top of page

De fem Prana Vayus - anatomi og alignment for energikroppen

Hvis du har været elev på én af mine yogaklasser, så har du måske opdaget at jeg går forholdsvis meget op i at få kroppen i alignment. Dette er ikke kun for at få den fysiske krop ind i sit alignment – hvilket også er noget vi kan diskutere i længe, om der findes den ”rette alignment”, mest af alt handler det for mig om, at få energi-kroppen i alignment og arbejde ud fra energi-kroppens anatomi. Måden jeg gør det på, er gennem kroppens fysiske alignment. For når alt kommer til alt, så er mit ønske at alle begynder at leve i alignment.


Og hvad vil det så sige at leve i alignment? At leve i alignment betyder at vi først og fremmest lever som balanceret mennesker. Dernæst at vi lever i alignment med vores højere formål. Hvis vi er ude af balance/alignment, så kan det være meget svært, først og fremmest at høre/indse, hvad det højere formål er – men også at fuldføre det.

Her – i dag, vil jeg ikke snakke om den fysiske krops alignment, men derimod om energikroppens anatomi og hvordan vi kan bruge den til at forstå os selv lidt bedre.


Energikroppen er den del af os, som kan være lidt svære at forstå, med vores rationelle tankegange. Vi kan ikke se den, derfor kan den også være svære at danne en ide om. Men jeg vil forsøge her at give jer en ide om noget af dens anatomi og hvordan vi kan skabe alignment i den. Den del af energikroppen vi vil komme ind på her, er de fem Prana Vayus. Vayu betyder vind.

De fem Prana Vayus er Sub-doshas til Vata dosha. Har du ikke helt styr på, hvad Vata Dosha er så kan du læse mere om det her.



De fem Prana Vayus er fem bevægeretninger, som vores Prana flyder igennem kroppen. Prana er livsenergi, som er til stede i alt omkring os. Ved at forstå principperne omkring de fem Prana Vayus så kan vi begynde bevidst at dirigere vores energi, for at skabe forskellige stadier i vores bevidsthed og forskellige fysiske handlinger. Gennem forståelsen for de fem Prana Vayus, så bliver det også nemmere at kigge på kroppens ubalancer og forstå, hvilke handlinger der skal til for at skabe balance. Hver er disse Vayus regulerer specifikke områder og funktioner i kroppen.


Lad os kigge på de fem Prana Vayus:


Prana Vayu: Prana Vayu er placeret mellem det fjerde og sjette chakra. Den har en energi som er indadgående, og tillader vores bevidsthed at bevæge sig indad, for at give energi og vitalitet. Prana Vayu er med til at nære hjernen og øjnene, samt styrer funktioner som at synke, spise og indånde, modtagelsen af sanseoplevelserne samt mentale aktiviteter. Når Prana Vayu er svag, så kan det være svært at fokusere sindet, samt man kan opleve overtænkning, bekymringer og angst. Herudover kan åndenød, lavt energi-niveau og et svækket immunforsvar også være et tegn på ubalance i Prana Vayu. Prana Vayu dirigere de andre fire Vayus.

Styrk din Prana Vayu: Pranayama (åndedrætsøvelser) er en af de hurtigste og mest effektive måder at arbejde med Prana Vayu på. Placer især dit fokus på indåndingerne. Åndedrætsøvelser som Nadi Shodhana og Ujjayi er især effektive. I din fysiske yogapraksis så fokuser på øvelser som åbner området omkring dit hjerte og dine lunger. Herudover så kan stillinger med armene over hovedet samt omvendte stillinger også være meget gavnlige. Spis pranarigt mad; dvs. så frisk mad som muligt.

Apana Vayu: Apana Vayu er placeret ved det første og andet chakra, fra kønsbenet op til navlen. Den har en nedadgående og udadgående retning. Den er ansvarlig for alt eliminering i kroppen, fysisk såvel som mentalt. Dens energi nærer fordøjelsessystemet og reproduktion.

Med en balanceret Apana Vayu er vi i stand til at give slip med lethed. Det vil sige både fysisk, mentalt og følelsesmæssigt. En svag Apana Vayu vil ses som manglende jordforbindelse og svaghed i benene. Herudover vil det også kunne ses i vores elimineringsprocesser, hvilket udover fordøjelsen også har meget kvinders menstruationscyklus at gøre.

Styrk din Apana Vayu: Foroverbøjninger og siddende twists hjælper til at styrke Apana Vayu, med deres beroligende effekt på kroppen. Herudover så fokuser på stabilitet og styrke i benene i stående stillinger, samt skab en nedadgående energi gennem benene. Jordforbindelse og stabilitet kan være nøgleordene for at styrke en svag Apana Vayu.

Samana Vayu: Samana Vayu sidder ved den tredje Chakra, omkring Solar plexus. Dens opgave er at skabe balance. Den er placeret i maven, hvor vores vitale energi også er placeret samt, hvor fordøjelsen sker. Den er ansvarlig for fysisk, såvel som mental fordøjelse. Den trækker næringen ud af det vi indtager gennem mad, åndedrættet, sanserne og følelserne, og omdanner resten til affald i kroppen. Hvis Samana Vayu er svag, kan det fysisk ses gennem fordøjelsesproblematikker, langsomt stofskifte, underernæring eller fedme. Mentalt kan ses det som dårlig dømmekræft, lavt selvværd og manglende passion og begær.

Styrk din Samana Vayu: Fokuser på din coremuskulatur og twists i din yogapraksis, samt skab en bevidsthed om at sende din energi ind imod din midte. Praktiser Kapalbhati, samt samavritti pranayama (lige længdes åndedrættet. Tæl til 5 på både indåndingerne og udåndingerne)

Sørg for at spise en sund og balanceret diet, samt spis ud fra din Ayurvediske fordøjelsestype. Læs mere om fordøjelsestyperne her. Herudover giv dig tid til at din mentale fordøjelse også kan få lov til at arbejde. Læs mere om gode råd til en bedre fordøjelse her.

Udana Vayu: Udana Vayu er placeret ved det femte Chakra ved halsen. Den har en opadgående energi, som bevæger sig fra hjertet op til hovedet. Udana Vayu er forbundet entusiasme og forhåbninger både i kroppen og i stemmen. Fysisk holder det hovedet oppe gennem nakken og mentalt er det ansvarlig for personlig udvikling. Den regulerer stemmen, selvudfoldelse og udvikling. Herudover er den også med til at styre stofskiftet da den sidder lige ved skjoldbruskkirtlen. En svag Udana Vayu kan ses ved problematikker med stemmen, åndedrætsbevæg og halsproblemer. Herudover kan det ses som svært ved at udtrykke sig personlig. Der kan være for få eller for mange ord. Der kan være et manglende selvtillid/selvværd tilsted.

Styrk din Udana Vayu:

Hav fokus på længde i ryggen og ud gennem nakken i din yogapraksis. Lav stillinger som bagoverbøjninger og omvendte stillinger som giver energi til nakken, skuldrene og hovedet; især Setu Bandha Sarvangasana (Bridge Pose), Sarvangasana (Shoulderstand), Halasana (Plow Pose), Matsyasana (Fish Pose), and Sirsasana (Headstand). Praktiser Ujjayi og Bhramari pranayama.

Vyana Vayu: Vyana Vayu er placeret ved det fjerde Chakra, omkring lungerne og hjertet. Vyana betyder "ekspansiv". Den fordeler den energi, vi modtager og bevæger den ud igennem kroppen til arterier, vener og nerver. Vyana Vayu regulerer kroppens 72.000 nadis. Energien flyder fra vores center og ud. Vyana Vayu er også ansvarling for cirkulationen af blod og næringsstoffer gennem kredsløbssystemet, strømmen af kemiske og elektriske impulser gennem nervesystemet, bevægelse af væske gennem lymfesystemet, bevægelse af muskler og led og endda strømmen af tanker og følelser. Når Vyana Vayu er svag føles alt ude af balance; fysisk, mentalt og følelsesmæssigt. Der kan blive skabt en følelse af separering og fremmedgørelse. Det kan også medvirke til usammenhængende og vandrende tanker. Dårlig cirkulation i kroppen, nedsat nervestimulering og endda nervesammenbrud kan være tegn på en svag Vyana Vayu.


Styrk din Vyana Vayu: Lav stillinger der kræver bevægelse fra alle dele i din krop og bevæg dig fra dit center og ud i din yogapraksis i din yogapraksis. Stillinger som Virabhradrasana 1-3 (warrior 1-3), trikonasana (triangle), Ardha Chandrasana (half moon pose), Utkatasana (chairpose) er gode stillinger at integrere Vyana Vayu i. Vinyasayoga eller blot solhilsenerne er også gode, da de sætter gang i cirkulationen og dermed Vyana Vayu. Nadi Shodhana Pranayama, med Kumbhaka (altså at holde vejret ind og ud) vil også stimulere din Vyana Vayu.



Er du interesseret i at lære mere om energikroppens alignment og hvordan du kan bruge den vide, til at balancere dig selv gennem din yogapraksis? Det og MEGET gerne er en del af pensummet på Vicky Olivia og min 200timers yoga uddannelse som afholdes hos Kula Yoga. Vi starter et nyt hold op til januar 2021 og der er stadig lidt pladser ledige. Det ville være en fornøjelse at have dig med. Læs mere om uddannelsen her.


bottom of page