Personligt køber jeg min Ashwagandha fra cosmoveda.de

Ingredienser til månedrikken:

1 kop

 • 1 kop (eller krus) biodynamisk komælk eller mandelmælk.

 • ½ tsk. Kanel pulver

 • ¼ tsk. Ashwagandha pulver

 • 2 knivspids kardemomme

 • 1 knivspids ingefær pulver

 • 1 knivspids sort pepper

 • ½ tsk. Gurkemeje pulver (valgfrit..)

 • 1 tsk. Kokosolie eller ghee

Opvarm alle ingredienser undtagen olien eller ghee i en lille gryde. Lige inden mælken begynder at koge tilføjer du enten ghee eller kokosolie. Og dernæst er din månedrik klar. Nyd den i ro..

Ojas opbyggende nat-tonic

Ojas er vores livsessens, vores livsjuice. Det er dét der giver os glød og skinnende øjne. Det siges at være frøet for vores prana (livsenergi) og vores agni (fordøjelsesild) og hjælper dem til at opretholde deres funktioner i kroppen. ”Det er Ojas der alle væsener forfrisket. Der kan ikke være liv uden ojas … Det udgør essensen for hele din krop.” – fra Charaka Samhiti, oldgammel Ayurvedisk tekst. ​ Ojas er altså et vigtigt element i vores væren at have opmærksomhed på. Når Ojas er udtømt eller lav bliver vi svage, trætte, dehydreret, nervøse, tildens til angst og generelt føles hele vores væren til at være i ubalance. Når Ojas er lav er der altså god grobund for at bliver utilpas eller syg, både fysisk men også på et mentalt niveau. For at kunne støtte os selv på vejen mod et sundere jeg så må vi forstå, hvordan vi kan nære vores essens, Ojas. Ojas styrkes ved at have et godt immunforsvar, men det er ikke det eneste. Ojas bliver også fodret af glæde, en værdsættelse af livet og frugtbarhed. Ojas kvaliteter er meget lignede Kaphas kvaliteter, nemlig sød, tung, kold og olieagtig. Så for at øge vores Ojas, skal vi have flere af de kvaliteter ind. Vi kan både øge Ojas gennem madvarer men også gennem oplevelser. Ghee, olier, nødder (især mandler), honning, kærlighed, tilfredshed og ro styrker alt sammen vores ojas.

Ingredienser til Ojas opbyggende nat-tonic:

 • En kop biodynamisk komælk eller mandelmælk

 • 1 spsk hakket dadler

 • 2 tsk hakket mandler

 • 1 spsk. Kokosmel eller kokosflager

 • ½ tsk saffron.

 • 1-2 tsk. Ghee

 • 1-2 knivspids kardemomme

Bring alle ingredienser i en gryde og opvarm i 4-5 minutter. Blend alle ingredienserne sammen. Si drikken, hvis du vil undgå grumset. Nyd den inden sengetid.

Opskrift fra John Douillard

Medicinsk varm-kakao.

Mmm… det er som om at efteråret er lig med varm kakao. Denne varme kakaodrik er tilføjet Ashwagandha og varmende krydderier. Det anbefales at du bruger rå kakao pulver. Du kan eventuelt købe kakao bønner eller nips og selv male det til pulver i en coffee-grinder.

Kakao er både blevet brugt som en fødevare men også som medicin i flere tusind år. I sin rene, rå form er kakao en fantastisk kilde til antioxidanter. Antioxidanter hjælper os med at holde os vitale. Udover antioxidanterne så er kakao også en god kilde til magnesium og jern. Kakao styrker også vores evne til at fokusere, styrker vores hukommelse og indeholder anandamid, som er kendt som ”bliss molekylet”. Bliss molekylet giver os en ”feel good” følelse. Kakao indeholder også phenylethylamine, som er kendt som kærlighedsmolekylet. Phenylethylamine øger niveauet af endorfiner i hjernen, som får os til at føler ”on the top of the world”.

Kakao og doshaere.

Kakaoens smag er bitter og har en stærk eftersmag. Bitter og stærke smage har en let og tør kvalitet samt en varmende energi. Det er rajastik eftersom det stimulerer sindet og kan være svært at fordøje. Den bitre smag og varm kvalitet kan begge med til at balancere Kapha dosha. Derfor, hvis du er en Kapha type eller oplever Kapha ubalance kan kakao i sin rå form være med til at balancere doshaen. I forhold til varm kakao, så sørg for ikke at bruge for meget sødemiddel, da dette øger Kapha dosha. Brug varmende og søde krydderier. Den stimulerende kvalitet og varmen kan få Pitta dosha til at overophede. Koffein øger Pitta dosha og kan være med til at skabe ubalancer. Brug eventuelt kokosmælk eller kokosolie i kakaodrikken og brug kølende krydderier til at balancere. Ved at bruge lidt ekstra sødemiddel kan også hjælpe til at holde Pitta dosha i balance. Vata typer og ved vata-ubalance er nok der, hvor kakao har de færreste fordele. De lette og tørre kvaliteter kan være med til at øge Vata dosha. Derfor sørg for at gøre drikken lidt sødere og brug eventuelt lidt olie i drikken. Nyd drikken i begrænset mængder.

Magic-medical-kakaodrik

Til to personer:

 • 2 kopper biodynamisk komælk eller mandelmælk.

 • 1 tsk. Kokossukker, rørsukker eller ahornsirup

 • ¼ kop kakaopulver

 • 1 tsk. Kanelpulver

 • 1 tsk. Ashwagandha pulver

Opvarm mælken ved medium varme i en lille gryde. Tilføje sødemidlet og kakaopulveret. Sluk for varmen lige inden det koger. Tilføj kanel og ashwagandha, blend det sammen med en stavblender eller i hånden med et piskeris. Drys med lidt muskatnød inden servering.


Yorumlar


bottom of page